De Jood met de gouden munt – Deel 2: Een afbeelding zoals een ander?

Een onderzoek uitgevoerd in mei-juni 2015 door Paweł Dobrosielski, Piotr Majewski en Justyna Nowak bevestigt de belangrijke verspreiding van het beeld van ‘Jood met de gouden munt’: 65% van de respondenten kon het identificeren, 55% had er een in huis gezien van vrienden of familieleden, 26% had er een in een winkel gezien en 18% had er een thuis. Leeftijd leek geen invloed te hebben op de mate van herkenning, wat erop duidt dat de praktijk recent is, waarbij alle generaties tegelijkertijd zijn geïntroduceerd.

Dit beeld is niet alleen wijdverspreid: een op de twee respondenten associeerde het met het bijgeloof volgens welke het welvaart brengt. Maar daaruit volgt niet automatisch dat mensen het ook gebruiken. Volgens Paweł Dobrosielski wist ‘slechts’ 24% van de respondenten dat men een grosz (Poolse munt) achter het frame moet plaatsen, en 13% dat de afbeelding op sabbat ondersteboven moet worden gezet  zoals op het plaatje hieronder:

Hoewel de verspreiding recent is, is het beeld van de ‘Jood met de gouden munt’ geworteld in de geschiedenis van populaire voorstellingen van Joden in Polen. In feite is dit beeld gekoppeld aan twee Poolse spreekwoorden van vóór de Tweede Wereldoorlog, en het gaat vaak gepaard met een van deze spreekwoorden. De eerste, ‘Een Jood in de hal, geld in de zak‘ (Żyd w sieni, pieniądz w kieszeni), suggereerde dat zolang de Joden bij de ingang bleven, het geld in het huis veilig was.

Deze betekenis is nu omgekeerd: de afbeelding van een Jood in de inkomhal inverteert de kasstromen en hun verovering. Geld valt dan uit de zak van de Jood in dat van de gelukkige eigenaar van de foto. Joanna Tokarska-Bakir benadrukt dat: “Gezien de kracht van connotaties in verband met de hedendaagse geschiedenis, krijgt deze stelregel een bittere betekenis, omdat deze verwijst naar hoe de Polen zich verrijkten toen ze de Joden beschermden.”

Het tweede spreekwoord: ‘Hij die thuis geen Jood heeft, heeft geen geld‘, (Kto nie ma w domu Żyda, temu bida), is een voorbeeld van een vergelijkbare inversie van een oorspronkelijke betekenis. Dit laatste komt voort uit een eerdere stelregel: ‘Wanneer armoede u overvalt, ga naar de Joden‘ (Kiedy bida, to do Żyda), wat verwijst naar de geldleningen die ooit alleen door Joden werden beoefend. Het was bekend voor Joden die waren veroordeeld door de katholieke kerk. Deze twee spreekwoorden hebben onlangs aanleiding gegeven tot de volgende (rijm): ‘Als u wilt dat het geld thuisblijft en nooit het huis verlaat, haal dan een Jood in huis, hij zal het geld bewaren.’

Toch is er geen sprake van een ‘geluks-Jood’ in deze twee eeuwenoude spreekwoorden. Hoe kunnen we deze recente transformatie van de ‘Jood met de gouden munt’ in een geluksfiguur interpreteren, gebaseerd op een voorstelling die is geworteld in de oudste antisemitische stereotypen?

Een beeld zoals een ander?
Geïntrigeerd door de alomtegenwoordigheid van deze representatie doordrenkt met magische kracht, probeerde de antropoloog Joanna Tokarska-Bakir dit probleem te belichten door onderzoek te doen naar internetsites en fora.

Met een Freudiaans perspectief vergelijkt ze het beeld van de Jood tot een soort ‘totem’. Het ophangen van dit beeld in de hal zou een manier zijn om een ​​onderliggend schuldgevoel uit te bannen, dat voortkomt uit het hebben deelgenomen aan of verantwoordelijk zijn geweest voor de plundering en vernietiging van Joden tijdens de oorlog.

Paweł Dobrosielski komt tot dezelfde conclusie door het beeld te analyseren als een element van de volkscultuur. Volgens hem is “de ‘Jood met de gouden munt ‘gebaseerd op het antisemitische stereotype dat Joden associeert met geld, maar het verdringt ook dit stereotype, temt het, geeft het een positieve betekenis en wijst het toe aan de ondersteuning van het hedendaagse Polen in hun zoektocht naar rijkdom.”

Het beeld zou dus een reactie zijn op het gevoel van isolatie dat wordt geproduceerd door het uiterst complexe Poolse discours over de Holocaust, en tegelijkertijd door de internalisering (via het in aanmerking nemen van gemeenschappelijke interpretaties) en betwisting (via het omkeren van de betekenis ervan) van dat discours.

Evenzo kwalificeert Erica Lehrer de betekenis van deze voorstellingen als eenzijdig antisemitisch. Voor deze antropoloog, die een onderzoeksteam bestuurt dat populaire afbeeldingen van Joden in Polen bestudeert, zijn dit inderdaad beelden, in het meervoud, in die zin dat de ‘Jood met de gouden munt’ slechts één representatie onder anderen is.

De Jood is belichaamd in een houten sculptuur, met zijn traditionele zwarte jurk, in een gebaar van gebed; hij verandert in een houten beeld of een pop in kerstshows enz. De complexiteit van deze uitvoeringen was zelfs het onderwerp van een tentoonstelling getiteld ‘Souvenir, Talisman, Toy’ (Pamiątka, Zabawka, Talizman), gepresenteerd door het Etnografisch Museum van Krakau als onderdeel van het Joodse Cultuurfestival in 2013.

Erica Lehrer, die de curator van deze tentoonstelling was, wijst erop dat “de Polen vergissen als ze naïef naar deze beelden kijken, die een onvermijdelijk onderdeel van deze objecten zijn, zonder ze te verwijzen naar de lange geschiedenis van anti-joodse symboliek; aan de andere kant is een groot aantal joden niet in staat om iets anders dan antisemitisme in hen te zien.”

Om het onderliggende antisemitisme te kwalificeren, plaatst ze deze schilderijen, beeldjes en andere objecten in de context van hun schepping: een peinzende Jood staat in contrast met een Christus van medelijden; een andere Jood heeft een neus die zo krom is als die van een bisschop, de twee zijn gebeeldhouwd door dezelfde kunstenaar; andere Joden zijn verzetsstrijders; Korczak is te zien door een groep kinderen te omhelzen.♦ De Jood met de gouden munt ♦

  1. Deel 1: De Jood als ‘geluksbrenger’? [lezen]
  2. Deel 2: Een afbeelding zoals een ander? [lezen]
  3. Deel 3: De kracht van antisemitische stereotypen [lezen]

Bronnen:

♦ naar een artikel van Ewa Tartakowsky “The Jew with the Gold Coin” van 24 april 2017 op de site van Books & Ideas

2 gedachtes over “De Jood met de gouden munt – Deel 2: Een afbeelding zoals een ander?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.