Palestijnen trekken ‘tijdelijk’ hun erkenning van de Joodse staat Israël in

De Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft gestemd om officieel de erkenning van de staat Israël op te schorten totdat Israël de ‘Palestijnse staat’ erkent langs de wapenstilstandslijnen van april 1949, die sommigen ietwat voorbarig bestempelen  als de ‘grenzen van 1967’ – de lijnen die met een groene stift op een stafkaart werden getekend (vandaar de Groene Lijn) op 4 juni 1967, de dag voor de Zesdaagse oorlog.

De aankondiging werd bekend gemaakt door het officiële WAFA Palestinian News Agency van de Palestijnse Autoriteit. Bovendien stemde de PLO-centrale raad ook in om, tijdens de afsluiting van zijn tweedaagse vergadering in Ramallah op maandagavond, om de veiligheidscoördinatie en economische banden met de staat Israël op te schorten, zoals werd uiteengezet in het Economisch Protocol van Parijs van 29 april 1994.

Hoewel de beslissingen erg bombastisch en intimiderend klinken, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet bindend zijn – zoals dergelijke beslissingen in het verleden zijn geweest – en zullen worden gestuurd naar een andere commissie, die ook de goedkeuring van de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas vereist vooralleer een definitieve beslissing kan worden bekrachtigd.

Met andere woorden, hoewel de goedkeuring van bovenstaande beslissingen een einde zou maken aan de Oslo Akkoorden – iets waarmee Abbas al vele, vele jaren heeft gedreigd – ongeacht wat PLO-functionarissen echt denken of willen, blijft de uiteindelijke uiteindelijke beslissing bij hem liggen en bij hem alleen. En hij moet die dreiging nu ook nog waar maken.

Grenzen van 4 juni 1967
Abbas sprak eerder op 27 september 2018 in de Verenigde Naties over zijn volk dat volgens hem al 51 jaar “onder het juk van de Israëlische bezetting” leeft en systematisch wordt versmoord. Hij eiste dat Israël de “Palestijnse staat’ zou erkennen op de grenzen van ‘4 juni 1967“. In die geest besliste de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) eerder dit jaar om zijn eigen erkenning van de staat Israël (door de PLO in Oslo 1993) in te trekken totdat de erkenning van de 4 juni 1967 grenzen er komt.

Het feit dat er nooit zoiets heeft bestaan als een Palestijnse Staat vóór 5 juni 1967 (het begin van de Zesdaagse Oorlog en de herovering van het Land van Israël door de IDF), is een zoveelste leugen van Abbas.

Tot en met 4 juni 1967 werd Gaza (sinds 1948) bezet door Egypte dat in die periode van 19 jaren Gaza veranderde in een ‘open gevangenis’.

Daarnaast was Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) – met inbegrip van Jeruzalem – in 1948/49 veroverd, bezet en op 24 april 1950 definitief geannexeerd door het Hasjemitische koninkrijk Jordanië. Jeruzalem werd vanaf dan door Jordanië beschouwd als een landelijke stad en zeker niet als hoofdstad en al evenmin als 3de belangrijkste islamitische centrum (na Mekka en Medina). Dat zal pas later allemaal veranderen.

Als Abbas inderdaad terug naar de “grenzen van 4 juni 1967” wil keren (wat hij vorige maand in de VN beweerde), dan zou hij indien hij consequent zou zijn, de Westbank moeten teruggeven aan Jordanië en Gaza aan Egypte en zou de hoofdstad Jeruzalem onder internationale voogdij komen (VN Resolutie 181).

Desondanks beschouwen de Europese Unie, de VN en ex-president van de VS Barack Obama de ‘grenzen’ van 4 juni 1967 (in feite de Groene Lijn van april 1949) als zijnde de de facto grenzen van de toekomstige staat Palestina, hoewel de Arabieren in november 1947 Resolutie 181 verwierpen om vervolgens een oorlog te ontketenen tegen Israël (oorlog die ze verloren net als alle volgenden).

In het Charter van de PLO van 1964 wordt dan ook nergens gesproken van een oprichting van de Palestijnse staat in Gaza en op de Westbank, om de eenvoudige reden dat deze gebieden in Arabische handen waren. Tot 4 juni 1967 wilde de PLO enkel Israël ‘bevrijden’ (lees: met geweld veroveren) en op het grondgebied van Israël  ‘Palestina’ oprichten.

Pas nà 4 juni 1967, wanneer Israël op zes dagen tijd Jeruzalem en de Westbank heroverde op de Arabieren, zal de PLO het roer omgooien en in 1968 haar Charter herschrijven. Vanaf dan – en niet eerder ! – heet het dat de PLO Palestina wil oprichten in de gebieden van Gaza, de Westbank, héél Israël zal veroveren en dat Jeruzalem de hoofdstad van het toekomstige kalifaat Palestina zal worden.

Ondanks de Oslo Akkoorden van 1993 toen de PLO  het bestaansrecht van Israël erkende, werd dit Charter van 1968  nooit gewijzigd conform de Oslo Akkoorden, alhoewel Yasser Arafat had toegezegd dat hij dit wel zou doen, maar het tenslotte na lang touwtrekken, toch niet heeft aangepast. De leugenaar had immers zijn slag thuisgehaald.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “PLO Central Council Votes to End Recognition of State of Israel” van 30 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

4 gedachtes over “Palestijnen trekken ‘tijdelijk’ hun erkenning van de Joodse staat Israël in

 1. Addendum op bovenstaand :: abbas-man mag op pensioen naar Algerije !!
  zijn beide ouders komen daarvandaan en heeft nog veel familie daar !!
  hij is dus helemaal geen bloedzuivere canaaniet maar een pathologische fantast!!
  maar ja ;dat was de Egyptenaar St.Arafat ook eigenlijk

  Like

 2. Tja : terug naar Pre- osloakkoorden ? Israelontkenning is ook afstand doen van P.A ; dan is fatah/plo gewoon weer een terreurorganisatie van een fantasieland en mogen abbas&co vanuit tunesie ofzo de geroofde hulpgelden gaan regeren !!
  dank US EU en VN : de heertjes hebben hun pensioen binnen !!
  de gaza “leiders” regeren al langer vanuit hun paleisjes in Dubai !!
  weten de arme donders in ‘palestina’dit al?

  Like

 3. Lachen met die PA…totaal de weg kwijt. Schort Israel ook eenzijdig zaken terug die zij dan maar hebben te accepteren. Beginnen met overname van de Tempelberg: Wakf enkeltje Amman.

  Like

 4. “Going back to their roots”.

  Terreur beweging PLO met leider Arafat, die zichzelf later benoemde tot de Palestijnse Autoriteit en terrorist Arafat benoemde tot President Arafat de 1e, opgevolgd door President Abbas de 1e……neemt zijn “erkenning” terug.

  Hun “erkenning” had de precieze waarde van de palestijnse munt = 0 = niet bestaand.

  Langzaam maar zeker dondert het ‘palestijnse’ kaartenhuis in mekaar.

  Het zijn de wereldorganisaties die dit rapalje erkenden als officiele leiders van een niet bestaande staat die deze bittere pil nu nog moeten doorslikken en hun fout erkennen.

  Vele Arabische landen zijn al zover……nu het “beschaafde” westen nog!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.