Waren de Camp David Akkoorden van 1979 een vloek voor de Palestijnen?

Plaatje hierboven: Anti-Israël demonstranten protesteren tegen het onderhandelen met Israël omtrent de Camp David Akkoorden aan het Witte Huis, Washington D.C. in 1979 [beeldbron: Wally McNamee/Corbis/Getty Images]

Seth Anziska’s nieuwe boek ‘Preventing Palestine: A Political History Van Camp David tot Oslo‘, geeft de Camp David-akkoorden weer als grotendeels verantwoordelijk voor het ontkennen van de zelfbeschikking en de positie van de Palestijnen.

Maar ik [Dennis Ross] was aanwezig bij de ontmoeting tussen Yasser Arafat en president Bill Clinton in december 2000, toen Arafat nee zei tegen de parameters van Clinton, die veel verder gingen dan wat de toenmalige Israëlische premier Ehud Barak op de top van juli stelde.

De Clinton-parameters boden de Palestijnen een levensvatbare staat met 97% van de Westelijke Jordaanoever, 100% van Gaza, en een gegarandeerde corridor die de twee verbindt; dit zou een onafhankelijke staat zijn geweest. Arafat’s afwijzing en het gebruik van geweld in de Tweede Intifada, waarbij 1.100 Israëli’s werden gedood, liet het Israëlische publiek geloven dat er geen Palestijnse partner voor vrede was.

Anziska geeft de schuld aan de Camp David-akkoorden, maar degenen onder ons die de overeenkomsten onderhandelden, zagen ze niet als het ontkennen van Palestijnse rechten. Niet alleen zouden de parameters van Clinton de in de Camp David-akkoorden genoemde autonomie ongedaan hebben gemaakt, hadden de Palestijnen ja gezegd of een serieus tegenvoorstel aangeboden. Het aanbod van premier Ehud Olmert in 2008 en de principes van Obama / Kerry in maart 2014 zouden hetzelfde hebben gedaan.

Toch was er geen serieus Palestijns antwoord op deze voorstellen. De trieste waarheid is dat op kritieke momenten Palestijnse leiders ervoor kozen nee te zeggen en dat het Palestijnse volk de prijs heeft betaald voor de afwijzing van hun leiders.


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh.com ingekort artikel van Dennis Ross “Did Camp David Doom the Palestinians? – A new diplomatic history argues that the United States, Egypt, and Israel prevented a Palestinian state from emerging. But leaders such as Yasser Arafat bear much of the blame” van 19 oktober 2018 op de site van Foreign Policy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.