Slachtoffers Pittsburgh synagoge massacre geïdentificeerd; zijn tussen 54 en 97 jaar oud

Op zaterdagochtend omstreeks 09:50 uur (locale tijd) is de dader Robert Bowers de synagoge Tree of Life in Pittsburgh binnengedrongen, gewapend met meerdere wapens, waaronder drie Glock .35 pistolen en een AR-15-style wapen. Bowers riep “alle Joden moeten sterven” en vermoordde vervolgens 11 Joodse congegranten en verwondde nog twee anderen.

Vier politieagenten raakten gewond bij de aanval en “drie van hen werden neergeschoten door Bowers”, zei de Amerikaanse advocaat Scott Brady Brady. “Onder de laatste zeven slachtoffers die door Bowers werden neergeschoten bevonden zich de dappere politieagenten, die in hun poging om Bowers te laten ophouden, hun eigen leven in gevaar brachten. Drie van deze dappere mannen werden neergeschoten door Bowers.”

De antisemitische  schutter, de 46-jarige Robert Bowers, moet zich wel een hele krachtpatser en oppermachtig hebben gevoeld toen hij tegenover de 97-jarige Rose Mallinger stond en haar met zijn AR-15 style semi-automatisch geweer van de wereld maaide, enkel en alleen omdat ze Joods was.

Met dezelfde moorddadige schwung maaide hij tegelijk de 84-jarige Bernice en haar 86-jarige man Sylvan Simon van hun bidstoelen. Ook de 88-jarige Melvin Wax had weinig verweer. Na het executeren van nog een zevental Joodse oudjes werd hij uiteindelijk onderuit gehaald door een SWAT-team van de politie van Pittsburgh.

Tijdens een persconferentie op zondagmorgen zeiden functionarissen dat slachtoffers van een schietpartij bij een synagoge in Pittsburgh in de leeftijd van 54 tot 97 jaar oud waren. Op twee na waren alle slachtoffers ouder dan 65 en omvatten een getrouwd stel en twee broers. Zes anderen raakten gewond, waaronder vier politieagenten.

De Chief Medical Examiner van de Allegheny County heeft een lijst met congreganten uitgebracht die tijdens de aanval werden gedood:

Joyce Fienberg, 75, uit Oakland, City of Pittsburgh

Richard Gottfried, 65, uit Ross Township

Rose Mallinger, 97, uit Squirrel Hill, City of Pittsburgh

Jerry Rabinowitz, 66, uit Edgewood Borough

Cecil Rosenthal, 59, uit Squirrel Hill

David Rosenthal, 54, uit Squirrel Hill

(Cecil en David Rosenthal zijn broers)

Bernice Simon, 84, uit Wilkinsburg

Sylvan Simon, 86, uit Wilkinsburg

(Bernice en Sylvan zijn een gehuwd echtpaar)

Daniel Stein, 71, uit Squirrel Hill, City of Pittsburgh

Melvin Wax, 88, uit Squirrel Hill, City of Pittsburgh

Irving Younger, 69, uit Mt. Washington, City of Pittsburgh

Pittsburgh burgemeester Bill Peduto noemde het de donkerste dag in de geschiedenis van Pittsburgh. “Squirrel Hill is de meest diverse wijk in heel West-Pennsylvania”, vertelde Peduto aan verslaggevers. “Mensen kiezen ervoor om daar te wonen vanwege de diversiteit van de gemeenschap. De Joodse gemeenschap is er de ruggengraat. Het maakt deel uit van het weefsel van Pittsburgh.”

“We zullen niet proberen irrationeel gedrag te rationaliseren,” vervolgde Peduto. “We zullen eraan werken om het uit te roeien. We zullen werken om het uit te roeien uit onze stad, uit onze natie en uit onze wereld. Haat zal nergens plaats hebben. We zullen lokaal werken om die veranderingen te laten gebeuren, en we zullen samenwerken met partners in dit land en over de hele wereld om ervoor te zorgen dat het eindigt.”

Ambtenaren zeggen dat ze zich in een vroeg stadium van een onderzoek bevinden en dat ze de aanslag thans behandelen als een haatmisdaad en niet als een daad van terrorisme. Brady zei: “Een haatmisdrijf is waar een individu geanimeerd wordt door een haat of een bepaalde animus tegenover een persoon van een bepaalde etniciteit of religieus geloof, en het wordt binnenlands terrorisme, wanneer er een ideologie achter zit die de persoon probeert te verspreiden door geweld. We blijven zoeken waar die lijn is.” Onderzoekers zien momenteel niet of Bowers nog medeplichtigen heeft of dat hij compleet allleen handelde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shannon Van Sant “Pittsburgh Synagogue Shooting Victims Identified” van 28 oktober 2018 op de site van The National

♦ naar een artikel97-Year-Old Rose Mallinger Was ‘So Full Of Life’ And Attended Synagogue Every Week” van 28 oktober 2018 op de site van Fast Forward

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.