Jordanië vraagt Israël opnieuw om een vijfde minaret op de Tempelberg te mogen bouwen

Plaatje hierboven: Nee, geen minaretten op de Tempelberg in Jeruzalem, maar wel gelijkaardige pijlers in de vorm van fallussen Fairy Chimneys genoemd in een plek die bekend is als de ‘Vallei van de Liefde’ in de buurt van Goreme, Cappadocië, Turkije [beeldbron: Alamy]

Jordanië heeft Israël gevraagd om toe te staan ​​dat het een vijfde minaret bouwt op de Tempelberg, aan de oostelijke muur van de berg, tegenover de Olijfberg. Het verzoek van Jordanië is niet nieuw en voor zover bekend is Israël in dit stadium niet van plan het toe te staan. Deze kwestie is opnieuw op de publieke agenda geplaatst, samen met andere zaken met betrekking tot de banden tussen Jordanië en Israël op de Tempelberg, in het licht van het besluit van Jordanië om de huurovereenkomst voor land in Naharayim en de Arava, dat door Israëlische boeren de afgelopen 25 jaar wordt bewerkt, niet te verlengen.

Israël is voornemens een algemene dialoog met Jordanië aan te gaan over veiligheid, inlichtingen, economische en landbouwkwesties die verband houden met diplomatieke banden tussen beide landen. Jordanië probeert in deze discussie – althans formeel – de kwestie van de Tempelberg op te nemen. De relaties van Israël met Jordanië op de Tempelberg zijn gebaseerd op informele afspraken die bedoeld zijn om de groei van extreme elementen op de berg te voorkomen, zoals Hamas en de noordelijke tak van de Islamitische Beweging in Israël. De inzichten moeten ook toestaan ​​dat Jordanië de zaken in de Tempelberg beïnvloedt als onderdeel van de empowerment die de Hasjemitische koninklijke familie wil tonen aan het Jordaanse publiek, zodat het zijn heerschappij kan stabiliseren en zijn prestaties kan laten zien tegenover de tegenstanders van het regime waaronder de Moslim Broederschap in Jordanië.

De enige formele basis van de speciale relatie tussen Israël en Jordanië met betrekking tot de Tempelberg is het vredesakkoord dat tussen de twee werd ondertekend. De overeenkomst bepaalt dat van alle Arabische landen Israël Israël de hoogste prioriteit zal geven met betrekking tot de plaatsen die heilig zijn voor de islam in Jeruzalem. Een bijkomende formele dimensie van deze speciale relatie tussen Israël en Jordanië op de Tempelberg zijn de inzichten die enkele jaren geleden werden bereikt door de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tussen Israël en Jordanië. In het kader van deze afspraken hebben Israël en Jordanië de huidige situatie gecreëerd en voor het eerst formeel vastgesteld dat Joden hun recht om te bidden op de Tempelberg niet kunnen uitoefenen, hoewel ze wel kunnen bezoeken.

De kwestie van de ‘vijfde minaret’ staat al een lange tijd op de agenda als onderdeel van een reeks gesprekken met Jordan over de Tempelberg. Jordanië heeft zijn verzoek hieromtrent hernieuwd als onderdeel van een groeiende rivaliteit met Turkije over het uitoefenen van invloed op de Oude Stad en de Tempelberg.

Momenteel staan er op de Tempelberg vier minaretten:

Plaatje hierboven: De minaret aan de Marokkaanse Poort (Minaret al-Fakhariyya) gezien vanop het plateau van de Tempelberg. Deze minaret heeft een vierkante toren met drie verdiepen en is de eerste van vier minaretten op de Tempelberg, die door de Mamelukken werd gebouwd in 1278 in opdracht van de Mamelukken sultan Ad Din Lajeen, en is vernoemd naar Fakhr al-Din al-Khalili, de vader van Sharif al-Din Abd al-Rahman die toezicht hield op de constructie van het gebouw;

♦ De Ketting minaret (Minaret al-Silsila), die de belangrijkste minaret is op de Tempelberg, werd gebouwd in 1329 door de Mammelukse gouverneur Tankiz, een robuuste vierkante toren van vier verdiepen, en de minaret die meest gezien en bekend is doordat hij op alle plaatjes prijkt waarop zowel de Klaagmuur (Kotel) en de vergulde Rotskoepel te zien zijn;;

♦ De minaret aan de Poort van Bani Ghanim (Minaret al-Ghawanima) in de noord-westelijke hoek van de Tempelberg, een vier verdiepen vierkantige toren, gebouwd in 1278 aan het einde van de Mamelukse periode, die recent (in 2001) werd gerestaureerd;

♦ De minaret van de Stammen (Minarat al-Asbat), die in tegenstelling tot de andere drie minaretten een cylindervormige toren heeft; Het is de enige toren op de noordelijke muur die werd gebouwd in 1367, aanvankelijk een vierkantige toren maar door de Ottomanen in 1599 herbouwd.

