Bewoners van zuid-Israël hebben schoon genoeg van raketbeschietingen vanuit Gaza

Plaatje hierboven: De Qassam Menorah van Sderoth, zuid-Israël, 27 december 2011. Bewoners hebben van brokstukken van qassam raketten die doorheen de jaren in hun stad zijn ingeslagen een zevenarmige menorah gemaakt, symbool voor de jarenlange beschietingen van Hamas en Co vanuit de Gazastrook [beeldbron: Matty Stern]

Honderden inwoners van Zuid-Israël blokkeerden de invalsweg naar de stad Sderot op zaterdagavond in protest tegen wat zij de ‘hulpeloosheid’ van de regering noemden. De bewoners verzamelden zich aan de kruising en zwaaiden met borden: “Wij willen een antwoord” en “Wij verdienen ook rust”. Bekijk hier een beeldverslag van de manifestatie.

Het protest volgde het spervuur ​​van de raket op het zuiden van Israël, dat vrijdagavond rond 10:00 uur begon. en pas de volgende vroege ochtend eindigde. In die tijd werden ongeveer 30 raketten afgevuurd op Israël, waarvan er meer dan tien werden onderschept door het Iron Dome-systeem. Twee andere raketten explodeerden binnen het grondgebied van Gaza en de resterende raketten explodeerden in open gebieden.

Volgend op de sirenes hebben medici en MDA-paramedici zeven slachtoffers op de locatie medisch verzorgd. Een 53-jarige man en een 14-jarige jongen waren in een zeer milde toestand nadat ze gewond waren geraakt aan de ledematen terwijl ze naar een schuilkelder renden. Paramedici van Magen David Adom evacueerden hen en bracht ze over naar het Barzilai Hospitaal in Ashkelon.

Op zaterdagavond kondigde de regionale raad van Shaar Hanegev aan dat, na overleg met veiligheidstroepen, de normale routine op zondag volledig zal worden hervat, inclusief de volledige werking van de scholen in het gebied. De IDF gaf de Gaza-envelop de zaterdagnacht helemaal vrij en bevestigde dat de normale routine zal worden hervat.

Sderot in de vuurlijn van Hamas
Sderot, een stad van zowat 25.200 inwoners, ligt op amper één kilometer van het veiligheidshekken met de Gazastrook en de stad Beit Hanoun. Sinds 2001, tijdens de beginfase van de Tweede Intifada, en nog meer sinds de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005, wordt de stad constant belaagd door raketvuur van Qassam-raketten die gelanceerd door Hamas en Islamic Jihad. Tegen november 2007 waren er reeds 6.311 raketten op de stad gevallen. Dat was elf jaar geleden …

Ondanks de summiere efficiency van deze zelfgemaakte projectielen, veroorzaakten ze niet enkel doden en gewonden, maar berokkende ook aanzienlijke schade aan huizen en eigendommen, psychische problemen en emigratie vanuit de stad.

De Israëlische regering installeerde een alarmsysteem ‘Code Rood‘ om de burgers te waarschuwen voor inkomende raketten. Burgers hebben slechts 7 tot 15 seconden tijd om een schuilplaats of -kelder te zoeken na het afgaan van het alarm.

Klimaat van angst
Abu Ibrahim, een commandant van de Al Quds Brigades (de moordbrigade van de Islamitische Jihad, kortweg PIJ), antwoordde tegenover een journalist van het persagentschap AFP op de kritiek dat blijkbaar zo weinig raketten hun doel treffen:

“Waar wij op zoek naar zijn is niet om Israëliërs te doden, maar om een evenwicht door terreur te handhaven. Het feit dat één miljoen Israëliërs in hun schuilplaatsen zitten geblokkeerd en lijden zoals ons volk, is voor ons meer belangrijker dan doden.”

Plaatje hierboven: Sderot, oktober 2010. Rek met brokstukken van in Sderot ingeslagen Qassamraketten [beeldbron: Sderot Media Center]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orli Harari “Gaza envelope residents have had enough – Hundreds of residents of southern Israel block the entrance to Sderot following rocket barrage” van 28 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.