Hamas: Groot-Brittannië pleegde ‘historisch bloedbad’ onder Palestijnen

Plaatje hierboven: Op 9 november 2017 werd in The Times de brief afgedrukt die de minister van Buitenlandse Zaken Arthur Balfour namens de Britse regering schreef op 2 november 1917 aan Lord Lionel Walter de Rothschild, een toenmalige Zionistische leider die optrad namens de Joodse gemeenschap [beeldbron: Verso]

Hamas herdacht op zaterdag de 101ste verjaardag van de Balfour-verklaring door de nadruk te leggen op zijn inzet voor de bevrijding van heel ‘Palestina’. De Balfour Verklaring uit 1917, uitgegeven door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Arthur Balfour, riep de steun van Groot-Brittannië uit voor de vestiging van een Joods nationaal huis in het toenmalige Palestina (dat ook Jordanië omvatte).

Palestijnse Arabische organisaties hebben de afgelopen maanden een campagne gevoerd om Engeland te dwingen zich te verontschuldigen voor het document. Het kabinet van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah heeft niet alleen Britse excuses voor het document geëist, maar ook compensatie.

Wel een beetje vreemd want ‘Palestijnen’ in die tijd (en tot 1948) werden al diegenen genoemd die in het toenmalige Britse Mandaat voor Palestina woonden. Zowel Joden, Arabieren, Christenen, Druzen, Bedoeienen e.a. heetten destijds ‘Palestijnen’. Arabieren wensten zelfs geen ‘Palestijnen’ te worden genoemd en vonden dat beledigend. Het is pas op 28 mei 1964 dat om politieke redenen de hedendaagse entiteit ‘het Palestijnse volk’ werd uitgevonden met de oprichting van de PLO, aka de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie.

In een op zijn website gepubliceerde verklaring op zaterdag, merkte Hamas op dat de verjaardag van de Balfour-verklaring plaatsvindt op een moment dat Israël en de Verenigde Staten proberen het Palestijnse probleem te liquideren en de nationale en historische rechten van het Palestijnse volk volledig te ontkennen.

Hamas prees het Palestijnse volk dat vasthoudt aan de stad Al-Quds (Jeruzalem), Gaza, de Westelijke Jordaanoever, de gebieden van 1948 (Israël dus) en hun verzet tegen alle samenzweringen en complotten gericht op het elimineren van de nationale rechten van het Palestijnse volk. Deze samenzweringen en complotten, beweerde de terroristische organisatie, begonnen met de Balfour-verklaring en gaan verder met de zogenaamde ‘Deal of the Century‘ van president Donald Trump, waarvan tot op heden niemand de inhoud kent.

Hamas beschuldigde Groot-Brittannië van het plegen van een ‘historisch bloedbad’ tegen het Palestijnse volk en eiste dat het zich zou bekeren door de rechten van de Palestijnen te herstellen, een verontschuldiging te publiceren, de terugkeer van de ‘vluchtelingen’ te ondersteunen, hen schadeloos te stellen en hun recht te ondersteunen voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Hamas verklaarde ook dat de aanwezigheid van de ‘bezetting’ juridisch ongeldig is en niet kan worden erkend of gelegitimeerd, en dat het Palestijnse volk het recht heeft om de ‘bezetting’ te bestrijden. Hamas zei dat het sterk verzet aantekent tegen alle pogingen tot normalisatie met de ‘bezettingsstaat’ en noemde normalisatie ‘een ernstige misdaad en een steek in de rug van de standvastigheid van de Palestijnen’.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbron: Toren van David Museum]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Hamas: Britain committed ‘historic massacre’ of Palestinians – On anniversary of Balfour Declaration, Hamas demands that Britain apologize and help the “refugees” return” van 4 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamas: Groot-Brittannië pleegde ‘historisch bloedbad’ onder Palestijnen

Reacties zijn gesloten.