De wens van Jordan om een ​​vijfde minaret te bouwen, is bedoeld om zijn invloed en status op de Tempelberg gedurende generaties op een officiële manier te doen gelden. De laatste keer dat Jordanië een soortgelijke symbolische invloed wist te verwerven, was in de jaren tachtig, toen koning Abdullah’s vader, koning Hussein, miljoenen dollars investeerde in renovaties en vergulding van de Rotskoepel van de berg. In die tijd werden er in Jordanië langdurige ceremonieën en vieringen gehouden, en de Arabische wereld markeerde deze gebeurtenis, die op brede schaal werd toegejuicht.

De connectie van Jordanië met de Tempelberg heeft een lange geschiedenis. Na de Eerste Wereldoorlog verloor de Hasjemitische dynastie de rol van bewaker van de islamitische heilige plaatsen in Mekka en Medina voor de Saoedi’s, maar ‘troostte zichzelf’ door de secundaire bewaker te zijn van de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem. Hussein bin Ali, die diende als sheriff en gouverneur van Mekka, was een afstammeling van de Hasjemieten, wier voorouders geloofden dat zij afstammelingen waren van de profeet Mohammed.

Hij stierf in 1931 en werd begraven op de Tempelberg. Zijn zoon, koning Abdullah I, volgde hem op en hij werd de eerste koning van Jordanië, die in 1946 als een land werd opgericht. Abdullah I werd op 20 juli 1951 in de al-Aqsa-moskee vermoord door een agent van de moefti Haj Amin el Husseini vanwege zijn contacten met de leiding van de Joodse regering  in Israël. Zijn kleinzoon, koning Hussein, die hem kort daarna opvolgde, was getuige van de moord.

Van 1948 tot 1967 regeerde Jordanië over de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Tempelberg. Het beschouwde zichzelf als de bewaker van de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem. Zelfs nadat Israel Jeruzalem en de Tempelberg heeft bevrijd, wat de heiligste plaats is voor de Joodse natie, bleef Jordanië de Tempelberg bewaken, betaalde hij het loon van de religieuze raad van Waqf, investeerde hij aanzienlijke middelen in de site en leverde hij de tapijten in de moskeeën.

Als onderdeel van de verstandhouding met Israël kreeg Jordanië de taak om de zuidelijke en oostelijke muren van de Tempelberg te renoveren, omdat deze 15 jaar geleden onstabiel werden. Israël stemde ook in met het Jordaanse verzoek om de tijdelijke Mughrabibrug niet te veranderen, die werd opgericht bij de Mughrabipoort, de enige toegang tot de Tempelberg voor niet-moslims. De tijdelijke houten brug werd daar gebouwd toen de onverharde weg naar de poort in de winter van 2004 instortte.

M-75 minaret van Hamas

Plaatjes hierboven en onder: Ook Hamas wil een nieuwe minaret op de Tempelberg en heeft reeds een eigen ontwerp klaarliggen: de M-75 minaret. Eveneens een cylindervormig model die voor het eerst werd voorgesteld in Gaza op 8 december 2012. Op het podium werd een reusachtige kartonnen qassamraket met op de achtergrond een groot plaatje van de Tempelberg. De M-75 raket werd opgesteld ter ere van de rakettenterreur jegens de Joden van Israël. Wie met Hamas nog wil onderhandelen over vrede zal dringend een tandje moeten bijsteken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nadav Shragai “Jordan Renews Its Request to Build a Fifth Minaret on the Temple Mount” van 26 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Center For Public Affairs (JCPA)

 

Een gedachte over “Jordanië vraagt Israël opnieuw om een vijfde minaret op de Tempelberg te mogen bouwen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.