Brazilië zal zijn ambassade in Tel Aviv verhuizen naar Israël’s hoofdstad Jeruzalem

Plaatje hierboven: Israëlische en Braziliaanse vlaggen hangen buiten het gebouw van de kantoren van de Braziliaanse ambassade, Tel Aviv, 28 oktober 2018. [beeldbron: Daily Sabah]

Brazilië is voornemens zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, de door het president gekozen president Jair Bolsonaro op zijn Facebook-pagina op donderdag en verspilt geen tijd met het verklaren van de intentie om een ​​van zijn campagnepromoties toe te passen.

“Zoals eerder aangegeven tijdens onze campagne, willen we de Braziliaanse ambassade van Tel-Aviv naar Jeruzalem overbrengen. Israël is een soevereine staat en we zullen dat respecteren,” schreef hij.

Is Palestina een land? Palestina is geen land, dus zou er ook geen ambassade mogen zijn. Je onderhandelt niet met terroristen.” [Jair Bolsonaro op 7 augustus 2018 / bron]

Naast de ambassade in Tel Aviv, heeft Brazilië ook een consulaat in Haifa. Israël heeft vier vertegenwoordigingen in Brazilië. Deze vertegenwoordigingen omvatten een ambassade in Braziliaanse hoofdstad Brasilia en consulaten in Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Sao Paulo.

Bolsonaro is een populistische, ultraconservatieve, evangelische christen wiens overwinning op zondag een verbluffende verandering in de richting van Brazilië betekent, die de laatste 15 jaar werd geregeerd door de extreem-linkse arbeiderspartij. Het vertegenwoordigt ook een tektonische verschuiving in de relatie van het land met Israël.

In een interview op donderdag met Israel Hayom herhaalde Bolsonaro zijn belofte om de ambassade te verplaatsen: “Israël is een soevereine staat. Als u beslist over [de locatie van] uw hoofdstad, zullen wij in overeenstemming handelen. Toen ik tijdens de campagne werd gevraagd of ik het zal doen [de ambassade verplaatsen] toen ik president was, zei ik ja, en dat jullie diegenen zijn die beslissen over de hoofdstad van Israël, niet andere mensen,” zei hij.

Hij zei ook tijdens de campagne dat hij de Palestijnse ambassade in Brasilia zou sluiten. Gevraagd naar dit in het interview, zei hij: “Wat betreft de Palestijnse ambassade, het werd te dicht bij het presidentiële paleis [van Abbas] gebouwd … Geen enkele ambassade kan zo dicht bij het presidentiële paleis zijn, dus we zijn van plan het te verplaatsen. Er is naar mijn mening geen andere manier. Anders dan dat, moet Palestina eerst een staat zijn die recht heeft op een ambassade.”


Plaatje hierboven: De zopas verkozen president van Brazilië, Jair Bolsonaro (midden) heeft zijn toezegging bevestigd om de ambassade van zijn land in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen en zegt dat geen enkel ander land het recht heeft Israël te vertellen waar zijn hoofdstad zou moeten zijn [beeldbron: RT]

Bolsonaro zei ook dat “Israël thans kan rekenen op het hebben van onze stem in de VN. Ik weet dat de stemming vaak bijna symbolisch is, maar het helpt om de positie te bepalen die een land van plan is te nemen. U mag erop rekenen dat u kunt vertrouwen op onze stem in de VN over bijna alle kwesties die met Israël te maken hebben.” In het verleden was Brazilië een van de landen die bijna altijd tegen Israël stemden in internationale fora.

Premier Benjamin Netanyahu belde Bolsonaro kort na zijn verkiezingsoverwinning om hem te feliciteren, en zei dat hij van plan is om zijn inhuldiging op 1 januari 2019 bij te wonen. “Ik feliciteer mijn vriend, de aankomende president van Brazilië, Jair Bolsonaro, voor zijn voornemen om de Braziliaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen,” zei Netanyahu in een verklaring uit Bulgarije, waar hij op bezoek is: “Dit is een historische, rechtvaardige en ontroerende stap.

Knesset voorzitter Yuli Edelstein gaf een onmiddellijk antwoord en zei dat Bolsonaro “een grote vriend is van het Joodse volk en de staat Israë. Heel erg bedankt, Brazilië!

Als Brazilië inderdaad doorgaat met de verhuizing van de ambassade, zal het zich aansluiten bij de Verenigde Staten en Guatemala, die vergelijkbare stappen ondernamen. Paraguay verhuisde ook zijn ambassade, maar veranderde toen snel van gedachten na een verandering van president daar en verplaatste zijn ambassade terug naar Tel Aviv.


♦ Bronnen:

♦ naar een artikelPresident-elect of Brazil promises: Israel can count on our vote” van 1 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Brazil to move embassy to Jerusalem, new Brazilian president Bolsonaro says” van 1 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelBolsonaro wants Brazil’s Israel embassy in Jerusalem, says Palestine needs to be a state to have one” van 2 november 2018 op de site van RT

♦ naar een artikelBrazilian Presidential Candidate Vows to Move Embassy to Jerusalem if Elected” van 8 augustus 2018 op de site van Haaretz/JTA

2 gedachtes over “Brazilië zal zijn ambassade in Tel Aviv verhuizen naar Israël’s hoofdstad Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.