Absurd: Grensrellen met Israël veroorzaken tekort aan autobanden in Gaza

Palestijnen in Gaza zijn in meer dan een decennium van de heerschappij van Hamas gedwongen om het hoofd te bieden aan tekorten van zo ongeveer alles – van medicijnen tot brandstof en bouwmaterialen. Nu hebben zeven maanden van gewelddadige door Hamas geleide rellen aan de grens met Israël een ander item aan die lijst toegevoegd: autobanden.

Banden zijn een favoriet item door relschoppers tijdens de wekelijkse protesten – ze worden in brand gestoken en richting Israëlische troepen gegooid over de grens. Een bijproduct van dit fenomeen is zware luchtvervuiling. Als reactie daarop heeft Israël de bandenimport naar de Strook, waardoor de prijzen omhoog schieten en Gaza-automobilisten gedwongen worden creatieve oplossingen te vinden om hun voertuigen op de weg te houden.

Taxichauffeur Khaled Hamad heeft geen reservewiel in zijn kofferbak. Zijn banden zijn versleten, maar hij kon het zich alleen veroorloven om er twee van te verwisselen en ze te vervangen door tweedehands die niet eens de standaardafmetingen zijn die door de fabrikant worden aanbevolen. “Zelfs toen ze goedkoper waren, was het upgraden van mijn banden duur,” zei Hamad terwijl hij tegen een kale voorband schopte die nog moet worden vervangen. “Ik verdien deze dagen 40 sjekels ($ 11) per dag. De zaken gaan slecht.”

Relschoppers aan de grens met Israël verbranden oude banden en maken gebruik van de dikke zwarte rook om het zicht van Israëlische soldaten te belemmeren, terwijl ze stenen, brandbommen en granaten werpen naar de Israëlische strijdkrachten die de grens verdedigen aan de andere kant van het hekken dat Gaza van Israël scheidt.

Gazanen lijden, Hamas terroriseert
Ironisch genoeg heeft het bandenverbod geen effect gehad op de relschoppers, die vertrouwen op een schijnbaar eindeloze voorraad oude exemplaren die worden weggegooid in garages, velden en bermen over het grondgebied.

Rushdi al-Khour, hoofd van de vereniging van onderdelenhandelaren in Gaza, die de import vanuit Israël coördineert, zei dat het bandtekort ernstige verliezen heeft veroorzaakt voor zakenmensen. Hij zei dat de kosten van een paar banden van $ 120 naar $ 300 zijn gestegen sinds het verbod in werking trad, een aanzienlijke som in de economisch problematisch Strook.

De door Hamas geleide rellen worden afgeschilderd als gevoed door wijdverspreide wanhoop over de moeilijke omstandigheden veroorzaakt door een blokkade in Gaza. Uit een onderzoek van de meningen van de inwoners van Gaza over deze kwestie blijkt echter dat er weinig steun is voor grensgeweld, terwijl een meerderheid zegt dat de rellen niets hebben bereikt.

Twee Palestijnse opiniepeilingen die deze maand in Gaza zijn gehouden, tonen aan dat de meerderheid van de Palestijnen tegen deze gewelddadige incidenten is. De meesten wijzen Hamas en de Palestijnse Autoriteit met de vinger, en niét Israël, voor de ernstige economische ellende die hen overkomt. Bovendien zegt een meerderheid van de Palestijnen in Gaza dat ze willen dat Hamas haar anti-Israëlische positie verandert en dat ze overeenkomen om vrede te sluiten met de Joodse staat.

De waarheid over de ‘Marsen’
De waarheid is dat de zogenaamd vreedzame protesten gewelddadige rellen zijn, door Hamas worden gepromoot en meestal door terroristen worden uitgevoerd.

De ‘terugkeermarsen’ waren geen ‘volkse’, ‘vreedzame’ evenementen, zoals ten onrechte gepresenteerd door de Palestijnse propaganda, maar eerder een strategische zet van Hamas vergezeld van vooraf gepland geweld,” constateerde het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC) .

In een interview met Al Jazeera in mei riep Hamasleider en mede-oprichter van de terreurgroep Mahmoud al-Zahar het idee op dat de terroristische groep ‘vreedzaam verzet’ tegen Israël ‘een duidelijke terminologische misleiding‘ hanteerde en hij verwees daarbij expliciet naar het 51 dagen durende zomeroffensief van de IDF van juli/augustus 2014:

“Als je wapens hebt die worden gebruikt door mannen die in staat waren om te verhinderen dat het sterkste leger in de regio 51 dagen de Gazastrook binnen zou gaan en soldaten van dat leger konden vangen of doden – is dit echt ‘vreedzame weerstand’? Als we het hebben over ‘vreedzaam verzet’, bedriegen we het publiek. Dit is een vreedzame weerstand, versterkt door een militaire macht en door veiligheidsagentschappen en geniet ruime steun van de bevolking.”


♦ Bronnen:

♦ naar een artikelCrazy: Gaza Border Violence Creates Tire Shortage for Motorists, But Not Rioters” van 1 november 2018 op d esite van United With Israel

Een gedachte over “Absurd: Grensrellen met Israël veroorzaken tekort aan autobanden in Gaza

  1. Dit is natuurlijk niet voldoende. Pas als de mentaliteit werkelijk verandert en ook die van Palestijnen in hun “diaspora” komt men wat verder. Ondertussen worden er wel belangrijke stappen gezet. Kan me ook niet voorstellen als je niet erg gelovig bent dat het een pretje is in Gaza. (De gelovigen daar houden toch van de dood, heb ik begrepen?)

    Like

Reacties zijn gesloten.