Waarom niemand zich nog de Sinaï Oorlog met Egypte van 1956 wil herinneren

Terwijl veel van onze dagelijkse aandacht tegenwoordig wordt besteed aan de Gazastrook, hebben de Israëlische media bijna de 62ste verjaardag van de eerste oorlog die door de staat Israël werd gevoerd genegeerd nadat deze was opgericht. De oorlog brak uit op 29 oktober 1956 en eindigde op 5 november, met IDF-troepen die slechts een paar kilometer ten oosten van het Suezkanaal een strook bereikten. Ze verlieten de Sinaï op 22 december.

De doelen van de oorlog vanuit het oogpunt van Groot-Brittannië en Frankrijk waren om de Westerse controle over het Suezkanaal te herwinnen en de Egyptische president Gamal Abdel Nasser te ontzetten, die het kanaal had genationaliseerd en verschillende schepen tot op de bodem had doen zinken, om de doorgang daar onmogelijk te maken.

Israël, dat samenwerkte met de twee supermachten, wilde een eind maken aan de constante infiltraties vanuit de Gazastrook van Fedayeen-terroristen, die Israëlische kolonisten beroofden en vermoordden – van wie er velen recente nieuwkomers waren in de Joodse staat. Israël zocht ook vrije doorgang door het Suezkanaal, alsmede door de Straat van Tiran, tot helemaal in het zuiden van het Sinaï-schiereiland.

Operatie Kadesh
Terwijl de Europese bondgenoten aanvielen in Egypte, op 29 oktober 1956 om ongeveer 15.00 uur, lanceerden de Mustangen van de Israëlische luchtmacht een reeks aanvallen op Egyptische posities overal in de Sinaï. De Israëlische inlichtingendienst verwachtte dat Jordanië zich de oorlog aan de zijde van Egypte zou scharen en dus werden Israëlische soldaten gestationeerd langs de Israëlisch-Jordaanse grens. Israëlisch-Arabische dorpen langs de Jordaanse grens werden onder toezicht geplaatst (resulterend in de dood van 48 Arabische burgers in het Arabische dorp Kafr Qasim).

Operatie Kadesh – de invasie van de Sinaï, begon toen een Israëlisch parachutistenbataljon werd gedropt op het Sinaï-schiereiland, ten oosten van het Suezkanaal bij de Mitla Pass. Vier Israëlische P-51 Mustangs gebruikten hun vleugels en propellers om alle bovengrondse telefoonlijnen in de Sinaï door te snijden en verstoorden alle Egyptische commando’s en controle. Echter, als gevolg van een navigatiefout, landde de Israëlische Dakota (Douglas DC-3) met 400 parachutisten aan boord op drie mijl afstand van hun beoogde doelwit. Luitenant-kolonel Rafael Eitan (Raful) liet zijn manschappen opmarcheren naar Jebel Heitan, waar ze zich ingroeven terwijl ze wapens kregen die door Franse vliegtuigen waren gedropt.

Tegelijkertijd vloog de 202ste Parachutistenbrigade van kolonel Ariel Sharon naar de Mitla-pas, waar hij regelmatig pech kreeg. Gelukkig behandelde de Egyptische commandant Veldmaarschalk Abdel Hakim Amer eerst de berichten over een Israëlische aanval in de Sinaï als een nieuwe vergeldingsaanval voor Fadayeen-activiteiten in plaats van een invasie en gaf hij geen algemene waarschuwing uit. Tegen de tijd dat Amer zijn fout begreep, had de IDF de helft van de Sinaï reeds ingenomen.

Uit de Joodse virtuele bibliotheek (JVL): Het gepantserde corps van de IDF doorkruiste de woestijn en veroverde op 5 november vrijwel de gehele Sinai. Voormalig ambassadeur Parker Hart uit de VS zei: ‘We hadden inlichtingenrapporten dat veel Egyptische troepen net hun schoenen uitdeden en blootsvoets renden om daar sneller vooruit te komen.’ Die dag landden Britse en Franse parachutisten bij Port Said en amfibische schepen dropten commando’s aan wal. Britse troepen veroverden Port Said en gingen verder naar binnen tot op 40 kilometer van Suez Stad voordat de Britse regering abrupt een staakt-het-vuren aanvaardde.

Het verraad van Amerika
Toen Israël weigerde zijn troepen terug te trekken uit de Gazastrook en Sharm el-Sheikh, verklaarde de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower: “We mogen niet toestaan ​​dat Europa plat op de rug gaat voor het gebrek aan olie.” Hij wilde dat de VN economische sancties oplegde aan Israël totdat het zich volledig terugtrok uit het Egyptische grondgebied. Senaatmeerderheidsleider Lyndon B. Johnson (D-Tx) en minderheidsleider William Knowland (R-Ca) protesteerden tegen het opleggen van Amerikaanse druk op Israël.

