Vrijdag wat minder relschoppers in Gaza, zondag worden het er wat meer, belooft Hamas

Plaatje hierboven: Gaza, vrijdag 2 november 2018. Palestijnen reageren op traangas dat is afgevuurd door Israëlische troepen tijdens botsingen ten oosten van Gaza-stad nabij de grens tussen de Gazastrook en Israël [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Hamas zei vrijdag dat protesten langs de grens met Gaza-Israël zijn verkleind om diplomatieke inspanningen een kans te geven. Slechts een paar duizend Palestijnen verzamelden zich vrijdag aan de grens. IDF-geweervuur ​​verwondde zeven demonstranten, zeiden Palestijnse gezondheidsfunctionarissen – de laagste cijfers over het aantal slachtoffers sinds de wekelijkse demonstraties in maart begonnen.

De twee belangrijkste terreurgroepen in Gaza, Hamas en de Islamitische Jihad (PIJ), hebben tijdelijk afgesproken om hun gewelddadige aanvallen tegen Israël tot zondag te stoppen, inclusief de vrijdagopstanden langs de grensomheining, de lancering van brandgevaarlijke ballonnen en pogingen om Israël te infiltreren, berichtte Ynet.

Een Egyptische veiligheidsdelegatie toerde vrijdag langs de grensbewakingen in Gaza en hoewel duizenden Palestijnen opdoken, waren ze de rustigste in enkele maanden, zeiden getuigen. Het bezoek vond plaats in het kader van de inspanningen van Egypte om een ​​wapenstilstand tussen Israël en de Hamas-heersers in Gaza te bemiddelen.

De delegatie was kort aanwezig bij de demonstraties in Noord-Gaza, aldus een verklaring van het hoofd van het organisatiecomité. Ooggetuigen zeiden dat een auto die de delegatie vervoerde kort naar een protestlocatie op een paar honderd meter van de grens reed, voordat ze vertrok.

Een hoge pief van Hamas zei dat de schermutselingen werden verkleind om diplomatieke inspanningen een kans te geven, terwijl er sprake was van een doorbraak in maanden van door Egypte geleide onderhandelingen.

Khalil al-Hayya zei dat de terreurgroep Egyptisch geleide inspanningen een ‘test’ zijn om een ​​wapenstilstand te bemachtigen om een ​​11-jarige blokkade in Gaza te versoepelen. De rellen worden in alle hevigheid verdergezet als de blokkade op zijn plaats blijft, waarschuwde al-Hayya.

Israël en Egypte hebben grotendeels hun grenzen met Gaza verzegeld nadat Hamas in 2007 de controle overnam van de Palestijnse Autoriteit, daarbij verwijzend naar de noodzaak om wapensmokkel te voorkomen.

Duizenden verzamelden zich opnieuw op meerdere locaties nabij de grens op vrijdagnamiddag meteen na het gebed in de moskeeën, maar bleven grotendeels uit de buurt van het grenshekken, zeiden AFP-correspondenten. De veiligheidstroepen die loyaal zijn aan Hamas hebben betogers belet de grens te dicht te benaderen, aldus de correspondenten.

Het linkse dagblad Haaretz schatte de opkomst op ongeveer 7.000 demonstranten en citeerde de Israel Defense Forces door te zeggen dat ongeveer de helft van de aanwezigen de grensafrastering naderde, terwijl de rest op een afstand bleef en niet botste met soldaten. Het protest eindigde vroeger dan gewoonlijk.

Pallywood, aka het vermeende ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza, zei dat 32 Palestijnen gewond raakten tijdens de protesten, waaronder zeven door Israëlisch geschut, waarvan The Associated Press zei dat het de laagste cijfers waren van slachtoffers sinds het begin van de demonstraties.


Bronnen:

♦ naar een artikelEgyptian delegation tours Gaza clashes as promised calm largely holds” van 2 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelHamas: Gaza protests restrained to test diplomacy” van 2 november 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Report: Hamas to suspend violent protests along Gaza border until Sunday” en een artikelIDF bracing for Gaza tension” van 2 november 2018 op de site van The Jerusalem Post