Normalisering: Israëlische vlag en Hatikva volkslied in Abu Dhabi voor winnaars van judo goud

Plaatje hierboven: Israël’s minister voor Cultuur en Sport Miri Regev (rechts) en voorzitter van de Israelische Judo Vereniging Moshe Ponte (links) met medaillewinnaars tijdens de medailleceremonie voor vrouwen tot 52 kg die goud wonnen op het Grand Slam Judo toernooi in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, op zaterdag 27 oktober 2018. Op de achtergrond klonk het ‘Hatikva’, het Israëlische nationale volkslied [beeldbron: AP/Kamran Jebreili]

Israël beleefde een moment van immense trots op zondag 28 oktober 2018 toen het volkslied werd gespeeld in Abu Dhabi. De mijlpaal gebeurde toen de Israëlische Judoka Sagi Muki de gouden medaille ontving. Hij was de winnaar in de wedstrijd onder de 81Kg in de Grand Slam-competitie in Abu Dhabi.

Europees kampioen Muki overmeesterde Matthias Casse van België met een lage Seoi-nage aanval. Muki won het Grand Slam-goud voor de tweede keer en nam elke seconde van vreugde en emotie op na de -81kg finale tegen Zagreb Grand Prix zilveren medaille Casse (zie videoverslag onderaan.)

De Israëlische minister van Sport en Cultuur, Miri Regev, die aanwezig was toen Muki het podium besteeg, liet haar trane rollen toen Hatikvah werd gespeeld. Regev is de eerste Israëlische minister die officieel de VAE bezoekt, een mijlpaal gezien het feit dat de VAE en Israël geen officiële diplomatieke betrekkingen hebben.

Vandaag werd dubbele geschiedenis voor ons geschreven  omdat we hier goud hebben gewonnen in Abu Dhabi en ons volkslied heeft gespeeld en we een contract hebben getekend om onze allereerste IJF Grand Prix in Israël te organiseren,” verklaarde Regev. “Iedereen is uitgenodigd voor onze Grand Prix, inclusief alle Arabische landen en ik hoop dat jullie allemaal zullen zien dat ons land een vredige en liefhebbende natie is met goed eten en goede mensen.”

Opmerkelijk beeld: Israël’s minister van Sport & Cultuur Miri Regev (in rood gewaad en witte hoofddoek) op officieel bezoek in de 3de grootste moskee in Abu Dhabi. “Het is de eerste keer dat een Israëlische minister een [officieel] bezoek heeft gebracht,” zei Regev. “De hele boodschap hier is er een van eenheid en vrede.” [beeldbron: J-Post]

Premier Benjamin Netanyahu sprak met Muki na zijn historische overwinning en zei hem: “Je bent een gouden; je hebt het beloofd en je hebt het gedaan. Er zijn hier twee geweldige dingen. Er is hier een fantastisch goud en veel hoop voor het Israëlische judo. Er is veel hoop wanneer we ons volkslied horen; iedereen is ontroerd om deze eer en trots,” zei Netanyahu.

De tweede prestatie is dat de overwinning “niet alleen uw persoonlijke prestatie en de Joodse prestatie van de Israëlische sport is, maar ook het feit dat het volkslied in Abu Dhabi werd gespeeld. Je weet dat ik recent in de buurt was, niet ver weg. Sagi, je draagt ​​ook bij aan de diplomatieke inspanningen van Israël in de Arabische wereld. Om al deze redenen, gefeliciteerd!” Netanyahu verwees hiermee naar zijn bezoek aan het Golfland Oman.

Israëlische judoka Sagi Muki na het winnen van goud in Abu Dhabi


Bronnen:

♦ naar een artikel “Israeli Anthem Plays in Abu Dhabi as Israeli Athlete Wins Gold” van 29 oktober 2018 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelIn first, ‘Hatikva’ anthem played at UAE contest as Israeli judoka wins gold” van 28 oktober 2018 en een artikelIsrael wins second judo gold in Abu Dhabi, ‘Hatikva’ plays again” van 29 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Watch: Miri Regev’s historic visit to Abu Dabi’s Grand Mosque” van 29 oktober 2018 op d esite van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Normalisering: Israëlische vlag en Hatikva volkslied in Abu Dhabi voor winnaars van judo goud

Reacties zijn gesloten.