Vandaag trekken 6,6 miljoen Israëliërs naar de stembus voor gemeente- en regionale verkiezingen

Plaatje hierboven: Asaf Zamir, kandidaat burgemeester voor de stad Tel Aviv, bracht deze ochtend zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 30 oktober 2018 [beeldbron: Marc Israel/J-Post]

Israëliërs zijn vandaag dinsdag op weg naar de stembus om hun lokale en regionale politici te verkiezen, met een nieuw ingestelde vakantiedag die probeert wijdverspreide apathie bij de kiezers aan te vechten en de traditioneel lage opkomstcijfers van het land te verhogen. 6.653.808 Israëli’s zijn gemachtigd om te stemmen bij lokale verkiezingen. 11.000 stembureaus door het hele land gaan open om 7.00 uur. Kiezers zullen hun recht om te stemmen kunnen uitoefenen tot 22u00 (locale tijd).

De voorlopige resultaten zullen naar verwachting in de nacht van dinsdag op woensdag doorsijpelen, met een laatste telling die woensdag wordt verwacht. Israëli’s kunnen hun stembureaus op deze website vinden (Hebreeuws). Ongeveer 6.6 miljoen Israëlische burgers en ingezetenen boven de leeftijd van 17 komen in aanmerking om hun stem uit te brengen bij de lokale verkiezingen, waarbij ambtenaren worden gekozen voor ongeveer 251 gemeentelijke, stedelijke en gemeenteraden, aldus de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kiezers werpen twee stembriefjes: één voor burgemeester (een termijn van vijf jaar) en één voor de lijst met partijen die ze willen vertegenwoordigen in hun locale gemeenteraad. Als geen enkele burgemeesters kandidaat meer dan 40 procent van de stemmen op dinsdag ontvangt, wordt een tweede verkiezingsdag – waarbij de twee kanshebbers die de grootste aandelen tegen elkaar hebben verzameld – op 13 november gehouden.

In de grootste steden van Israël bevochten oudgediende burgemeesters in Tel Aviv en Haifa steeds meer geduchte uitdagers, terwijl in Jeruzalem, waar de huidige burgemeester niet meer meedoet, lijkt de race wijd open te zijn. Musea, nationale parken en andere attracties zouden dinsdag naar verwachting honderdduizenden vakantie-Israëli’s aantrekken, terwijl dans- en drinkpartijen overdag een verkiezingsthema planden in de grote steden. Volgens een peiling van het Israel Democracy Institute eerder deze maand, is 83% van de Joodse Israëli’s en 71% van de Arabische stemmers van plan om te gaan stemmen (ofwel zeker of denkt ze dat te zullen doen).

De gemeenteraadsverkiezingen worden voor de eerste keer in de geschiedenis van Israël op dezelfde dag gehouden. Ook een historische primeur: vier Druzen Raden houden voor het eerst verkiezingen in de Golan-hoogvlakte sinds Israël in 1967 de controle over het gebied verwierf. Jeruzalem belooft de meest nagelbijtende wedstrijd in het land te worden, zonder dat er een duidelijke winnaar in het land verschijnt in de aanloop naar de race. De koplopers voor de burgermeesterssjerp minister voor Jeruzalem Zaken Ze’ev Elkin, en de raadsleden van Jeruzalem, Moshe Lion en Ofer Berkovitch. (Lees de interviews van The Times of Israel met Elkin, Berkovitch, en Lion.)

Het belang van deze verkiezingen


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gil Hofman “Israel heads to polling stations for munipal elections” van 20 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Marissa Newman “Israelis head to the polls, and the beach, as local elections kick off” van 30 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel6,653,808 Israelis to vote in local elections – 11,000 polling stations throughout the country will open at 7:00 a.m. Voters will be able to exercise their right to vote until 10:00 p.m.” van 30 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva