Europa verwerpt Amerikaanse her-implementatie van Iran-sancties

Plaatje hierboven: Op donderdag, 27 september 2012, sprak de Israëlische premier Binyamin Netanyahu de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe omtrent Iran en de radicale Islam. Op een bord waarop een bom was getekend, trok Netanjahoe een rode lijn die Fase 2 voorstelde, het moment wanneer Iran overgaat het verrijken van uranium, noodzakelijk om een atoombom te produceren. Hij voegde eraan toe dat “wij allen in gevaar verkeren indien Iran ooit in zijn opzet slaagt om atoombommen aan te maken.” 

Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben vrijdag een gezamenlijke veroordeling uitgesproken van de stappen van de VS om sancties op te leggen aan Iran die werden opgeheven als onderdeel van de nucleaire overeenkomst van 2015.

We betreuren ten zeerste dat de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd vanwege hun terugtrekking uit het Gezamenlijke Algemene Actieplan (JCPOA)“, zeiden ze in een verklaring volgens het AFP, een verwijzing naar het nucleaire akkoord met Iran in 2015.

De verklaring verdedigde de deal als “essentieel voor de veiligheid van Europa, de regio en de hele wereld“. “Ons doel is om Europese economische actoren die betrokken zijn bij legitieme commerciële handel met Iran te beschermen,” voegde het toe. Europa zal ook proberen “de financiële kanalen operationeel te houden met Iran en de voortzetting van de Iraanse olie- en gasexport te verzekeren“, zei het.

Echter, Europa had geen oren naar de kritiek van Israël op het nucleair akkoord dat Iran enkel tien jaar respijt geeft en vanaf 2025 toch weer gewoon verder mag gaan met de aanmaak van atoomwapens. Het is duidelijk dat de EU een eigen agenda volgt inzake het M-O en de veiligheid van Israël komt daar niet in voor. Enkel het financiële eigenbelang van de EU-landen staat voorop.

Israël beschermt de westerse beschaving
In een conversatie met The Jerusalem Post vorige maand vanop zijn LA podcast studio, besprak Ben Shapiro, een rijzende ster in de Amerikaanse politiek, auteur en advokaat en vader van twee kinderen gehuwd met een Marokkaans-Israëlische dokter, over Amerikaans-Joodse identiteit, steun voor Israël en meer:

Israël is een ongelofelijk voorbeeld van hoe de westerse beschaving en liberale waarden kunnen gedijen in de meest gewelddadige omgeving op aarde. Het is een verbazingwekkend iets. Als een Amerikaanse Jood kan ik het volk van Israël niet genoeg dankbaar zijn dat het niet alleen de eeuwige waarden beschermt, maar ook het voortbestaan ​​van de westerse beschaving.

Het gebeurt niet vaak genoeg dat Amerikaanse Joden dank zeggen aan de Israëliërs, maar dat zouden ze wel moeten doen …. Amerikanen profiteren van het hebben van Israëliërs aan de frontlinie die de beschaving en het Joodse leven beschermen.

Vervang ‘Amerikanen’ door ‘Europeanen’ of ‘Westerlingen’ en dan is het plaatje weer compleet. Helaas gelooft de westerse wereld dit niet en het zal daar binnen afzienbare tijd een zware prijs voor moeten betalen. Het volk van Israël zal zoals steeds zijn eigen boontjes mogen doppen zonder hulp of steun van Europa.

Schurkenstaat Iran
De Amerikaanse president Donald Trump kondigde in mei aan dat hij wegliep van de overeenkomst van 2015 en sancties zou invoeren. Trump ondertekende later een uitvoerend bevel dat de Amerikaanse sancties tegen Iran officieel herstelde. Aanvullende Amerikaanse sancties gericht tegen de olie- en scheepvaartindustrie van Iran worden op 4 november van kracht.

Amerikaanse functionarissen zeiden op vrijdag dat Washington 700 personen en entiteiten aan zijn zwarte lijst van Iran toevoegt en druk uitoefent op het wereldwijde SWIFT-banknetwerk om Teheran af te sluiten wanneer volgende week uitgebreide sancties worden ingevoerd. Staatssecretaris Mike Pompeo zei dat de sancties erop gericht waren Teheran te doen stoppen met zijn nucleaire activiteiten en wat de VS zegt is brede steun voor ‘terrorisme’ in de regio.

De Europese ondertekenaars van de overeenkomst van 2015 waren het niet eens met het besluit van Trump om de overeenkomst te verlaten en hebben getracht het akkoord te redden, wat volgens hen cruciaal is voor het voorkomen van een Iraans nucleair wapen. De Europese Unie heeft gezworen Iran te helpen ontkomen aan de economische sancties die door de VS worden opgelegd, die bedrijven afschermen die zaken doen met de schurkenstaat Iran in een poging om de nucleaire deal met Iran te behouden.


♦ Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Europe blasts US reimposition of Iran sanctions – France, Germany, Britain and the EU condemn US move to reimpose sanctions on Iran, say 2015 deal was essential for security” van 2 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “Ben Shapiro: Israel is protecting western civilization” van 3 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

 

Een gedachte over “Europa verwerpt Amerikaanse her-implementatie van Iran-sancties

 1. De EU verwerpt maatregelen om haatprogramma’s te stoppen op UNWRA scholen die palestijnse kinderen klaarstomen tot terrorist.

  De EU verwerpt maatregelen tegen schurkenstaat Iran dat tot doel heeft Israel & haar burgers én de mensen in de omgeving te vernietigen. (die atoom raket kan net zo goed op Jordanie vallen).

  Nee, duimpje op voor de EU en haar beoordelingen over goed & kwaad.

  Volgens Europa zijn Amerika & Israel de boosdoeners en Iran, Hezbolla & Hamas/palestijnen de onschuldige slachtoffers.

  Europa is ‘bewust totaal de weg kwijt!

  Liked by 2 people

Reacties zijn gesloten.