Opmerkelijk: Haifa, de 3de stad van Israël, krijgt voor het eerst vrouwelijke burgemeester

De kandidate van de Arbeidspartij, Dr. Einat Kalisch Rotem, heeft gisteren geschiedenis geschreven. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen versloeg zij zittend burgemeester van Haifa Yona Yahav en wordt aldus de eerste vrouwelijke burgemeester van de 3de grootste stad van Israël.

Einat Kalisch RotemDr. Einat Kalisch Rotem haalde het ruimschoots met 57,9% van de stemmen in Haifa en versloeg aldus oud-burgemeester Yona Yahav, die slechts 35,8% van de stemmen ontving en die drie opeenvolgde termijnen sinds 2003 de stad heeft geleid. Alleszins een onverwacht en opmerkelijk resultaat.

Haifa
Haifa is de op twee na grootste stad van Israël – na Jeruzalem en Tel Aviv – met een bevolking van 281.087 in 2017. De stad Haifa vormt een deel van het grootstedelijk gebied van Haifa, het op één na dichtst bevolkte stedelijke gebied in Israël. Het is de thuisbasis van het Bahá’í World Center, een UNESCO-werelderfgoed en een bestemming voor Bahá’í-pelgrims.

In 1912 werd de bouw aangevat van het Technion Instituut voor Technologie, de oudste universiteit van Israël en wordt gerangschikt als de beste universiteit in Israël en in het hele Midden-Oosten.

De bevolking is heterogeen. Immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie maken 25% uit van de bevolking van Haifa. Volgens het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek, vormen de Israëlische Arabieren 10% van de bevolking van Haifa, de meerderheid van hen woont in de wijken Wadi Nisnas, Abbas en Halissa.

Haifa wordt vaak afgeschilderd als een model van coëxistentie tussen Arabieren en Joden, hoewel spanningen en vijandigheid nog steeds bestaan. Israëlische Joden omvatten ongeveer 82% van de bevolking, bijna 14% is christen (de meerderheid van hen zijn Arabische christenen) en ongeveer 4% zijn moslims, waarvan er veel Ahmadis zijn.

De moslimsekte van de Ahmadiyya is ontsproten uit de soennitische traditie van de islam en hun volgelingen zijn in de moslimwereld sinds de start van de beweging in 1889 bij herhaling het voorwerp geweest van religieuze vervolging en discriminatie, maar niét in Israël waar ze zich veilig en gerespecteerd voelen. Haifa omvat ook de gemeenschappen van Druzen en Bahá’í.

Palestijnen
Zowel Hamas in Gaza als de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas, eisen tot op vandaag Haifa op als zou het een ‘Palestijnse’ arabische stad zijn. Ook Hamasleider Khaled Meshaal riep het uit in de Gazastrook: “Vandaag Gaza, morgen Ramallah en dan Jeruzalem, Haifa en Jaffa”.

Als voorbeeld dit Arabisch gezongen liedje dat een grote hit werd op de Palestijnse openbare omroep en in de Palestijnse gebieden, getiteldOp weg naar Jeruzalem“. Het wordt gezongen door de populaire Palestijnse zanger Muhammad Kabha en het refrein klinkt als volgt: “Jaffa, Acre, Haïfa en Nazareth zijn van ons.”.

Palestijnse hitsong: “Op weg naar Jeruzalem


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marissa Newman “Exit poll shows 3-term Haifa mayor trounced by female rival in major upset” van 31 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Gil Hoffman “Haifa elects first woman mayor” van 31 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Opmerkelijk: Haifa, de 3de stad van Israël, krijgt voor het eerst vrouwelijke burgemeester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.