Israël’s eerste vrouwelijke commandant in de IAF: ‘Trots om soldaat te zijn in de IDF’

Op woensdag 17 oktober 2018 woonden zowat 1.200 Amerikaanse vooraanstaande zakenmensen en filantropen het Nationale Gala Diner in New York bij dat werd georganiseerd door de Friends of the Israel Defense Forces (FIDF). Tijdens dat diner werden ca. 32 miljoen dollars opgehaald om educatieve programma’s te sponsoren bestemd voor soldaten van de Israel Defense Forces (IDF/Tsahal).

Onder de vele belangrijke genodigden die het FIDF-evenment bijwoonden, bevond zich ook kapitein Or Na’aman, de eerste vrouwelijke commandant die een Patriot Batterij IAF leidt. Als commandant van de 138ste Patriot-batterij van de luchtmacht (IAF) haalde kapitein Or Na’aman een Syrische jet neer, maar zij had ook de leiding over de onderschepping van een Syrische drone die ten zuiden van Lake Kinneret (Zee van Galilea) werd neergehaald enkele weken eerder.

Op dinsdagmiddag 24 juli 2018 haalde de Patriot Batterij van Or Na’aman een Syrische straaljager neer die  het noordelijke deel van Israël was binnen gevlogen. De Syrische Sukhoi-22, een straaljager van Russische makelij, werd onderschept door twee Patriot-raketten die waren gelanceerd vanuit Safed nadat de jet twee kilometer het Israëlische luchtruim was binnengedrongen.

Op het FIDF-evenement in Manhattan, N.Y., sprak kapitein Or Na’aman de genodigden als volgt toe:

“Het nemen van beslissingen in een fractie van een seconde die het verschil uitmaken tussen leven en dood, elke dag, elke nacht, week na week, dat is wat wij doen. En sinds ik een klein kind was, wist ik dat ik lid wilde worden van de IDF en mijn land wilde beschermen. Ik ben opgegroeid in de IDF. Mijn vader is een gepensioneerde parachutist en mijn broer is daar begonnen en is nu een majoor. Mijn oom Barry was een commandant in de Golani Brigade.

Toen ik 14 jaar was, werd mijn droom eindelijk werkelijkheid. Ik ging op internaat in een militaire school. Ik kwam die dag voor het eerst in uniform naar huis, maar in plaats van te glimlachen om mij te zien, begon mijn moeder te huilen. Diezelfde dag werd mijn oom neergeschoten en gedood door een Libanese sluipschutter. Mijn eerste dag in uniform was de laatste van mijn oom. Toen ik het gezicht van mijn moeder zag en het verdriet, zei ik tegen mezelf: ‘Ik zal het licht terug in haar ogen brengen’.

Vandaag opereren mijn troepen en ik met het door de Amerikanen gemaakte Patriot-systeem, de eerste verdedigingslinie aan de noordgrens. Elke keer als ik mijn uniform aantrek, ben ik er trots op de geest en de nalatenschap van mijn oom te mogen herinneren, trots om soldaat te zijn in de IDF, Israël en Amerika te beschermen, en mijn moeder is trots op mij omdat ik een van de beste Patriot-schutters ben van Israël.”

IDF Commander of Patriot battery


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Kempinski “‘Proud to be a soldier in the IDF’ – Watch: Cpt. Or, the first female soldier to command a Patriot Battery, speaks to the participants at the FIDF event in Manhattan” van 26 oktober 2018 en een artikelDuring one night: Over $32 million raised for IDF soldiers” van 18 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Dubbele oplawaai: vrouwelijke commandant haalde Syrische jet én drone neer boven Israël” van 18 oktober 2018 [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.