Ultra-rechts antisemitisch beest slacht 11 mensen af in synagoge van Pittsburgh

De Amerikaanse beestmens Robert Bowers is flink tekeer gegaan in de Tree of Life synagoge in Squirrel Hill, een buitenwijk van Pittsburgh waar veel Joden wonen.

Uit onvrede met het migratiebeleid van president Trump en het feit dat de Joodse organisatie HIAS die verbonden is met de synagoge, het heeft gewaagd zich te ontfermen over het lot van vluchtelingen en immigranten, deed bij hem de stoppen compleet doorslaan. Maar liefst 20 minuten lang kon hij zijn gangen gaan in de synagoge, gewapend met een AR-15-style oorlogswapen en enkele handvuurwapens, vooraleer hij door een SWAT team kon gestopt worden.

Kort voordat hij op zaterdagochtend omstreeks 10u00 (locale tijd) de synagoge binnendrong, luid schreeuwend “alle Joden moeten sterven”, plaatste de 46-jarige zijn laatste boodschap op Gab, een platform voor sociale media populair bij voorstanders van de vrijheid van meningsuiting en blanke supremacisten.

“HIAS haalt graag indringers binnen die onze mensen vermoorden. Ik kan niet werkloos toezien en kijken hoe mijn volk wordt afgeslacht. Screw your optics, I’m going in (ik ga er komaf mee maken)”, schreef hij gebruikmakend van het acroniem voor de Hebreeuwse Immigrant Aid Society, een in Maryland gevestigde non-profitorganisatie die vluchtelingen over de hele wereld helpt veiligheid en vrijheid te vinden.

Zijn 20 minuten durende razernij liet 11 mensen dood achter en zes anderen raakten gewond, waaronder vier politieagenten, in wat wordt beschouwd als de dodelijkste antisemitische aanval in de recente geschiedenis van de VS. Bowers, zelf, werd door verschillende kogels getroffen in een vuurgevecht met de politie. Hij overleefde echter en was zaterdagavond in redelijke staat in het ziekenhuis.

Bowers had 21 geweren op zijn naam staan, aldus vertegenwoordiger Mike Doyle uit Pennsylvania. Volgens de autoriteiten was Bowers gewapend met een aanvalsgeweer en ten minste drie pistolen toen hij de synagoge Tree of Life binnenviel. Bowers lijkt de auteur te zijn van een recente uitbarsing van geweldadige antisemitische berichten op de Gab.com sociale netwerksite, waar complottheorieën veel voorkomen.

Een citaat boven op de Bowers-pagina zei: ‘Joden zijn de kinderen van Satan’, aldus screenshots van de nu opgeschorte account vrijgegeven door de SITE Intelligence Group, die extremistische bewegingen monitort. De omslagfoto bevatte het neo-nazi-symbool ‘1488.’ De eerste twee cijfers verwijzen naar de slogan van de blanke suprematie ’14 Words’, terwijl ’88’ staat voor ‘Heil Hitler’ omdat ‘H’ de achtste letter van het alfabet is.

Onder zijn recente berichten plaatste Bowers een foto van een brandende oven zoals die gebruikt werd in nazi-concentratiekampen die waar Joden in werden gecrmeerd waaraan Bowers het bijschrift ‘Make Ovens 1488F Again‘ toevoegde. In andere berichten bevatte hij memes met valse samenzweringstheorieën die de Holocaust suggereren – waarin naar schatting 6 miljoen Joden omkwamen – en noemde het een hoax (aka een kwakkel of leugen).

In een andere post die The New York Times meldde, zei Bowers dat hij niet om president Donald Trump gaf, omdat hij “een globalist is, geen nationalist”. Bowers heeft onlangs ook een foto geplaatst van een verzameling van drie zwarte semi-automatische pistolen die hij “mijn glockfamilie” noemde, een verwijzing naar de Oostenrijkse wapenfabrikant.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Chris Graham “Robert Bowers: Pittsburgh synagogue shooting suspect spewed anti-Semitic bile on social media” van 28 oktober 2018 op de site van The Telegraph

♦ naar een artikelWhat Kind of Hate Kills?” van 28 oktober 2018 op de site van First One Through

5 gedachtes over “Ultra-rechts antisemitisch beest slacht 11 mensen af in synagoge van Pittsburgh

 1. Met de bijnaam “Den Beestmensch” verwees ik in feite naar de 25-jarige Frans Wyss uit Turnhout, één van de meest wreedaardige sadistische kampbeulen die het concentratiekamp van Breendonk domineerde. Hij kreeg de doodstraf en stierf op 12 april 1947 in Mechelen voor het vuurpeloton.

  Op ongevoelige wijze verklaarde hij op het Proces dat hij als leider in dit kamp vele ongelukkigen met stok- en zweepslagen heeft gemarteld. “Joden heb ik levend begraven en als deze reeds met de eerste lagen zand bedekt waren en zich omwentelden in hun doodstrijd heb ik hun toegeroepen dat zij konden ontvluchten. Deze stervende Joden heb ik met ijskoud water begoten om den marteldood te bespoedigen.”

  Hieronder een plaatje; Den Beestmensch draagt hier het nummer 1, omdat hij als de belangrijkste sadist werd beschouwd op het Proces van Breendonk.

  Like

 2. Shalom Willy;
  Wees getroost. De “draak” is verslagen! Echter, hij gaat rond als een gewonde- briesende leeuw. Zoekende die hij wil doden.
  Zijn einde is nabij!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.