Trump legt nieuwe sancties op aan Libanese terreurgroep Hezbollah

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende op donderdag 25 oktober 2018 nieuwe sancties tegen de terroristische groep Hezbollah, die door de Verenigde Staten wordt beschouwd als een terroristische organisatie, meldde CNN.

“In het afgelopen jaar hebben we de zwaarste sancties opgelegd die ooit aan Hezbollah zijn opgelegd, veruit op één jaar tijd. Enkele ogenblikken geleden ondertekende ik een wet die nog meer sancties oplegde tegen Hezbollah om hen verder uit hongeren, en zij zullen verhongeren,” zei Trump zei tijdens een evenment die de 35ste verjaardag herdacht van de aanslag op de Barakken van de Marine in Beiroet.

De wet werd gesponsord door Senator Marco Rubio en verhoogt de rapportageplichten en legt tevens nieuwe economische en financiële boetes op aan de groep. “We zullen ons richten op hun operationele en financiële inspanningen, ze verstoren en ontmantelen en dat volledig doen … en we zullen nooit vergeten wat ze onze mariniers in Beiroet hebben aangedaan”, zei Trump.

De president bekritiseerde Iran alvorens nieuwe sancties tegen de groep aan te kondigen, zeggende dat “Iran had bijgedragen aan de oprichting van Hezbollah” en “dat vandaag zijn belangrijkste wergever is.” “We spreken vandaag veel over Iran, voor het geval u het nog niet had opgemrekt. Ik u vertellen dat dit niet meer hetzelfde land is als wanneer ik aantrad,” voegde Trump eraan toe die erop wees dat de Iraniërs “demonstreren in hun straten”.

“Hun valuta is ingestort, hun leven is heel anders en ze kijken niet echt naar de Middellandse Zee. Nu willen ze overleven, het is een andere overeenkomst,” zei hij over de Iraans nucleaire overeenkomst waaruit de VS zich afgelopen mei heeft teruggetrokken en het de “Iraanse nucleaire ramp” noemde.

De Verenigde Staten hebben in het verleden verschillende rondes sancties opgelegd aan Hezbollah en terroristische groepsleiders. Afgelopen week benoemde de Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions vijf groepen, waaronder Hezbollah, als transnationale criminele organisaties die het doelwit moesten zijn van strengere onderzoeken en vervolgingen.

Eerder dit jaar, sanctioneerde de Amerikaanse schatkist een van de financiers en zijn vertegenwoordiger van Hezbollah in Iran, evenals vijf in Europa gevestigde entiteiten. De sancties kwamen een dag nadat de Verenigde Staten en zijn Golfpartners sancties oplegden aan Hezbollah-leiders, waaronder de algemene secretaris, Hassan Nasrallah, en zijn plaatsvervanger, Naim Qassem.

Vorig jaar oktober bood Washington multi-miljoen dollar-beloningen aan voor twee Hezbollah-leiders toen Trump zijn strategie ontwikkelde om de groeiende regionale invloed van Iran tegen te gaan. In februari legden de Verenigde Staten sancties op aan zes mensen en zeven bedrijven met vermeende banden met Hezbollah-financier Adham Tabaja, een Libanese zakenman die wordt beschouwd als een van de vijf meest invloedrijke mannen in de terroristische groep.

De secretaris van het Witte Huis, Sarah Sanders, zei in een verklaring dat de sancties die donderdag zijn goedgekeurd “Hezbollah verder zullen isoleren van het internationale financiële systeem en de financiering ervan zullen verminderen. Deze sancties zijn gericht tegen buitenlanders en overheidsinstellingen die bewust Hezbollah en aan Hezbollah gelieerde netwerken die betrokken zijn bij drugshandel of andere transnationale misdaden helpen of ondersteunen.”

Toespraak van president Trump naar aanleiding van de 35ste verjaardag van de aanval op de barakken van de Mariniers in Beiroet, Libanon op 23 oktober 1983 waarbij 241 Amerikaanse mariniers omkwamen en 58 Franse soldaten van de VN-vredesmacht


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump impose de nouvelles sanctions au Hezbollah” van 26 oktober 2018 op de site van Juif.org

♦ naar een artikel van Michael Wilner “Trump signs ‘hard-hitting’ Hezbollah sanctions bill to into law” van 27 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Gregg Re “Trump imposes sanctions on Hezbollah, says his administration has ‘done a big number’ on Iran” van 26 oktober 2018 op de site van Fox News