Jordanië zegt deel van vredesakkoord op met Israël omtrent betwist perceel grondgebied

Plaatje hierboven: Naharayim, Israël/Jordanië. Het ‘Eiland van Vrede’ met op de voorgrond het herdenkingspark voor de zeven meisjes van Beit Shemesh die daar in 1997 werden afgeslacht door een Jordaanse soldaat [beeldbron: Wiki]

Jordanië zal de aanhangsels van zijn vredesakkoord met Israël beëindigen met betrekking tot de huur van Naharayim, of Baqoura, in Jordanië, dat grenst aan de Israëlische grens, waar de Yarmouk-rivier uitmondt in de rivier de Jordaan.

Het gebied omvat het Eiland van de Vrede, waarover Israëliërs onder het vredesverdrag van 1994 privébezit en andere rechten kregen toegekend. Een ander gebied waar de koning de appendix wil verwijderen is Ghumar, een assortiment van landbouwgebieden in Moshav Tzofar in de Arava-woestijn.

Beide gebieden werden tijdelijk aan Israël overgedragen voor een periode van 25 jaar, die op 25 oktober 2019 eindigt. Echter het akkoord voorziet dat ten laatste één jaar voor het einde van dit ‘leasingcontract’, donderdag 25 oktober aanstaande dus, de Jordaanse koning moet beslissen of hij deze overeenkomst wil verlengen of niet, hoewel de werkelijke term ‘lease’ niet wordt genoemd in de bijlagen vredesakkoord bijlagen.

Na een massademonstratie in Amman afgelopen vrijdag waar de betoogers het stopzetten van het vredesverdrag met Israël eisten, heeft de Jordaanse koning Abdullah aangekondigd dat hij besloten heeft om de bewuste bijlage in het Jordanië-Israëlische vredesverdrag van 1994, omtrent de ‘geleasde’ regio’s van Arava en Naharayim niet zal verlengen.

Een officiële aankondiging werd gedaan in Amman en een identieke kennisgeving werd verzonden van de Jordaanse ambassade naar het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken in Jeruzalem. Premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël met Jordanië over de zaak zou onderhandelen.

Overigens zijn er tal van andere overeenkomsten die voordelen voor Jordanië bevatten – zoals het toestaan ​​van vliegtuigen die van en naar het land vertrekken vanuit Europa en andere punten ten westen om Israël te overvliegen op weg naar en van Jordanië – dat zou kunnen worden gebruikt als hefboom om Amman te overtuigen om van gedachten te veranderen. Wordt vast en zeker vervolgd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Protest in Jordan: Cancel peace treaty with Israel – Demonstrators in Amman call on Jordanian government to take action to return areas in Israel to Jordanian sovereignty” en een artikel van Nitsan Keidar “Jordan cancels part of peace agreement with Israel – King of Jordan cancels part of agreement which leases land in Arava and Naharayim to Jewish farmers” van 21 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van David Israel “Responding to Mob Pressure, King Abdullah Revokes Parts of Peace Treaty with Israel” van 21 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Herb Keinon en Khaled Abu Toameh “King Abdullah declines to renew part of Jordan’s peace deal with Israel” en een artikelJordan terminating peace treaty annexes start of a process, not the end” van 21 oktober 2018

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Gaat Jordanië eisen om Israël’s 25-jarige leasing van land onder vredesverdrag van 1994 te beëindigen?” van 20 oktober 2018 [lezen]

Een gedachte over “Jordanië zegt deel van vredesakkoord op met Israël omtrent betwist perceel grondgebied

  1. Tja; Abdullah kan niet anders ; hij is waarschijnlijk de Laatste Koning van jordanie ; er broeit een ernstige burger-oorlog in amman tussen ‘palestinos’ en reguliere bevolking , de roep voor oorlog is overal hoorbaar maar ieder schijnt doof te zijn ! het volgend syria ? een flippiestijn als president?12 strijdpartijen ? kijk en luister !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.