Ga aan boord van een schip naar Palestina en verlaat voor altijd het kerkhof van Europa

Plaatje hierboven: Het schip ‘The Jewish State‘ dat aanmeert aan de vrachtsteiger in de haven van Haifa op 3 oktober 1947. Dit schip wordt ook ‘Medinat Yehudim‘ genoemd. Britse soldaten van de Airborne Division gaan aan boord van het schip om iedereen te arresteren en te interneren. Op de achtergrond is het schip ‘Geulah‘ of ‘Verlossing’ te zien, dat op deze dag nog 1500 andere illegale immigranten bracht. [beeldbron: AP/Middle East Facts]

De wereldberoemde Amerikaanse toneelschrijver Arthur Miller (1915-2005), auteur van Death of a Salesman (1949), The Crucible (1953) en A View from the Bridge (1955), bezocht Italië na de oorlog. In zijn autobiografie Timebends: A Life (1987) vertelt Miller tragische feiten waarover zo weinig wordt gezegd. Naast de vele onderscheidingen die Miller ontving zijn onder andere de Pulitzer Prijs voor Drama (in 1949) en ‘Jeruzalem Prijs‘ in 2003 van Israël.

Arthur Miller, die zelf Joods was, verhaalt in zijn autobiografie, over zijn ontmoeting met Joden die voor altijd het ‘kerkhof’ willen verlaten dat Europa is geworden, terwijl de autoriteiten er alles aan doen om hun vertrek naar Palestina te verhinderen. De scène speelt zich af in Mola di Bari en de grote schrijver Arthur Miller beschrijft perfect de immense tragedie die deze Joden overkwam:

“De burgemeester vertrouwde hem toe dat de ‘ebrei’, Joden uit de Duitse vernietigingskampen, onderdak hadden gekregen in de lijn van grote palazzo’s aan de kust die waren gebouwd door prominente fascisten die waren gevlucht of die nu in de gevangenis zaten. Vinny vond de weg, wat moeilijk was omdat de Britten de Italiaanse regering onder druk zetten om Joden afkomstig uit de concentratiekampen, het land niet binnen te laten of om te voorkomen dat ze naar Palestina zouden gaan en niemand die in hun aanwezigheid hen vreemden wilde noemen.

Heel Mola di Bari en Bari hebben samengezworen om het geheim te bewaren. Eindelijk tegen de avond vonden we ze, de honderden mensen die kampeerden in misschien twintig grote huizen met uitzicht op de Adriatische Zee, vele lagen bijna op elkaar in de gangen. De burgemeester vertrouwde que la ” Ebrei, ” Joden uit de Duitse vernietigingskampen, HAD Beens onderdak gekregen in de lijn van de grote boulevard paleizen die was beens gebouwd door prominente Fascisti gevluchte goud waren nu in de gevangenis. Vinny de weg gevonden , qui Was moeilijkheid

Omdat de Britten waren druk uit op de Italiaanse regering niet toe te staan concentratiekamp Joden in het land goud ounce, om preventie te voorkomen dat ze van het nemen van het schip naar Palestina, en niemand wilde Hun aanwezigheid aan vreemden te noemen. Alle Mola di Bari Ten slotte zijn er honderden mensen in de Adriatische Zee, van wie velen pelgrims zijn aan de andere kant van de weg.

Toen we binnenliepen, voelde ik een ijzige vijandigheid zoals ik nooit had gekend, een gevoel van mijn niet-bestaan, dat ik transparant was. De vrouwen wendden zich van ons af om voor kinderen te zorgen, jongens en mannen kwamen langs ons als luchtstromen. Maar ik wist dat als ik een ​​verkeerde beweging zou maken die geïnterpreteerd zou kunnen worden als agressie en in stukken zou worden gescheurd.

Ik benaderde twee jonge mannen, ongeschoren maar schoon, die me aankeken met blikken van onverholen dreigementen. Ik probeerde Engels, Vinny probeerde Italiaans en ten slotte probeerde ik een of ander gebroken Jiddisch-Duits, gewoon om ze het beste te wensen en mezelf als Jood te identificeren. Ze waren niet geïnteresseerd in mijn probleem en konden geen hulp bieden in hun eigen land, wat het eenvoudig maakte om aan boord te gaan van een schip naar Palestina en het kerkhof van Europa voor altijd te verlaten. Hun wantrouwen was als zuur in mijn gezicht; ik sprak over verbrand hout, verkoold ijzer, botten en ogen.

In de komende jaren zou ik me afvragen waarom het nooit bij me opgekomen was om mijn lot aan hen te verbinden omdat ze het product waren van precies de catastrofe die ik op verschillende manieren had ervaren, gegeven mijn schrijfproces om dit te proberen te voorkomen. Tot op de dag van vandaag, denkend aan hen daar in hun donkere portieken turend over de zee vanaf hun schip, ongewenst door om het even welke van de geciviliseerde machten, hun aanwezigheid hier, illegaal en bedreigd door Britse diplomatieke interventie, voel ik me onbelichaamd, afstandelijk, beschaamd voor mijn stompzinnigheid, mijn falen om mezelf erin te herkennen.”

haganahHaïfa, 13 april 1947. Het schip  de ‘Theodor Herzl’, zo genoemd naar de ‘Vader van het Zionisme’, dat op 2 april 1947 was vertrokken vanuit de Franse haven Sète met aan boord 2.641 overlevenden van de Holocaust, legt aan in de haven van Haifa nadat het schip op volle zee werd geënterd door mariniers van het Britse bezettingsleger.

De Joden werden na hevig verzet, waarbij drie Joden werden gedood en 27 anderen gewond, gearresteerd en opgesloten. De gewonden en de zieken werden opgesloten in het Atlit detentiekamp nabij Haifa en alle anderen gedeporteerd naar het eiland Cyprus en opgesloten in Britse kampen. Het spandoek leest: “De Duitsers hebben onze families en huizen verwoest. Verwoesten jullie niet onze hoop!” [beeldbron: Palyam & Aliya Bet website]

Im Tirtzu: “Wanneer jullie willen is het geen sprookje. Maar als jullie niet willen, zo is en zal het een sprookje blijven.”
[Orig. Duits: “Wenn Ihr wollt, ist es kein Märchen. Wenn Ihr aber nicht wollt, so ist es und bleibt es ein Märchen” of kort gezegd: ‘Waar een wil is, is een (uit)weg.’ [Theodor Herzl in zijn novelle ‘Altneuland‘ uit, 1902]


Bronnen:

♦ naar een artikelArthur Miller: “get aboard a ship to Palestine and leave the graveyard of Europe forever” van 23 oktober 2018 op de site van Philosémitisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.