Johnson vertelde de minister van Buitenlandse Zaken John Foster Dulles dat hij wilde dat hij zich verzette tegen “met al zijn capaciteiten” tegen elke poging om sancties op Israël toe te passen. Dulles bracht Eisenhower op de hoogte van de bezwaren van de Senaat, maar Eisenhower bleef zich vasthoudend aan het toepassen van economische sancties in de mate dat hij particuliere Amerikaanse hulp aan Israël afsneed, die naar schatting meer dan $ 100 miljoen per jaar bedroeg.

Uiteindelijk zou de door de Democratische Partij gecontroleerde Senaat niet meewerken aan de positie van Eisenhower tegenover Israël. Eisenhower vertelde het Congres ten slotte dat hij de kwestie aan het Amerikaanse volk zou voorleggen, zeggende: “Amerika heeft één stem of geen stem, en die stem is de stem van de president – of iedereen het met hem eens is of niet.” De president sprak tot de natie via radio en televisie, waar hij de weigering van Israël om zich terug te trekken schetste, verklarend dat hij geloofde dat de VN “geen andere keuze had dan druk uit te oefenen op Israël”.

Vóór de evacuatie van de Sinaï ontving Israël een belofte van de Verenigde Staten om de vrijheid van navigatie in de Rode Zee te helpen behouden. De VS hebben ook een VN-resolutie gesponsord waarbij de United Nations Emergency Force (UNEF) werd opgericht om toezicht te houden op de gebieden die door de Israëlische strijdkrachten waren verlaten. Slechts 11 jaar later herhaalde dezelfde oorlog zich praktisch op eenzelfde wijze, nadat president Nasser elke overeenkomst die hij had ondertekend had verbroken en UNEF opdracht gaf hun posten langs de grens van Israël te verlaten. Die tijd, in juni 1967, duurde het slechts twee dagen om de Sinaï te heroveren.

Egyptische bezetting van Gaza
Egypte bezette de Gazastrook tussen 1948 en oktober 1956 en opnieuw van maart 1957 tot juni 1967. Sinds september 1948, tot de ontbinding door de Egyptische president Gamal Abdel Nasser in 1959, werd de Gazastrook officieel beheerd door de Heel-Palestina Regering.

Hoewel grotendeels symbolisch, werd de regering erkend door de meeste leden van de Arabische Liga. Na zijn ontbinding annexeerde Egypte de Gazastrook niet maar liet het onder militair bewind in afwachting van een oplossing van de Palestijnse kwestie.

De Gazastrook werd tijdens de Suez Crisis op 29 oktober 1956 bezet door Franse, Britse en Israëlische troepen. Onder Amerikaanse en internationale druk trok de Anglo-Franse Task Force zich terug voor het einde van 1956, en het Israëlische leger trok zich in maart 1957 terug uit de Sinaï en Gaza.

In 1959 werd de Gazastrook onder de Palestina-regering officieel samengevoegd tot de kortstondige Verenigde Arabische Republiek. Alle verwijzingen naar een onafhankelijke Gaza werden afgeschaft en het Egyptische bestuur werd officieel opgelegd. In deze stap heeft Nasser de facto alle officiële Palestijnse zelfbestuur geannuleerd.

In 1962 richtte de Egyptische regering een Palestijnse Wetgevende Raad op, gekozen door de bevolking. Toen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in 1964 werd gesticht, riep Nasser uit dat het gezag zou hebben over Gaza, maar dat gezag werd in de praktijk nooit verleend. Een jaar later werd de dienstplicht ingesteld voor het Palestijnse Bevrijdingsleger.

Egyptische bezetting van Gaza 1948-1967. Arabische vluchtelingen opgesloten in een kamp in de Gazastrook. Martha Gellhorn schreef over die Egyptische bezetting in Atlantic Monthly in oktober 1961: “De Gazastrook is geen afschuwelijk oord, noch een zichtbare ramp. Het is erger. Het is een gevangenis.” [orig.: “The Gaza Strip is not a hell-hole, not a visible disaster. It is worse. It is a jail.“] Bron foto: Crethi Plethi Arab Refugees


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Absolutely No One Recalls Sinai War’s 62nd Anniversary” van 29 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Waarom niemand zich nog de Sinaï Oorlog met Egypte van 1956 wil herinneren

  1. Israel heeft een ding moeten leren…..”vertrouwen is goed, zelfstandigheid & kracht zijn beter”.

    De Democraten van toen, zijn niet de Democraten van nu.
    VS president is vandaag de vriend, morgen de vijand.

    Europa? Kan je als Jood “altijd” op rekenen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.