Robert Faurisson, de vader van de Holocaust-ontkenningsbeweging, overleden op 89 jaar

Plaatje hierboven: Teheran, Iran, 11 december 2006. Robert Faurisson (links) op de ‘Internationale Conferentie ter Herziening van de Mondiale Visie op de Holocaust’. Naast hem Moshe Friedman, een ultra-orthodoxe Jood, anti-Zionist en notoire negationist wiens dochter Rezi Friedman tijdens de gemeenteraadsverkiezingen te Antwerpen van 14 oktober ’18 op de lijst van de christen CD&V partij prijkte. Ze kreeg 262 stemmen. [beeldbron: screenshot videoverslag]

Robert Faurisson, een voormalige Franse academicus wiens ontkenning van de Holocaust vele beweringen heeft geïnspireerd dat de genocide niet is gebeurd, stierf in zijn geboorteplaats Vichy. Hij werd 89 jaar.

De in Engeland geboren Faurisson was een fervent verdediger van maarschalk Philippe Petain, de Franse leider die collaboreerde met nazi-bezetters van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog, en wiens regering is vernoemd naar zijn voormalige zetel van Vichy.

Hij stierf zondag laatsleden, volgens het AFP. Hij “was net terug uit Engeland toen hij in de gang van zijn huis in Vichy instortte” op zondagavond, vertelde zijn zus Yvonne Schleiter aan het AFP.

Faurisson werd verschillende keren veroordeeld omdat hij beweerde dat er geen sprake was van systematische massamoorden op Joden door nazi-Duitsland. Faurisson, voormalig professor in de Franse letterkunde aan de universiteit van Lyon, beweerde dat er in Europa in oorlogstijd geen gaskamers waren en zei dat de gedeporteerde Joden stierven in plaats van aan ziekte en ondervoeding.

Hij noemde het ‘Dagboek van Anne Frank’ een nepverhaal en puur bedrog en werd in 1981 door een Franse rechtbank veroordeeld voor het aanzetten tot haat en rassendiscriminatie voor een boek waarin beweerd wordt dat berichten over de Holocaust “schromelijk overdreven” zijn en dat genocide “geen fundamenteel beleid was voor het nazisme”.

“De claim van het bestaan ​​van gaskamers en genocide van Joden door Hitler vormen een en dezelfde historische leugen,” verklaarde Faurisson berucht tijdens een Frans radio-interview in 1980. Die “leugen”, vervolgde hij, “opende de weg naar een gigantische politieke en financiële fraude waarvan de belangrijkste begunstigden de staat Israël en het internationale Zionisme zijn, en de belangrijkste slachtoffers het Duitse en het gehele Palestijnse volk.”

Nadat Frankrijk in 1990 een wet goedkeurde die de ontkenning van de Holocaust tot een misdaad maakte, werd Faurisson herhaaldelijk vervolgd en een boete opgelegd voor zijn geschriften. Hij werd in 1991 van zijn academische functie ontslagen. In 2007 oordeelde een rechtbank in Parijs dat een voormalige Franse minister van het kabinet Faurisson niet had belasterd door hem een ​​”vervalser van de geschiedenis” te noemen.

“Ik heb een aantal jaren geleden een hele dag bij hem doorgebracht,” schreef Deborah Lipstadt, een professor in de joodse geschiedenis en de auteur van ‘Denying the Holocaust,’ dat zij schreef na dat vonnis. “Geloof mij dat deze man niets anders is dan een vervalser van de geschiedenis, een leugenaar en een antisemiet.”

In 2006 verscheen Faurisson op een Iraanse conferentie die de Holocaust in twijfel trok en kreeg in 2012 een prijs in Teheran kreeg van de toenmalige president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, vanwege zijn “moed, sterkte en kracht” bij het ontkennen van de genocide van de Joden.

In 2008 heeft de Franse komiek en politieke activist Dieudonne M’bala M’bala, die vele malen is veroordeeld wegens het aanzetten tot rassenhaat tegen Joden, Faurisson in het openbaar omarmd, hem een ​​’onbeschaamde outcast’ prijs toegekend door een assistent gekleed in een concentratie kamp uniform met gele ster …

“Er is één antisemiet minder en één Holocaustontkenner minder op deze aarde, wat een welkome ontwikkeling is”, vertelde Abraham Foxman – de voormalige nationale directeur van de Anti-Defamation League die nu leiding geeft aan het in New York gevestigde Centre for the Study of Antisemitism – De Algemeiner na het vernemen van de dood van Faurisson.

Plaatje hierboven: Thuis in Frankrijk werkte Robert Faurisson (rechts) samen met de antisemitische komiek Dieudonné M’bala M’bala (links), die de holocaustontkenner omarmde als een ‘onbeschaamde buitenstaander’ [beeldbron: The Algemeiner]


Bronnen:

♦ naar een artikelRobert Faurisson, a father of the Holocaust denial movement, dies at 89” van 22 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘One Less Holocaust Denier on This Earth:’ Robert Faurisson, Notorious French Nazi Apologist, Dead At 89” van 22 oktober 2018 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Robert Faurisson, de vader van de Holocaust-ontkenningsbeweging, overleden op 89 jaar

  1. het zou niet verbazend zijn als deze figuur in het huidige frankrijk een staatsbegrafenis krijgt !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.