Palestijnse leider vraagt China om vredesplan van Mahmoud Abbas te steunen

Plaatje hierboven: Palestijnse autoriteit (PA) kabinetsleider Rami Hamdallah (rechts) ontmoette op dinsdag 23 oktober ’18 de Chinese vice-president Wang Qishan (links) en drong er bij hem op aan het vredesinitiatief van PA-voorzitter Mahmoud Abbas te ondersteunen [beeldbron: Arutz Sheva]

De Palestijnse Autoriteit riep China op om – in zijn hoedanigheid van permanent lid van de VN-Veiligheidsraad – een actieve rol te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten, tijdens een bijeenkomst in Ramallah op dinsdag tijdens het bezoek van de Chinese vice-president Wang Qishan met PA-premier Rami Hamdallah en hoge PLO- en Fatah-functionarissen.

Tijdens de ontmoeting riep Hamdallah ook China op om het vredesinitiatief van PA-president Mahmoud Abbas te steunen, waarin wordt opgeroepen tot het houden van een internationale conferentie over vrede in het Midden-Oosten met brede internationale participatie.

Hamdallah drong er bij China op aan druk uit te oefenen op Israël om “zijn schendingen een halt toe te roepen en internationale wetten en resoluties te eerbiedigen.” Hij vertelde de Chinese vice-president dat de Israëlische maatregelen, waaronder de bouw van nederzettingen, gericht waren op “het vernietigen van het vredesproces en de tweestatenoplossing”.

De PA-premier prees China voor zijn voortdurende steun aan de Palestijnen in internationale fora en de economische hulp aan de Palestijnen. Hij wees erop dat China medewerkers van de PA-regering en veiligheidspersoneel opleidde, financiële steun verleende aan het Palestijnse Hulpagentschap van de Verenigde Naties (UNRWA) en industriële zones op de Westelijke Jordaanoever oprichtte.

Abbas’ vredesplan
Het vredesplan van Abbas is gebaseerd op de tweestatenoplossing, met de oprichting van een Palestijnse staat aan de ‘grenzen’ van 1967 (aka de staakt-het-vuren Groene Lijn van april 1949) en met de Oude Stad Jeruzalem als zijn hoofdstad. Israël zou dan de westelijk gelegen buitenwijken van Jeruzalem mogen behouden die het eerder had tussen 1948 en 1967.

Verder eist Abbas de ‘terugkeer’ van bijna zes miljoen nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen en eist hij tevens de vrijlating van alle Palestijnse gevangenen uit Israëlische cellen. Einde juni 2018 zaten er 5.667 Palestijnen opgesloten in Israëlische gevangenissen waaronder 316 van de Gazastrook (bron). Eens dat Israël aan al deze voorwaarden heeft voldaan, wil Abbas over vrede praten maar hij sluit niet uit dat ook daarna de strijd verder gaat.

De Verenigde Staten hebben begin september vorige maand, aan de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, een vredesplan voorgelegd op basis van een confederatie met Jordanië. Echter Jordanië verwierp onmiddellijk het idee van een Palestijns-Jordaanse confederatie en noemde het voorstel een non-starter.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA leader asks China to support Abbas’ peace initiative” van 24 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff en Khaled Abu Toameh “Palestinians call on China to support Abbas’ peace plan” van 23 oktober 2018 en een artikelAbbas: Trump offered US peace plan based on confederation with Jordan” van 2 september 2018 op de site van The Jerusalem Post

8 gedachtes over “Palestijnse leider vraagt China om vredesplan van Mahmoud Abbas te steunen

 1. China weet heel goed : israel is het land waar innovatie en ontwikkeling vandaan komen , uit islamgebied komt strijd en vernieling : eenvoudige keus lijkt je niet ? men hoort palli’s netjes en beleefd aan en negeert ze verder : China is een reus die ontwaakt en weinig opheeft met extremo’s : in eigen land hebben ze wat te stellen met uigr(oeigoer)salamis : liever gaan ze voor kaifeng ! ( joodse chinezen) ; zelfs Mao liet kaifeng met rust omdat ze duizend jaar vooruit kunnen kijken !

  Like

 2. Belangrijker lijken mij duurzame groeiende handelsbetrekkingen met een stevige voet aan de grond in China en Hong Kong zonder de Amerikanen te verliezen. De Chinezen horen iedereen braaf aan en gaan toch eigen gang. Alles past daar in het Chinese plan voor de komende twintig jaar, waar de Zijde Route onderdeel van uitmaakt. Een verbinding die via Pakistan tot Venetië moet lopen. De nieuwe premier van Pakistan is niet zo gecharmeerd van teveel afhankelijkheid van China, maar het land is bijna bankroet en accepteert daarom deze week nog geld van de Saoedi’s.
  Veel van wat in het Midden-Oosten gebeurt is geopolitiek. Facties binnen Jordanië, Libanon, Syrië worden naar believen gebruikt.
  Voor een land als Israël is hoogwaardigheid in op alle opzichten van essentieel belang en zijn goede betrekkingen enorm belangrijk. Dat beseft iedereen vast heel erg goed en daar wordt ongetwijfeld heel erg hard aan gewerkt. Ik twijfel er niet aan.

  Like

 3. Hoi Willy ; het is mij ook niet duidelijk waarom een palli zijn kont binnendraait bij een Chinees staatsbezoek aan Israel :misschien heeft de portier zitten slapen?

  Like

 4. de Abbas-man heeft een vredsplan !!! aan1000 voorwaarden voldoen maar dan kan alsnog de strijd tegen Israel gewoon doorgaan !! is er een dokter in de zaal ??

  Like

 5. Dat ‘palestijnse vredes plan lijkt inderdaad een prima plan. Jammer genoeg onuitvoerbaar!

  Maar hoe kom je anders in het nieuws.

  Het blijkt nu ook dat onze geplaagde vriend uit het Elysee, Manu Macron, ook een *nieuw vredesplan heeft.

  Nee, niet voor Frankrijk en zijn banlieues, niet voor Syrie, Jemen, Lybie of andere brandhaarden met zijn miljoenen doden, gewonden & vluchtelingen………maar wel voor hét foto conflict van deze wereld…………..het Palestijnse probleem met Israel.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.