Boekentip: Belgische oorlogsheldin Gabrielle Petit in het verzet tegen de Duitse bezetter

Op de jaarlijkse Antwerpse Boekenbeurs, die loopt  van 28 oktober tot 11 november 2018, signeerde de Belgische historica Sophie de Schaepdrijver (Kortrijk, 11 september 1961) haar meest recente boek over Gabrielle Petit, een jonge verzetsheldin uit Doornik die het opnam tegen de Duitse bezetter. Dit uiteraard in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die al vier jaar loopt en haar apotheose kent volgende week zondag 11 november 2018, toen exact 100 jaar geleden Den Grooten Oorlog werd beëindigd.

Gabrielle Petit, een katholiek religieuze jonge vrouw, werd geboren in Doornik op 20 februari 1893. 23 jaar later werd ze door de Duitsers geëxecuteerd in de Tir National in Schaarbeek op 1 april 1916. Sinds het begin van de oorlog spioneerde ze voor de Engelsen net zoals meer dan 2000 andere Belgen op dat moment.

Toen de oorlog uitbrak, nam de jonge 21-jarige Doornikse dienst bij het Rode Kruis. Zeer snel wordt ze gerekruteerd door de Engelse geheime diensten. Haar rol: informatie verzamelen in het Doornikse en Noord-Frankrijk. Auteur Pierre Ronvaux expliceerde: “Ze schreef de informatie op zeer fijn papier, zo dun als sigarettenpapier die zij in prentbriefkaarten vlak onder het oppervlak schoof, lijmde alles aan elkaar en verzond het onder de neus en baard van de Duitsers.”

Petit werd verlinkt door een Nederlandse mol. Haar weerspannige gedrag na haar arrestatie beïnvloedde zonder meer haar vonnis. Gevraagd naar haar nachtelijke observaties in de buurt van het spoorwegennet antwoordde ze: ‘Wat ik ’s nachts zie? Zwart voor de ogen.’ Ook de wachttijd voorafgaand aan haar executie verdroeg ze stoïcijns. Op de muur van haar cel had ze geschreven: ‘Ik weiger mijn gratieverzoek te tekenen om de vijand te tonen dat ik mijn voeten aan hem veeg.’ En voor ze de kogel kreeg, zei ze: ’U zult zien hoe een Belgisch meisje sterven kan.”

Na haar dood wordt Gabrielle het symbool van verzet in de door de Duitsers bezette landen. In 1919 had ze recht op een nationale begrafenis. Veel standbeelden die ter haar herinnering werden opgericht, zijn vandaag nog steeds zichtbaar in Doornik of Schaarbeek.


Plaatje hierboven: Boekomslag van het boek over Gabrielle Petit. De internationaal gerenommeerde historica Sophie De Schaepdrijver vertelt het boeiende levensverhaal van de jonge patriottistische vrouw die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België spioneerde voor het Britse leger, tot ze in 1916 door de Duitsers werd ontmaskerd en voor een vuurpeloton kwam te staan. Sophie De Schaepdrijver (1961) is hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan Pennsylvania State University en publiceerde verscheidene boeken over de Eerste Wereldoorlog in België, waaronder het standaardwerk De Groote Oorlog.


Bronnen:

♦ naar een artikelSophie de Schaepdrijver – Gabrielle Petit. Dood en leven van een Belgische spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog” van 31 oktober 2018 op de site van het weekblad Humo

♦ naar een artikel van Danny Vileyn “Gabrielle Petit, heldin van de kleine luiden” van 3 maart 2016 op de site van Bruzz.be

♦ naar een artikel14-18 : Gabrielle Petit, espionne et héroïne belge fusillée en 1916” van 5 augustus 2014 op de site van de RTBF