Het Jodendom in de Diaspora loopt stilaan op zijn laatste benen

We zijn misschien getuige van het begin van het einde van de Joodse diaspora. Hoewel de antisemitische terreuraanslag tegen een synagoge in Pittsburgh een ernstige waarschuwing is voor het Amerikaanse Jodendom, is het gevaar voor Joden in Scandinavische landen, Frankrijk en Groot-Brittannië al enige tijd duidelijk

De Joodse diaspora is de meest duurzame ballingschap in de menselijke geschiedenis. Gedurende 2000 jaar is het Joodse volk over de hele wereld verspreid en heeft het onevenredig bijgedragen aan de mensheid. Tegen alle verwachtingen in hebben Joden de vervolging uit de tijd van Babylon en Rome overleefd evenals de Spaanse inquisitie, Sovjet-Rusland, nazi-Duitsland en islamistisch terrorisme.

Vóór de oprichting van het moderne Israël, werd het lot van miljoenen Joden bepaald door de grillen van verschillende niet-Joodse heersers in christelijk Europa en de moslimwereld. Snel gedwongen worden om te vluchten met weinig meer dan een koffer, was de harde realiteit voor generaties Joden in de Diaspora. Islamitische Jodenhaat was vrijwel verdwenen van zodra de oude Joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten – van Marokko tot Iran – tot bloei kwamen.

Pas in 1939 woonden de meeste Joden van de wereld in Europa en Rusland. Als een resultaat van het nazisme, communisme en emigratie naar Israël en Amerika, blijft daarvan slechts een fractie over. Zeven decennia na de Holocaust vergrijst en assimileert het Europese Jodendom terwijl het geconfronteerd wordt met toenemende niveaus van antisemitisme van het islamisme en extremisten van zowel Rechts als Links.

Generaties Joden hebben Amerika genoemd als ‘Het Gouden Medina’ – het gouden land van eindeloze vrijheid en kansen. De Amerikaans-Joodse gemeenschap is de grootste en meest succesvolle Joodse bevolking in de geschiedenis van de Joodse diaspora. Sterker nog, veel gelijkgestelde Amerikaanse Joden met weinig verbondenheid met Israël en het Joodse volk, beschouwen zichzelf helemaal niet langer als in ballingschap.

Historisch gezien was antisemitisme in Amerika relatief mild vergeleken met traditionele Europese jodenhaat. Anti-Joodse discriminatie en onverdraagzaamheid in de Verenigde Staten worden zelden vertaald in Europees lijkende pogroms. Een toenemend aantal Amerikaanse Joden beseffen echter geleidelijk aan dat er steeds meer problemen zijn in hun geliefde Amerikaanse thuis.

Een recent rapport van de Los Angeles County Commission on Human Relations laat zien dat 72% van alle religieuze haatmisdaden in Los Angeles in 2017 gericht waren tegen Joden. Terwijl velen aan de politieke Linkerzijde praten over islamofobie, was slechts 12% van alle religieuze haatmisdaden gericht tegen moslims. Verder blijkt uit de rapporten dat het aandeel van religieuze haatmisdrijven jegens Joden in Los Angeles is gestegen van 68% in 2016 tot 72% in 2017. Zeker, Jodenhaat in Amerika is beslist niet beperkt tot Los Angeles.

Joodse leiders in Zweden hebben onlangs toegegeven dat er waarschijnlijk geen Joodse toekomst is in Zweden. Volgens een peiling in 2015 betwijfelt 58% van de Britse joden of er een Joodse toekomst is in Europa. Privégesprekken met familieleden en vrienden, ongeacht of ze blijven of emigreren, zijn niet langer beperkt tot Europese Joden. Een toenemend aantal Amerikaanse Joden stelt zich in besloten kring de vraag of er in Amerika een Joodse toekomst is. De recente antisemitische dodelijke aanval op een synagoge in Pittsburgh is zeker niet geruststellend.

Meer en meer Amerikaanse Joden die generaties lang Amerika als een gezegende eindstop beschouwden, beginnen alternatieve plaatsen als Canada of Israël te bekijken. Zelfs de meeste pessimisten geloven niet dat een Holocaust kan plaatsvinden in het Amerika van de 21ste eeuw. De Amerikaanse Joodse gemeenschap is echter niet zo zelfverzekerd en zeker als een paar jaar geleden.

Veel Joodse en niet-Joodse linkse progressieven leggen de schuld bij president Trump aan het groeiende antisemitisme. President Trump heeft echter sterk de Jodenhaat veroordeeld, waaronder de laatste antisemitische aanslag in Pittsburgh. President Trump heeft ook veel meer steun aan Israël gegeven dan zijn voorgangers. Jodenhaat in Amerika bestond al lang vóór Trump. Hoewel bedreigingen van marginale neonazi’s reëel zijn, zijn islamisten en linkse extremisten verantwoordelijk voor de meerderheid van Joodse haat in Europa en Amerika.

Sommige post-Zionistische critici hebben betoogd dat de meest gevaarlijke plaats voor Joden Israël is. De Joodse staat staat voor serieuze uitdagingen van vijandige buren. In tegenstelling tot Diaspora-Joden hebben Israëlische Joden echter een Joodse staat en een Joods leger om hen te beschermen. Het aantal dodelijke terroristische aanslagen in Israël is aanzienlijk gedaald sinds Arafat in het begin van de jaren 2000 de Tweede Intifada-terroristische oorlog tegen Israël lanceerde. Daarentegen zijn islamitische terroristische aanslagen dramatisch toegenomen in Amerika en vooral in Europa.

Theodor Herzl, die door het negentiende-eeuwse romanticisme werd beïnvloed, geloofde ten onrechte dat terugkeer van het Joodse volk naar het Israëlische voorouderlijk land een einde zou maken aan antisemitisme. Maar pragmatici als David Ben-Gurion, Golda Meir en Menachem Begin hadden deze illusies niet. Antisemitisme zal niet snel verdwijnen. Wat dramatisch is veranderd, is dat er vandaag een krachtige Joodse staat is. Alleen in Israël is het Joodse volk in staat zichzelf te verdedigen.

door Daniel Krieger


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Krieger “Diaspora Jewry is Reaching an End” van 29 oktober 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “Het Jodendom in de Diaspora loopt stilaan op zijn laatste benen

  1. De vertrekkende Joodse beschaving & intelligentia uit de diaspora zal van Israel nog een groter powerhouse maken dan het nu al is.

    Laat het Westen vooral genieten van zijn eigen wensdromen….open grenzen met invoer van miljoenen intelligente & geschoolde Moslims & Afrikanen en hun cultuur.

    De ene zijn dood is de ander zijn brood.

    Het Westen betaald nu de prijs voor de zonden van hun vaders!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.