Oman roept openlijk op tot regionale erkenning van Israël in het Midden-Oosten

Plaatje hierboven: Op vrijdag 26 oktober 2018 bracht de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu een bezoek aan Oman waar hij een ontmoeting had met de sultan van het land, Qaboes bin Said [beeldbron]

Oman riep publiekelijk op tot regionale erkenning van Israël een dag nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op vrijdag een historisch bezoek bracht aan het Sultanaat, berichtte The Jerusalem Post.

Yousuf bin Alawi bin Abdullah, de minister van Buitenlandse Zaken van Oman, vertelde op een veiligheidsforum in Bahrein dat “Israël is een staat die aanwezig is in de regio en we begrijpen dit allemaal. De wereld is zich daar ook van bewust en misschien wordt het tijd dat Israël hetzelfde behandeld wordt [als andere staten] en tevens dezelfde verplichtingen nakomt.”

Netanyahu reisde naar Oman op uitnodiging van de leider van het land, Sultan Sayyid Qaboos bin Said Al Said, in een ontwikkeling waarvan Washington zei dat deze zou kunnen bijdragen aan regionale vredesinspanningen. Tijdens zijn reis werd de premier vergezeld door zijn vrouw Sara en door hoge functionarissen, waaronder het hoofd van de Mossad, de Israëlische inlichtingendienst, en leden van zijn nationale veiligheidsteam.

“We zeggen niet dat de weg nu gemakkelijk is en geplaveid met bloemen, maar onze prioriteit is om een ​​einde te maken aan het conflict en naar een nieuwe wereld te gaan”, vertelde sultan bin Alawi op het forum.

De minister verduidelijkte dat terwijl Oman ideeën aanbood om de vrede tussen Israël en de Palestijnen te bevorderen, het Sultanaat niet als officiële bemiddelaar handelde. Integendeel, zei Alawi, vertrouwt Oman op de Verenigde Staten en de inspanningen van president Donald Trump in het streven naar de ‘deal van de eeuw.’ Hoewel het nog steeds niet officieel onthuld werd, beschreef het Palestijnse leiderschap de deal als ‘de klap van de eeuw’ en boycot pogingen van de VS om een ​​nieuw vredesinitiatief te formuleren.

Gaan er meer deuren open in het Midden-Oosten?
De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Khalid bin Ahmed al-Khalifa, nam eveneens deel aan de top en sprak zijn steun uit voor Oman’s inspanningen om Israëliërs en Palestijnen dichter bij elkaar te brengen, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Adel al-Jubeir, ook benadrukte dat de sleutel tot normalisatie het vredesproces was.

De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, verwelkomde de “opwarmende banden en de groeiende samenwerking tussen onze regionale vrienden” in een tweet op vrijdag. “Dit is een nuttige stap voor onze vredesinspanningen en essentieel om een ​​atmosfeer van stabiliteit, veiligheid en welvaart te creëren tussen Israëli’s, Palestijnen en hun buren. Ik kijk ernaar uit om meer van dit soort bijeenkomsten te zien!”, zei Greenblatt.

Het laatste spraakmakende bezoek van een Israëlische functionaris aan Oman vond plaats in 1996, toen voormalig premier Shimon Peres naar het land reisde om de sultan te ontmoeten en een kantoor van de Israëlische handelsvertegenwoordiging te openen.

Op donderdag, bij de lancering van het Israëlische innovatiecentrum in het Peres Centrum voor Vrede en Innovatie in Tel Aviv, gaf Netanyahu een hint op een nieuwe opening naar de Arabische wereld:

“We dachten altijd dat als we het Palestijnse probleem zouden oplossen, het de deur zou openen naar vrede met de bredere Arabische wereld. En dat is zeker waar als je het zou kunnen doen. Maar het kan betekenen dat al even waar en misschien nog wel meer waar is dat als je je openstelt voor de Arabische wereld en je de relaties met hen normaliseert, dit de deur opent voor een uiteindelijke verzoening en vrede met de Palestijnen. We zouden beide moeten doen, maar ik denk dat je de openheid en de dorst in de Arabische wereld vandaag voor Israël niet moet onderschatten. En de reden, de eerste reden voor iets anders, is dat we er staan als het omtrent innovatie gaat.”


Bronnen:

♦ naar een artikel “In Wake of Netanyahu Visit, Oman Calls for Recognition of Israel at Regional Forum” van 29 oktober 2018 op de site van The Tower

Een gedachte over “Oman roept openlijk op tot regionale erkenning van Israël in het Midden-Oosten

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    Op het eerste gezicht een gunstige ontwikkeling. Ik heb echter enige twijfels. Achterliggende redenen van deze ommekeer? Niet alles wat positief lijkt,is het ook. Zeker niet in deze tijden. De tijd zal het leren. In the meantime: Be alert.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.