Hamas stelt ultimatum aan Israël: ‘Elke maand 15 miljoen dollar of ’t gaat héél erg worden’

Het Hamas-leiderschap heeft zaterdag een ultimatum aan Israël uitgevaardigd waarbij het maandelijks $ 15 miljoen contant moet overmaken om verdere escalatie te voorkomen, zo meldde het Israëlische Channel 2 News zaterdagavond. Hamas dringt erop aan dat de eerste betaling vóór donderdag moet zijn gedaan.

Het geld in kwestie wordt door Qatar aan de Palestijnse Autoriteit verstrekt, die het normaal gebruikt om de salarissen van zijn werknemers in de Gazastrook te betalen. Maar PA-voorzitter Mahmoud Abbas heeft het betalingsproces gemanipuleerd in een poging de Hamas-regering te domineren, met als gevolg dat zo’n 25.000 pro-PA-Gazanen vaak niet worden betaald.

In een document dat Hamas-leider Yahya Sinwar naar Egypte stuurde, eiste hij dat Israël het geld van Qatar overmaakte om de salarissen in Gaza contant aan Hamas te betalen tegen donderdag deze week, of Hamas zou de vrijdagrellen bij de grensafsluiting in Gaza intensiveren – en de IDF aldus willen dwingen om nog meer Arabische jonge relschoppers te doden.

Toen Hamas in 2007 de Gazastrook overnam, beval Abbas de civiele en veiligheidsmedewerkers daar niet om aan hun baan te rapporteren als ze hun salaris wilden blijven ontvangen. Zijn gok was dat als de publieke sector – meer dan 25.000 burgers en 33.000 beveiligingsmedewerkers – in staking gingen, het Hamas-regime zou instorten.

Onnodig te zeggen dat die beweging alleen maar de kloof tussen Ramallah en Gaza verdiept, die escaleerde tot het punt waar Abbas wordt gezien als de man die Gaza uithongert en in het donker houdt, omdat hij weigert zijn elektrische rekeningen te betalen.

Israël overweegt momenteel hoe te reageren op de nieuwe vraag en moet blijkbaar nog een standpunt formuleren. Het is duidelijk dat rechtstreekse betalingen aan Hamas zijn terroristische activiteit onmiddellijk een impuls zou geven. Maar premier Benjamin Netanyahu, wiens strategie altijd is geweest om Fatah tegenover Hamas uit te spelen, kan overwegen om, althans gedeeltelijk, het ultimatum na te leven – tegen het advies in van zijn minister van Defensie, Avigdor Liberman en de legertop van de IDF.

Het ultimatum van zaterdag kwam tegen de achtergrond van een woelige sabbat in de zuidelijke sector, na een spervuur ​​van raketten op vrijdagavond tegen de Israëlische gemeenschappen rondom de Strip. Op zaterdagochtend hervatte het raketvuur met vijf raketten die werden afgevuurd naar Sderot, waarvan er vier werden onderschept door het Iron Dome-systeem.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Hamas to Israel: $15 Million Each Month or Things Get Really Bad” van 28 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Hamas stelt ultimatum aan Israël: ‘Elke maand 15 miljoen dollar of ’t gaat héél erg worden’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.