President Trump, over welke tweestatenoplossing hebben we het?

Plaatje hierboven: Puzzelen aan de x-statenoplossing met The Donald & Dry Bones, een cartoon van de Israëlische tekenaar Yaakov Kirschen [beeldbron: Dry Bones]

Vier belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen week hebben de verwachtingen doen toenemen dat president Trump geen andere optie zal hebben dan Jordanië en Israël te vragen om te onderhandelen over de toewijzing van soevereiniteit tussen hun twee respectievelijke staten op de ‘Westelijke Jordaanoever’ en Gaza – dat 5% van het grondgebied omvatte in het Mandaat voor Palestina van de Volkerenbond in 1922.

Jordanië en Israël zijn de twee opvolgerstaten van het Mandaat dat momenteel de soevereiniteit uitoefent in de overige 95% van het mandaatgebied – Jordanië 78%, Israël 17%. Onderhandelingen tussen Jordanië en Israël – indien succesvol afgesloten – zouden de tweestatenoplossing aanvullen die als eerste wordt overwogen in het kader van Artikel 25 van het Mandaat. Arabische en Joodse aanspraken op het mandaatgebied zouden uiteindelijk worden opgelost.

Deze vier ontwikkelingen waren:
1. De G77 en China – bestaande uit 135 van de 193 Verenigde Naties-lidstaten – hebben de niet-bestaande ‘Palestijnse staat’ benoemd tot voorzitter van de G77 voor 2019 en hebben de goedkeuring van een Resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) aangenomen waarin dit fantoom ‘Staat van Palestina’ het recht wordt gegeven om:

(a) Verklaringen af te leggen namens de Groep 77 en China, waaronder de vertegenwoordigers van de belangrijkste groepen;

(b) Dien voorstellen en amendementen in en introduceer hen namens de Groep van 77 en China;

(c) Co-sponsor voorstellen en amendementen;

(d) Licht de stemming toe omtrent de Lidstaten van de Verenigde Naties die leden zijn van de Groep 77 en China;

(e) Antwoord met betrekking tot de standpunten van de Groep van 77 en China;

(f) Dien ontwerpresoluties in met inbegrip van agendapunten en verzoeken om voorstellen ter stemming te brengen, namens de Groep van 77 en China.

2. De Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties – Nikki Haley – herhaalde het gekende standpunt van de VS:

“De Verenigde Staten erkennen geen Palestijnse staat, merken op dat een dergelijke staat niet is toegelaten als een VN-lidstaat, en gelooft niet dat de Palestijnen in aanmerking komen om te worden toegelaten als een VN-lidstaat.”

De PLO heeft gekozen voor de fantasiewereld van de Verenigde Naties om de voorkeur te geven aan onderhandelingen met Israël in het kader van het voorgestelde plan van Trump – waarbij tegelijkertijd de vereisten van de Conventie van Montevideo worden verworpen die noodzakelijk zijn voor soevereiniteit van een staat volgens het internationale recht.

11 andere lidstaten van de Verenigde Naties hebben deze onzinnige resolutie omarmd, terwijl de overigen 47 lidstaten als volgt stemden: Tegen (3), Onthoudingen (15) en Niet Gestemd (29).

3. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken – Mike Pompeo – kondigde aan dat de Amerikaanse ambassade Jeruzalem en het Amerikaanse consulaat-generaal Jeruzalem zouden worden samengevoegd tot één diplomatieke missie.

4. Dit was het antwoord van Trump op het omarmen door de Verenigde Naties van de fictieve ‘Palestijnse staat’. President Trump stuurde president Ronald Lauder van het Joodse Wereldcongres als zijn persoonlijke afgezant naar Jordanië. Het bezoek van Lauder vond naar verluidt plaats zonder medeweten van Israël of de Bijzondere Onderhandelaars voor het Midden-Oosten van Trump – Jared Kushner en Jason Greenblatt.

Jordanië ontving $ 690 miljoen aan Amerikaanse hulp in 2018 – te worden gestimuleerd door een stijging van 27% voor elk van de volgende vijf jaar. Lauder zou de Jordaanse koning Abdullah eraan hebben herinnerd dat het beleid van Trump deze hulp zou kunnen verminderen als Jordanië weigert te onderhandelen met Israël.

Koning Abdullah gaf Israel twaalf maanden tevoren bericht over Jordanië’s voornemen om vijfentwintig jaar huurcontracten voor twee gebieden die in het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag worden aangeduid als ‘speciale regimes’ niet te vernieuwen.

Israël heeft het recht om te verzoeken dat er overleg wordt gepleegd – zoals Israël ongetwijfeld zal doen – aangezien Israëlische particuliere eigendomsrechten en eigendomsbelangen worden aangetast in het ene gebied en de Israëlische private grondgebruiksrechten in het andere.

Deze speciale regimes zouden in de onderhandelingen tussen Jordanië en Israël over de ‘Westelijke Jordaanoever’ en Gaza de komende 12 maanden belangrijke onderhandelingsfiches worden. Elk vredesvoorstel van Trump dat geen directe onderhandelingen tussen Jordanië en Israël vereist, zal vanaf het allereerste begin doodliggen in het water.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Singer “President Trump, what two-state solution are we talking about?” van 26 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “President Trump, over welke tweestatenoplossing hebben we het?

  1. de knoeiers hebben al noord-Palestina(hezbolla) west-Palestina(hamas)oost-Palestina(plo) is dat niet genoeg Palestina ?? Palestina molenbeek? Palestina spangen ?

    Like

  2. Als men het H.Land nu nog eens gaat verdelen wat blijft er dan nog over. Israel is het land van de Jood en Jeruzalem is de grote stad van de Jood !!

    Like

Reacties zijn gesloten.