Netanyahu in Bulgarije: ‘We staan ​​samen in deze strijd tegen het terrorisme’

Premier Binyamin Netanyahu had op donderdag 1 november een ontmoeting met de premier van Bulgarije Boyko Borisov [plaatje hierboven]. De twee leiders ontmoetten elkaar en hielden vervolgens een uitgebreide vergadering met hun entourages.

Borisov is sinds 4 mei 2017 premier van Bulgarije voor de GERB partij. GERB staat voor ‘Burgers voor Europese ontwikkeling van Bulgarije‘ en is een conservatieve, populistische politieke partij die werd opgericht op 13 maart 2006.

In het Europees Parlement zetelt de GERB in het blok van de Europese Volkspartij (EPP) waarvan onder meer de christendemocraten CD&V (België), de CDA (Nederland) en de Duitse CDU (Angela Merkel) deel uitmaken.

Netanyahu zei aan het einde van de bijeenkomst dat hij zijn Bulgaarse tegenhanger vertelde over Israëls activiteiten in de strijd tegen de terreur in Iran wereldwijd. “De sterkste macht van de militante islam is het Iraanse regime. Het verslindt de ene natie na de andere – in Syrië, in Libanon, in Irak en elders. En het doodt burgers over de hele wereld,” zei Netanyahu.

“We hebben onlangs verschillende Iraanse pogingen blootgelegd om terroristische aanslagen op Europese bodem te lanceren, en we staan ​​samen in deze strijd tegen het terrorisme en tegen de militante islam. Dit is niet alleen een strijd voor de toekomst van onze landen, maar voor de toekomst van onze gemeenschappelijke waarden en onze gemeenschappelijke beschaving, en door samen te werken, zijn we sterker. We zijn samen sterker,” vervolgde hij.

“We maken deel uit van dezelfde beschaving, een beschaving die vrijheid, vrede en vooruitgang waardeert, en vandaag wordt deze beschaving onder vuur genomen, met name door de strijdmachten van de militante islam. De militante islam valt ons allemaal aan. Het valt Arabieren aan. Het valt Europeanen aan. Het valt Israëli’s aan. Het valt iedereen aan”, benadrukte de premier.

Onze veiligheidssamenwerking is uitstekend. We bespreken manieren om dat te bevorderen, ook bij bepaalde militaire activiteiten en zelfs bij militaire inspanningen – het maken van wapensystemen en andere ideeën die we samen bespreken. Dit bezoek stelt ons ook in staat om onze samenwerking in de handel, in cyber, in gezondheid, in de wetenschap, nog veel meer te bevorderen. Ik geloof dat er veel is dat we samen kunnen doen,” voegde hij eraan toe.

Netanyahu wordt vrijdag de eerste buitenlandse leider die als eregast deelneemt aan de top van het Craiova Forum in Varna, Roemenië, dat voor het eerst in 2015 vergaderde. Voordat hij vertrok naar Varna, waar hij vandaag zal spreken met de premiers van Bulgarije, Roemenië, Griekenland en de president van Servië. Netanyahu zei dat hij met deze landen wil samenwerken “om de hypocriete en vijandige benadering van de EU tegenover Israël te veranderen.


♦ Bronnen:

♦ naar een artikel van Herb Keinon “Netanyahu flies to Bulgaria to chip away at EU ‘hostily’” van 1 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Nitsan Keidar “Netanyahu in Bulgaria: ‘We stand together in this battle against terrorism’” van 2 november 2018 op de site van Arutz Sheva