Hamas vuurt 30 raketten af naar Israël; IDF reageert en bestookt 80 doelwitten in Gaza

Plaatje hierboven: Een F-15 straaljager van de Israëlische luchtmacht (IAF) toont zijn kunsten op een vliegdemonstratie tijdens een diploma-uitreiking voor Israëlische luchtmachtpiloten op de luchtbasis Hatzerim in het zuiden van Israël op 31 december 2015 [beeldbron: Reuters/Baz Ratner]

Dertig Hamas-raketten werden op Israël afgevuurd en tien werden onderschept door het Iron Dome-systeem, meldde de IDF-woordvoerder. Twee raketten vielen voortijdig neer in de Gazastrook en 18 landden in open gebieden. Sirenes klonk elf keer in het gebied gedurende vrijdagavond en zaterdagochtend.

Volgend op de sirenes hebben medici en MDA-paramedici zeven slachtoffers op de locatie medisch verzorgd. Een 53-jarige man en een 14-jarige jongen waren in een zeer milde toestand nadat ze gewond waren geraakt aan de ledematen terwijl ze naar een schuilkelder renden.

Volgens berichten die tijdens de nacht zijn ontvangen, heeft het IDF 80 doelen in Gaza aangevallen. Het hoofdkwartier van de algemene veiligheidsdienst van Hamas in het Daraj-kwartier van Gaza werd verwoest door de IAF. Het IDF waarschuwde alle bewoners om het gebouw met vier verdiepingen te evacueren voordat het was gericht.

Naast het hoofdkwartier van Hamas trof de IDF twee geavanceerde productielocaties voor wapens nabij Netzarim en vijf militaire instellingen die door Hamas worden gebruikt in Khan Yunis, Deir al-Balah, Tel Zaatar en Jabalia. Bovendien werd een buitenpost van Hamas in Beit Lahia verwoest en werd een opening van de terreurtunnel van Khan Yunis onder vuur genomen. “De IDF heeft met geweld opgetreden tegen terroristische activiteiten en is vastbesloten om de inwoners van Israël te verdedigen en zal blijven optreden in hun verdediging”‘ zei de IDF-woordvoerder.

“De raketten die door Hamas in de nacht van vrijdag op zaterdag werden afgevuurd, waren gedirigeerd vanuit Damascus en door de Iraanse Quds Force”, zei IDF-woordvoerder Ronen Manelis tijdens een persconferentie op zaterdagochtend. “Er werden duidelijke berichten gezonden naar diegenen die die de berichten nodig hadden,” zei hij, “niemand wordt geïmmuniseerd, niet in de Gazastrook of daarbuiten.”

Palestijnen meldden aanvallen door de Israëlische luchtmacht in het zuiden van Rafah en op de marinebasis van Hamas ten westen van Gaza-stad. Een explosie was te horen in Khan Yunis. In Gaza werd het hoofdkwartier van Hamas geëvacueerd in afwachting van een nieuwe aanval van de Israëlische luchtmacht. De Al-Qassam-brigades, de militaire vleugel van Hamas, bedreigden Israël in een verklaring: “Al-Qassam staat klaar om heel bezet Palestina [Israël dus] te bestoken met duizenden raketten als de campagne begint.”

De Al-Quds Brigades, de militaire vleugel van de Islamitische Jihad, nà Hamas de belangrijkste terreurgroep in Gaza, bedreigden Israël in een andere verklaring: “We doen een beroep op het Palestijnse volk en kondigen hun aan dat als de Zionistische vijand ons aanvalt, we klaar zullen zijn voor de strijd. Er is geen enkele plek in het bezette Palestina [Israël dus] dat onze raketten niet zullen bereiken. Met Al-Az, Al-Fajr en Al-Barrak-raketten en wat we tot nu toe nog niet hebben onthuld.“

Eerder op vrijdag protesteerden ongeveer 16.000 Palestijnen in de buurt van het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël, tegen IDF-soldaten, meldde de woordvoerder van het IDF. Drie IAF-aanvallen werden uitgevoerd tijdens de protesten gericht op drie Hamas-posities in de noordelijke Gazastrook. Vijf Palestijnen werden gedood door IDF-sluipschuttervuur ​​en 85 raakten gewond, meldt het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid aka Pallywood.

Plaatje hierboven: op haar website pochen de Al Qassam Brigades van Hamas in het Arabisch over de doelwitten die ze in bezet Palestina (Israël dus) hebben geraakt, onder meer in Sderoth en Haïfa. Daarbij tonen ze plaatjes van de aangerichte schade. Opmerkelijk is dat ze eerder in het Engels (bestemd voor de westerse pers) ontkenden dat Hamas verantwoordelijk was voor deze aanslagen. Gelukkig (voor ons) vertellen ze in het Arabisch gewoonlijk wel ‘de waarheid’ … [beeldbron: Hamas]


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas fires 30 rockets at Israel’s south, IDF strikes 80 targets in Gaza” en een artikelWatch: IDF strikes Hamas targets in Gaza Strip, including Hamas HQ” en een artikel van Hagay Hacohen “IDF: Islamic Jihad rockets were directed form Iran, Syria” van 27 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Hamas vuurt 30 raketten af naar Israël; IDF reageert en bestookt 80 doelwitten in Gaza

  1. Toch wel typisch Joods :: de IDF geeft vooraf een waarschuwing waar ze gaan bombarderen ! :: mogen wij astublieft-dankuwel even terugschieten ? Gewoon voluit derin gaan mag ook hoor !! ben geen mariekes !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.