Gaza topman: ‘Fatah en Hamas hebben ons volk aan de bedelstaf gebracht’

Plaatje hierboven: Het gaat prima met de leiders van Hamas en Al Fatah. Mahmoud Abbas, chef van Al Fatah, PA en PLO, pronkt graag met zijn paleis van 8 miljoen dollars dat hij voor zichzelf liet bouwen nabij Ramallah dankzij de westerse hulpfondsen

De leiders van Hamas en Fatah hebben hun mensen in de steek gelaten en hebben hen veranderd in “bedelaars en straatverkopers die nauwelijks een inkomen kunnen verdienen”, zei Ahmed Yousef, hoge ambtenaar van Hamas, op maandag 22 oktober ’18.

Ahmed YousefAhmed Yousef (plaatje rechts), die sinds 2006 diende als persoonlijk adviseur van Hamasleider Ismail Haniyeh, deed zijn uitspraken in een artikel dat werd gepubliceerd op de website van de Palestijnse Donia Al-Watan. Yousef is 45 jaar lid geweest van de Moslim Broederschap naast zijn posities binnen Hamas.

Het artikel van Yousef werd gepubliceerd als antwoord op een verklaring van Saeb Erekat, de secretaris-generaal van de PLO, waarin hij Hamas opriep eerdere verzoeningsovereenkomsten uit te voeren die het had ondertekend met de regerende Fatah-factie.

De Egyptische delegatie, onder leiding van Ahmed Abdel Khaleq, hoofd van de ‘Palestijnse portefeuille’ in de Algemene Inlichtingendienst van Egypte, hield de afgelopen dagen een reeks bijeenkomsten met Hamas en Fatah-functionarissen. De delegatie heeft ook gesprekken gevoerd met Israëlische veiligheidsfunctionarissen in Jeruzalem.

De delegatie keerde op maandag terug naar de Gazastrook en voerde onmiddellijk uitvoerige gesprekken met Hamas-leiders Ismail Haniyeh en Yehya Sinwar. Bronnen in de buurt van Hamas zeiden dat ze de mogelijkheid niet hebben uitgesloten dat het hoofd van de Algemene Inlichtingendienst van Egypte, Kamel Abbas, deze week de Gazastrook, Ramallah en Jeruzalem zal bezoeken als onderdeel van zijn poging om een ​​wapenstilstand te sluiten en het jarenlange interne conflict tussen Hamas en Al Fatah te beëindigen.

De ongekende kritiek van Yousef op Hamas en Fatah kwam toen Egyptische inlichtingenfunctionarissen een nieuwe bijeenkomst in de Gazastrook hielden met Hamas-leiders om een ​​mogelijke wapenstilstand met Israël te bespreken en manieren te zoeken om een ​​eind te maken aan het voortdurende conflict tussen de twee rivaliserende Palestijnse facties.

“We hebben allemaal fouten gemaakt – Hamas en Fatah,” schreef Yousef. “Hamas en Fatah zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een verenigde nationale visie. We hebben gefaald in het beheer van goed bestuur, dat het vermogen van onze mensen om de stabiliteit te behouden en het momentum van weerstand verbetert. We zijn er ook niet in geslaagd een politiek partnerschap tot stand te brengen dat alle Palestijnen bij elkaar brengt. Ieder van ons draagt ​​daarin de volledige verantwoordelijkheid.”

Yousef, die de afgelopen jaren standpunten heeft uitgedrukt die niet noodzakelijk in overeenstemming zijn met die van het leiderschap van Hamas, bekritiseerde ook Hamas en Fatah omdat ze lastercampagnes tegen elkaar hadden opgezet.

“Hamas en Fatah mislukten de dag dat ze de wereld lieten zien – met onwetendheid en politieke idiotie – dat de facties belangrijker zijn dan het thuisland,” zei de Hamas-functionaris. “We faalden toen we de wereld lieten zien dat de positie van de leider het doel van iedereen is geworden. We faalden toen de Palestijnse straat gepolariseerd werd. We hebben allemaal gefaald op de dag dat geschillen en controverses platforms werden voor gekibbel. We hebben gefaald omdat we niet langer goed zijn om de mensen te leiden. We faalden op de dag dat onze leiders gecastreerde paarden werden die nergens worden gehoord.”

Hij drong er bij Erekat op om Hamas niet alleen verantwoordelijk te stellen voor de huidige stand van zaken van de Palestijnen. “Fatah is een par excellence partner in de staat van falen en degradatie,” voegt Yousef toe.

Plaatje hierboven: Sinjel, ten noorden van Ramallah in Samaria, 3 april 2014. Armoede is troef in de Palestijnse gebieden en geboortecontrole is hen onbekend. 113.000 Palestijnen in Judea & Samaria zijn niet aangesloten op de waterleiding en aldus afhankelijk van bronwater, opvang van regenwater en water dat verkocht wordt via rondrijdende tankwagens aan te dure prijzen [beeldbron: AFP/Getty Images]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Gaza official: Hamas end Fatah have turned our people into beggars” van 22 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Gaza topman: ‘Fatah en Hamas hebben ons volk aan de bedelstaf gebracht’

 1. Familie ?

  Hassan Yousef is Mosab Hassan Yousef’s father.
  Hassan Yousef
  Political leader
  Image result for Hassan Yousef
  Sheikh Hassan Yousef is one of the leaders of Hamas in the West Bank. He is considered a member of Hamas’ extremist faction, though he refrains from any talk of rapprochement between Israel and the Palestinians. He is also considered one of the spiritual leaders of Hamas. Yousef is married to Sabba Abu Salem. Wikipedia
  Born: 1955 (age 63 years), Ramallah
  Children: Mosab Hassan Yousef

  Like

 2. Deze Ahmed Yousef doet natuurlijk alleen maar een boekje open over zijn vroegere werkgevers omdat die hem waarschijnlijk niet tot de Westelijke ‘hulp’ potten toelieten om een paleisje te bouwen en zijn kinderen in designerkleding naar de beste universiteiten & 5* hotels te sturen……..anders had je geen piep gehoord van deze Ahmed.

  Om te begrijpen dat palestijnse leiders falen hoef je geen genie te zijn.

  Daarom blijven EU leiders hen ook nog stééds steunen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.