Nederlandse activisten willen archief openbaren over oorlogsmisdadigers van de Holocaust

Plaatje hierboven: 73% van de ca. 140.000 Nederlandse Joden kwamen om tijdens de Holocaust. Dergelijk hoog percentage van vernietiging zou nooit gehaald zijn door de nazi’s zonder de medewerking van talloze Nederlandse bereidwillige collaborateurs en dan wordt niet enkel met de vinger gewezen naar de NSB van Mussert …

Een Nederlands tribunaal zal beslissen of de namen van oorlogsmisdadigers uit de Holocaust-tijd bekend worden gemaakt wiens identiteit momenteel wordt beschermd door privacywetten. Onderzoekers en nazi-jagers zeggen dat het misschien de laatste kans is om oorlogsmisdadigers te identificeren en te straffen die mogelijk nog in leven zijn.

De uitspraak, die volgende week in de Nederlandse hoofdstad mag worden verwacht, volgt op een petitie die eerder deze maand werd ingediend door een Nederlandse journalist en activisten van de vereniging Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, berichtte het Nederlandse dagblad Het Parool vorige week.

De petitie van de vereniging en journalist Arnold Karskens betreft dossiers over oorlogsmisdadigers die niet toegankelijk zijn voor het publiek in het Nationaal Archief. De namen van de oorlogsmisdadigers staan ​​in een apart archief dat bekend staat als CABR, de Nederlandstalige initialen van de woorden Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

Voorzitter en journalist Arnold Karskens van de stichting wil algehele toegang tot het archief om erachter te komen of oorlogsmisdadigers, zoals kampbewakers, nog ongestraft rondlopen en hij zei:

“Veel kampbewakers van de SS-Wachbataillon West, ooit 3300 man sterk, ontsprongen de dans. Als ze dood zijn, heeft het geen zin meer. Het gaat om rechtvaardigheid en een morele verplichting naar de nabestaanden. Een oorlogsmisdadiger moet nooit het idee hebben dat hij of zij ermee wegkomt, omdat ze oud zijn. Ook het idee dat Justitie nog op hun deur kan kloppen, is een grote straf.”

In de petitie citeerde Karskens dat het feit dat sommige van de genoemde oorlogsmisdadigers, inclusief concentratiekampbewakers, nog steeds in leven zijn. ‘Als ze allemaal dood zijn, heeft het geen zin meer‘ bij het openen van de archieven, vertelde hij Het Parool. De petitie volgt op een tien jaar durende poging van Karskens om toegang te krijgen tot het archief, meldde de krant.

Duizenden SS-soldaten bleven ongestraft in Nederland. Efraim Zuroff, een jager van nazi’s voor het Simon Wiesenthal Centrum, die een expert was voor de petitie ter ondersteuning van de vrijgave van de gegevens, zei dat het ‘misschien de laatste kans was om’ oorlogsmisdadigers die vandaag in Nederland leven en die betrokken waren bij de Holocaust, aan het licht te brengen. .

‘NU OF NOOIT’
Voor de actie ‘Nu of nooit!’ houdt de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden sinds begin 2015 een lijst bij van mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben misdragen, en nog niet zijn veroordeeld en/of gestraft. In enkele gevallen is niet duidelijk of ze hun volledige straf hebben uitgezeten. Help zoeken naar deze grote boeven.

Het gros van de nog levende Nederlandse WO2-oorlogsmisdadigers was lid van het elitekorps Schutzstaffel en met name van het SS-Wachbataillon ‘Nordwest’. Ze waren belast met het bewaken van de concentratiekampen in Nederland, vooral die in Amersfoort en in Vught. Verder hebben deze Nederlandse SS’ers deelgenomen aan grootscheepse razzia’s, executies en zich schuldig gemaakt aan verraad. Het SS-Wachbataillon ‘Nordwest’ telde totaal zo’n 3.500 man, al bestaan ook lagere schattingen.

De laatste Nederlandse nazis ….


Bronnen:

♦ naar een artikelDutch activists seek release of archive on Holocaust war criminals” van 19 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van ANP “‘Geef toegang tot archief oorlogsmisdadigers’” van 10 oktober 2018 op de site van Het Parool

♦ naar een artikelNU OF NOOIT! De opsporing van de allerlaatste nazi’s” van 21 oktober 2018 op de site van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden

5 gedachtes over “Nederlandse activisten willen archief openbaren over oorlogsmisdadigers van de Holocaust

 1. Belachelijk laat natuurlijk. Ik begrijp trouwens die geheimhouding niet. Fout is fout. Maar iets is beter dan niets. Ik zeg “doen”.

  Like

 2. Hoog tijd.

  Kan eindelijk het sprookje van al die goede Nederlanders die bijna allemaal in het verzet zaten, doorgeprikt worden.

  Bravo voor Arnold Karskens, een van de weinige journalisten die zijn beroep nog eer aan doet!

  Geliked door 1 persoon

 3. Toch denk ik dat er weinig kans van slagen is. Werk dagelijks met privacygevoelige gegevens en de eisen worden op werkelijk elk gebied -ook juist internationaal- steeds strenger. Verder zijn er overal pressiegroepen. Dus als de ene partij dit eist, eist de andere partij dat. Denk maar om Indonesië en waarom er steeds zo weinig boven water komt. Dit gebeurt steeds. Nu is privacybescherming er nog bijgekomen. Het is dus niet alleen de overheid.

  Like

 4. Het gaat niet alleen over bovenvermelde personen maar ook over veel gemeente en provincie-ambtenaren die ruimhartig meewerkten aan deportaties !wat te denken van voltallige politiekorpsen die vrolijk en gezwind op jodenjacht gingen!nooit is daar verhaal over gemaakt ; die zijn tot hun pensioen op post gebleven ! het gros daarvan is inmiddels dood – een hele berg vuil past in een klein graf !! die lieve ouwe opa was eigenlijk een smerige rotzak !

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.