Oekraïense politicus plaatst cartoon met Kozak die een Jood slaat met een bloederige dorsvlegel

Plaatje hierboven Manifestatie van militanten en aanhangers van de Oekraïense partij Svoboda, de nieuwe Sociaal Nationale Partij van Oekraïne (SNPU). Sommige dingen – zoals hun vlag (met Wolfsangel) en hun nazigroet – zullen sommigen onder ons bekend overkomen …

Een regionale leider van de uiterst rechtse partij Svoboda in Oekraïne plaatste op Facebook een foto van een Kozak die een Jood met een bloederige dorsvlegel sloeg, samen met een gedicht dat het ‘dorsen’ viert. Yuri Gorbinko, hoofd van de partij in Fastiv, een gemeente in de buurt van Kiev, plaatste de foto eerder deze maand, schreef Eduard Dolinsky, het hoofd van het Oekraïense Joods Comité, op hetzelfde sociale netwerk.

Het toont een man gekleed in traditionele klederdracht van de Kozakken, een Slavische groep die leefde in Oost-Oekraïne en sommige delen van Rusland die verantwoordelijk was voor ontelbare pogroms tegen Joden en andere minderheden tot ver in de 20ste eeuw. De foto kwam met een kort gedicht waarin landbouwwerk aan de orde kwam, waaronder ‘dorsen’.

De joodse figuur, gekleed in chassidische stijl, staat op zijn knieën en kijkt vol afgrijzen naar de kozak. Een tweede figuur, een verminkte man met blond haar die mogelijk het Poolse volk vertegenwoordigt, wordt gezien in een plas bloed. Een derde persoon, mogelijk Russisch, houdt zijn armen omhoog om de slagen af te weren.

Gorbinko schreef in de zomer van 2017 dat hij het betreurde dat Adolf Hitler “zijn werk niet had afgemaakt”, schreef Dolinsky. Zijn verklaring werd aan de politie gemeld, maar werd volgens Dolinsky onder de mat geveegd. “Dit zijn de resultaten van straffeloosheid, passiviteit en onverantwoordelijkheid van wetshandhaving,” schreef hij.

Lvov
De Svoboda partij (logo hiernaast) werd op 13 oktober 1991 opgericht als de Sociaal-Nationale Partij van Oekraïne (SNPU) in de Oekraïense stad Lviv en bezet momenteel 6 (op 450) zetels in het Oekraïense parlement.

De stad Lviv die werd uitverkoren om de SNPU op te richten was niet toevallig gekozen. De Joden herinneren zich Lviv nog erg goed, bekend als Lvov (Lwów) en vooral onder haar Duitse naam Lemberg tijdens WOII.

In 1939 woonden er 140.000 Joden in Lvov en telde de stad wel 97 synagogen. Nadat Hitler op 30 juni 1941 aan het begin van Operatie Barbarossa (Unternehmen Barbarossa) de stad bezette werden tienduizenden Joden samen gedreven in het beruchte Getto van Lvov en was daarmee het grootste getto ten tijde van de nazi’s.

In juni 1943 werd het getto gesloten nadat nagenoeg alle Joden van Lviv (Lvov/Lemberg) waren uitgeroeid, voornamelijk in het vernietigingskamp van Belzec en het concentratiekamp van Janovska. Vandaag wonen er opnieuw ca. 1.100 Joden in Lviv. Voor de Svoboda partij zijn dat er blijkbaar nog 1.100 teveel …


Bronnen:

♦ naar een artikelUkrainian politician celebrates Cossack pogroms on Facebook” van 23 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelKiev – Ukrainian Politician Celebrates Cossack Pogroms On Facebook” van 24 oktober 2018 op de site van Vos Iz Neias

♦ naar een artikelUkrainian politician posts picture of Cossack beating a Jew with a bloody flail” van 24 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Oekraïense politicus plaatst cartoon met Kozak die een Jood slaat met een bloederige dorsvlegel

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    Oekraïne: vriend van Amerika en Europa. Aspirant lid van de NATO. Incasseerder van miljarden euros en dollars “steun” van de werkende burgers. Duidelijk standpunt t.a.v. anti-semitisme van de US en de EU.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.