Netanyahu’s ontmoetingen met Europese leiders reflecteren Israël’s ‘rijzende status’

Plaatje hierboven: Staatsontvangst op de luchthaven van Bulgarije voor premier Binyamin Netanyahu en zijn echtgenote Sara op 31 oktober 2018 [beeldbron: IMFA/GPO/Amos Ben-Gershom]

Op de topbijeenkomst van het Staatsforum van Craiova in Bulgarije was premier Benjamin Netanyahu eregast en hield hij vergaderingen met de Roemeense premier Viorica Dăncilă en de Bulgaarse premier Boyko Borisov, die Netanyahu woensdagavond toesprak.

“Ik ben hier op de top van vier landen – Bulgarije, Griekenland, Servië en Roemenië – en dit is de eerste keer dat ze een leider buiten deze vier landen hebben uitgenodigd om met hen deel te nemen,” zei de Israëlische premier. “Dit is een grote eer voor Israël. Het weerspiegelt de toenemende status van Israël in de wereld.”

Daartoe hebben Netanyahu en Borisov gesproken over samenwerking op het gebied van veiligheid, economie en technologie, aldus het kantoor van de premier. Netanyahu vertelde de Roemeense premier dat Israël Europa verdedigt door tientallen aanslagen op zijn grondgebied te voorkomen, waaronder Israëls recente hulp bij het dwarsbomen van Iraanse terreuraanslagen in Frankrijk en Denemarken.

Netanyahu feliciteerde ook Roemenië met zijn voorzitterschap van de Europese Unie en vroeg zijn hulp om het standpunt van de EU over Israël te veranderen. Netanyahu en Dăncilă bespraken de toename van handel en investeringen, naast het bevorderen van samenwerking op het gebied van energie, veiligheid en terrorismebestrijding.

“Jullie zijn naaste de buren en goede buren”, zei Netanyahu. “Nou, wij hebben een andere buurt, hoewel onze betrekkingen met onze Arabische buren dramatisch ten goede veranderen.” Netanyahu ontmoette ook de Servische president Aleksandar Vučić en de Griekse premier Alexis Tsipras.

‘Een grote eer voor Israël’
Het Craiova Forum werd in 2015 opgericht om de gemeenschappelijke belangen van Bulgarije, Roemenië, Griekenland en Servië te bevorderen. De top dit jaar werd gehouden in het Euxinograd-paleis aan de kust van de Zwarte Zee nabij Varna. Dit is de eerste keer dat een buitenlandse leider is uitgenodigd voor het Craiova State Forum.

Netanyahu gaf commentaar op de eer en verklaarde:

“Elk van [de Craiova-lidstaten] beloofde me dat ze hun stemmingen over kwesties die ons zowel in de Europese Unie als in de VN betreffen, zullen verbeteren, en dat aan de andere kant iedereen de pijpleiding van Leviathan naar Europa en de Balkan wil promoten. Ze willen heel graag Israëlisch aardgas, ze willen heel graag de Israëlische technologie en ze willen heel graag de vriendschap van Israël. Dat is een goed teken.”


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu’s Meetings with European Leaders Reflect Israel’s ‘Rising Status’” van 4 november 2018 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Yossi Lempkowicz “Netanyahu asks Romania to help ‘significantly’ change the EU’s position on Israel” van 4 november 2018 op d esite van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelPM Netanyahu to participate in the Craiova Forum summit” van 1 november 2018 op de site van IMFA

Een gedachte over “Netanyahu’s ontmoetingen met Europese leiders reflecteren Israël’s ‘rijzende status’

  1. West & Noord Europa zijn nog niet zover.
    Daar is Premier Netanyahu de vijand en Abu Mazen de vriend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.