Onvoorwaardelijke steun van de Palestijnen voor de acties van Saoedi-Arabië

Plaatje hierboven: Riyad, Saoedi-Arabië, 30 december 2015. De Palestijnse dwerg Mahmoud Abbas vereert de Saoedische reus, koning Salman bin Abdul Aziz Al Saud, met een halsketting in de ‘Orde van de Grote Staat Palestina’ voor zijn steun aan het Palestijnse volk [beeldbron: Thaer Ghanaim/PPO]

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit wachtte niet op Saudi-Arabië om toe te geven dat de Washington Post-columnist Jamal Khashoggi in zijn consulaat in Turkije werd gedood. Dagen voor de aankondiging van Saoedi besloot Abbas dat hij en de Palestijnen ‘absoluut vertrouwen‘ hadden in koning Salman bin Abdel Aziz en diens zoon, kroonprins Mohammed bin Salman.

Terwijl Abbas druk bezig was met het prijzen van de Saoedi’s voor hun ‘gerechtigheid, waarden en principes’, gaf de in Londen gevestigde actiegroep voor Palestijnen in Syrië een verklaring uit waarin ze de Saoedische autoriteiten beschuldigde van het verhinderen van Palestijnse vluchtelingen om het koninkrijk binnen te gaan.

“Palestijnse vluchtelingen die het door oorlog geteisterde Syrië ontvluchten, hebben geen toegang tot de Saoedische gebieden”, zei de groep. Het wees erop dat het Saoedische verbod Palestijnen uitsluit die op weg zijn naar het koninkrijk om de islamitische hadj of pelgrimstocht te verrichten.

De groep wees er ook op dat Palestijnen die Syrië ontvluchtten naar Saoedi-Arabië “hun recht op visa, onderwijs en gezondheidszorg, naast andere vitale diensten, hebben geschonden”. Saoedi-Arabië, aldus de groep, “blijft kiezen voor een gesloten door immigratiebeleid ten aanzien van Palestijnse vluchtelingen die asiel zoeken op hun grondgebied.”

Dit is slechts één voorbeeld van Saoedische discriminatie ten aanzien van de Palestijnen. De aankondiging van de groep werd gepubliceerd op dezelfde dag dat Abbas de Saoedische leiders lof toezwoer.

In een verklaring van zijn ambtenarij op 14 oktober verklaarde Abbas, die zichzelf omschreef als de ‘President van de Palestijnse staat’, dat hij “de posities van Saoedi-Arabië, een land dat altijd heeft gestaan, heeft gewaardeerd en dat ook heeft blijven doen, aan de kant van onze rechtvaardige zaak en de rechten van onze mensen.” De verklaring citeerde Abbas als een uiting van “absoluut vertrouwen” in de Saoedische monarch en zijn zoon en zei dat “Palestina altijd naast Saoedi-Arabië heeft gestaan, en dat zo zal blijven doen.”

Deze aankondiging van blinde steun voor de Saoedische koning en kroonprins kwam toen de internationale gemeenschap nog steeds antwoorden eiste van de Saoedische regering met betrekking tot de verdwijning van Khashoggi. Niemand weet op welke basis Abbas heeft besloten om namens alle Palestijnen ‘absoluut vertrouwen’ uit te spreken in de Saoedische leiders in een tijd dat de Saoedi’s nog steeds de verantwoordelijkheid voor de verdwijning en moord van de columnist ontkenden.

Abbas’ steun voor Saoedi-Arabië zou tegen Qatar kunnen worden gericht, waarvan hij denkt dat hij zijn rivalen in Hamas steunt. De relaties tussen Abbas’s Palestijnse Autoriteit en Qatar zijn gespannen nadat het emiraat besloot om Israëlische brandstof te kopen voor de energiecentrale in de door Hamas geregeerde Gazastrook als onderdeel van een poging om het stroomtekort daar op te lossen. Abbas’ assistenten hebben Qatar beschuldigd van “bemoeienissen met de interne aangelegenheden van de Palestijnen” door de inwoners van de Gazastrook en Hamas te helpen.

Vorig jaar schortten Saoedi-Arabië en verschillende Arabische landen de diplomatieke betrekkingen op met Qatar over de vermeende steun van het emiraat voor terrorisme, met name de Moslim Broederschap en Hamas. Op dezelfde dag gaven de Saoedi’s eindelijk toe dat Khashoggi in hun consulaat was gedood, en gaf Abbas nog een andere verklaring af waarin hij nogmaals volledige steun betuigde aan Saoedi-Arabië. Deze keer ging Abbas nog een stap verder door de verklaring namens de ‘Palestijnse staat’ te publiceren.

Veel Arabieren en moslims kunnen het zich nauwelijks veroorloven een land te vervreemden dat zo rijk is als Saoedi-Arabië. Dit is een goed voorbeeld van ‘money talks’. Dit betekent echter niet dat het Saoedische geld ooit de harten en gedachten van de Palestijnen zal veranderen, vooral met betrekking tot een vredesakkoord met Israël.

De mishandeling van Palestijnen door toedoen van hun Arabische broeders heeft Abbas en zijn leiderschap nooit aangegrepen. Ze zwijgen wanneer Palestijnen worden gedood en uit hun huizen in Syrië worden verdreven. Ze zwijgen wanneer Palestijnen worden geconfronteerd met discriminatie en apartheidswetten in Libanon.

Plaatje hierboven: Riyad, Saoedi-Arabië, 9 januari 2013. Executie in het openbaar van de 24-jarige Rizana Nafeek, een gastarbeidster in Saoedi-Arabië afkomstig uit Sri Lanka. Na een schijnproces voor een volksrechtbank werd, conform de (islamitische) Shariawet uit de 7de eeuw na Chr. die in heel Saoedi-Arabië van toepassing is, Rizana met een zwaard het hoofd afgehakt. Het Westen zuchtte eens maar ondernam geen actie, geen boycot, geen VN-resoluties, helemaal niks. De oliebelangen wegen nu eenmaal zwaarder dan de mensenrechten. Behalve dan … als het om Israël gaat. Hypocrisie ten top. [beeldbron: Wikimedia]


Bronnen:

♦ naar een ingekort artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian ‘Support’ for Saudi Arabia” van 23 oktober 2018 op de site van The Gatestone Institute

4 gedachtes over “Onvoorwaardelijke steun van de Palestijnen voor de acties van Saoedi-Arabië

  1. Het dwergje uit Ramallah heeft veel ervaring in het aarslikken maar salman hept effuh geen tijd want die is een genocidale aktie in jemen aan het voeren !! u weet wel – half miljoen doden ; 4 miljoen verhongerden : kortom ,Islamitische beschaving !! abbas komt later maar eens terug !

    Like

  2. Benieuwd wat onze vriendin Federika Mogherini van deze onvoorwaardelijke steun vind…….of de rest van al die humanitaire Westerse hypocrieten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.