Chinese vice-president in Israël om handelsrelaties nauwer aan te halen

Plaatje hierboven: Peking, China, 8 mei 2013. Premier Netanyahu op 5-daags bezoek in China, waar hij o.m. een handelsakkoord tussen beide landen ondertekende twv 400 miljoen dollars [beeldbron]

De Chinese vice-president Wang Qishan arriveerde maandag in Israël om een ​​vierdaags bezoek te beginnen dat zich naar verwachting zal concentreren op economische samenwerking.

Wang Qishan is een van de meest vooraanstaande Chinese functionarissen om Israël te bezoeken sinds het bezoek van de Chinese president in 2000. Ondanks het feit dat Peking de soevereiniteit van Israël over het oostelijke deel van zijn hoofdstad niet erkent, reisde Wang naar de oude stad van Jeruzalem omtwee van de meest gevoelige en heilige plaatsen in Israël  te bezoeken kort na aankomst op Air China.

Hij werd daar vergezeld om de Westelijke Muur (Kotel/Klaagmuur) en de Heilig Grafkerk te bezoeken, door het hoofd van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken van het protocol Reuven Meron, en adjunct-directeur-generaal voor Azië en de Stille Zuidzee, Gilad Cohen. Wang ontmoette vervolgens premier Benjamin Netanyahu voor een werkdiner in zijn officiële residentie in Jeruzalem. Hij zal vandaag dinsdag president Reuven Rivlin ontmoeten.

Op deze reis van Wang naar Israël wordt hij begeleid door een delegatie die twee Chinese ministers van de regering en twaalf onderministers omvat, aldus het Buitenlandse Ministerie van Israël. Wang zal ook samen met de premier van woensdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken de vierde bijeenkomst van de Gemengde Commissie voor Innovatie Samenwerking tussen China en Israël co-hosten.

“Vice-president Wang zal de eregast zijn tijdens de Innovatie Top van de premier en tijdens de ceremonie die het Peres Centrum voor Vrede en Innovatie inhuldigt”, zei het ministerie in een verklaring. De JCIC komt jaarlijks bijeen, afgewisseld tussen Beijing en Jeruzalem. Dit jaar zal de Chinese delegatie naar de vergadering ook hooggeplaatste functionarissen, zoals ministers en onderministers van 13 Chinese ministeries, omvatten.

Premier Netanyahu en vice-president Wang zullen samen de vergadering voorzitten, waarbij de verschillende comitépartners verslagen zullen voorleggen over de voortgang van de samenwerking tussen hen. Zij zullen de ondertekening van een tiental samenwerkingsovereenkomsten waarnemen en het volgende driejarenactieplan van het JCIC ondertekenen.

Dit G2G-platform werd opgericht en ondertekend door premier Netanyahu met de Chinese vice-premier Liu Yandong toen deze Israël in 2014 bezocht. Het JCIC-werk wordt gecoördineerd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. Het JCIC heeft partners van 13 ministeries en agentschappen van de overheid.

De conventie en de ontmoeting van de leiders is een gelegenheid voor beide partijen om belangrijke onderwerpen aan beide zijden te promoten en belangrijke overeenkomsten te ondertekenen.

In 2016 werd het begin van een vrijhandelsgesprek aangekondigd tijdens de conventie, evenals de ondertekening van een 10-jarig meervoudig visumakkoord voor toeristen en zakenmensen. Vorig jaar werd een overeenkomst getekend waarbij Chinese bouwvakkers in Israël konden werken, evenals de ondertekening van een Dairy Products Protocol, waarmee de weg werd geëffend voor export van Israëlische zuivelproducten naar de Chinese markt.

PM Netanyahu Meets Chinese Vice President Wang Qishan


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “China’s Powerful Vice President Wang Qishan Arrives in Israel” van 22 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Chinese vice president arrives in Israel to boost business ties – Wang Qishan, the most senior Chinese official to tour the Jewish state since 2000, visits Western Wall accompanied by Israeli officials” van 22 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Chinese vice-president in Israël om handelsrelaties nauwer aan te halen

  1. Hoop dat er een goede samenwerking tot stand komt. Hoe eerder hoe liever. Meer internationale sterke vrienden. Zou niet mis zijn. De V.S. kijken natuurlijk met argusogen mee. De geopolitieke verhoudingen zijn altijd in het geding.

    Like

Reacties zijn gesloten.