Iran: ‘De Zionisten trachten onze relaties met de Europese Unie te kelderen’

Plaatje hierboven Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif (rechts) en Federica Mogherini (links), gezant inzake buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, halen de buit binnen ten koste van Israël. Op 8 mei 2018 stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa gaat zonder de VS verder met Iran, samen met Rusland en China.

Iran ontkende zaterdag dat het betrokken was bij een complot om aanslagen in Denemarken uit te voeren en beschuldigde het ‘Zionistische regime’ van het proberen torpederen van de betrekkingen van Teheran met de Europese Unie, meldde het persagentschap ISNA.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif sprak met zijn Deense tegenpartij Anders Samuelsen en zei: “We zien in dit geval een duidelijke poging van het Zionistische regime (Israël) om de betrekkingen tussen Iran en de EU te torpederen.” Zarif voegde eraan toe dat Iran Denemarken zal helpen onderzoek te doen in deze zaak, met als argument dat het belangrijk is om deze ‘samenzwering’ te doorgronden.

Denemarken kondigde dinsdag aan dat het zijn ambassadeur in Iran had teruggeroepen, nadat het Teheran beschuldigde van een samenzwering om drie Iraanse onderdanen die in Denemarken woonden te vermoorden.

De aankondiging kwam nadat het hoofd van de Deense inlichtingendienst zei dat zijn agentschap geloofde dat de Iraanse inlichtingendienst “een aanslag in Denemarken voorbereidde” tegen drie Iraniërs die verdacht werden te behoren tot de Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz (ASMLA) die een van de groepen is die de aanslag in september op een militaire parade in Ahvaz in het zuidwesten van Iran hebben opgeëist.

De Israëlische media meldden later dat de Israëlische Veiligheidsdienst de Mossad een sleutelrol had gespeeld in het verhinderen van het Iraanse moordcomplot in Denemarken. De Israëlische inlichtingendienst Mossad heeft naar verluidt Denemarken informatie aangeboden over mislukte ‘aanslag’ van Teheran tegen drie Iraanse oppositiefiguren die in het Scandinavische land wonen, zeiden Israëlische functionarissen op woensdag.

Zarif repliceerde hierop door te beweren dat Israël probeerde zijn land te beschuldigen. Hij beschuldigde tevens de Mossad van het uitvoeren van een “programma om het JCPOA te liquideren”, een verwijzing naar het Gezamenlijke Alomvattende Actieplan (JCPOA) dat de officiële naam is van de nucleaire deal van 2015 met Iran.

Tijdens een persconferentie merkten PET-chef Finn Borch Andersen op dat “dit een Iraanse inlichtingenoperatie is waarvan we denken dat deze een bomaanslag in Denemarken voorbereidde” tegen drie Iraniërs die ervan verdacht werden lid te zijn van de Arabische beweging vanwege de strijd voor de bevrijding van Ahvaz.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Iran: ‘Zionists’ trying to torpedo our relations with EU – Iran denies being involved in plot to carry out attacks in Denmark” van 4 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIran calls Denmark attack case ‘conspiracy’, blames ‘Zionist regime’” van 3 november 2018 op de site van i24 News

Een gedachte over “Iran: ‘De Zionisten trachten onze relaties met de Europese Unie te kelderen’

Reacties zijn gesloten.