Peiling toont aan dat de meeste Gazanen zich kanten tegen grensrellen

De pogingen van Hamas om de gewelddadige rellen aan de grenzen van Israël, aka de zogeheten ‘Grote Mars van de Terugkeer’, af te schilderen als een populaire volksbeweging zijn vals, omdat twee Palestijnse opiniepeilingen die deze maand in Gaza zijn binnengekomen aantonen dat de meerderheid van de Palestijnen tegen deze gewelddadige incidenten is.

Het Washington Institute for Near East Policy, waarin de nieuwe cijfers werden gepresenteerd, schreef dat de meeste inwoners van Gaza zeggen dat ze een directe dialoog met de Israëli’s willen en dat Israëlische bedrijven banen willen bieden binnen dat door Hamas geregeerde gebied.

De meesten wijzen Hamas en de Palestijnse Autoriteit met de vinger, en niét Israël, voor ernstige economische ellende die hen overkomt. Bovendien zegt een meerderheid van de Palestijnen in Gaza dat ze willen dat Hamas haar anti-Israëlische positie verandert en dat ze overeenkomen om vrede te sluiten met de Joodse staat.

Deze onverwachte bevindingen weerspiegelen de opvattingen uitgedrukt in twee face-to-face, standaard kans peilingen tussen representatieve monsters van ongeveer 500 willekeurig geselecteerde respondenten in de periode van 3 tot 15 oktober 2018.

Eén peiling werd geleid door het Palestine Centre for Public Opinion. De andere werd gerund door een op Ramallah gebaseerde organisatie. Beide organisaties gebruikten lokale interviewers van Gazan en veldtoezichthouders.

Met betrekking tot de bijna dagelijks door Hamas geleide grensrellen ondersteunt slechts 36 procent van de inwoners van Gaza deze tactiek, terwijl 62 procent zegt zich daartegen te verzetten. Omgekeerd, een formeel staakt-het-vuren met Israël krijgt de steun van de meerderheid met 73 tot 25 procent in één stemming; 51 tot 45 procent in de andere.

Wat de kwestie van volledige vrede met Israël betreft, tonen beide peilingen meer steun dan oppositie. De formulering van de vraag is glashelder: “Moet Hamas stoppen met het oproepen tot de vernietiging van Israël, en in plaats daarvan een permanente tweestatenoplossing aanvaarden gebaseerd op de grenzen van 1967?” Eén peiling toont de inwoners van Gaza met een marge van 53 tot 45 procent ja; de andere peiling heeft een smallere marge, 48 tot 44 procent.

Wat de contacten met Israël betreft, ondanks het officiële anti-normalisatiebeleid en de demonisationpropaganda van Hamas, laten beide peilingen zien dat tweederde van de inwoners van Gaza “directe persoonlijke contacten en dialoog met de Israëli’s” wil. Ongeveer driekwart zegt dat ze “graag zouden zien dat Israëlische bedrijven meer banen bieden” in Gaza. Gazanen werden in dienst genomen door Israëlische bedrijven voordat Hamas de gewelddadige overname van Gaza overnam.


♦ Bronnen:

♦ naar een artikelPolls Show Most Gazans Oppose Hamas’ Border Riots” van 31 oktober 2018 op de site van United With Israel