Glick: ‘Er is geen oplossing om de Palestijnse nooit-eindigende oorlog tegen Israël te stoppen’

“Er is geen oplossing om de Palestijnse nooit-eindigende oorlog tegen Israël te stoppen,” schrijft Caroline Glick in haar wekelijkse kolom in The Post. Het enige wat Israël kan doen tegen de terreur van Hamas en co is de terreur kortwieken door “de IDF regelmatig het gras laten afrijden in de Palestijnse gebieden“; het probleem containen heeft zoiets.


Woensdagavond kwam het veiligheidskabinet bijeen om het Hamas-regime in Gaza’s escalerende oorlog tegen Israël te bespreken. De huidige ronde van oorlog begon zeven maanden geleden toen de terreurbazen van Hamas de bewoners van Gaza naar de grens met Israël joeg. Het zelf-verklaarde doel van de massale bijeenkomsten was om Israël te vernietigen in wat Hamas ‘de terugkeer’ noemde. Hamasleiders Yahya Sinwar en Ismail Haniyeh beloofden dat ze op korte termijn een persconferentie zouden houden over de sintels van vernietigde Israëlische grensgemeenschappen.

De ‘mars’ zelves heeft natuurlijk nooit plaatsgevonden. In plaats daarvan was er zeven maanden van niet-aflatende terreur. Tienduizenden acres landbouwgrond en natuurreservaten zijn verschroeid en vernietigd door brandstichtingvliegers en ballonnen die over de grens vanuit Gaza zijn verzonden. Kibbutzim en townships zijn onderworpen aan intermitterende raket- en missileaanvallen afgewisseld met brandgevaarlijke vliegers en ballonnen die gevallen zijn op schoolterreinen, in privéwoningen en te midden van speeltuinen vol met kinderen.

En toen, in de vroege ochtenduren op woensdag, schoot Hamas een raket naar Neersjeba en een andere in de richting van Tel Aviv. De raket in Beersjeba verwoestte een gezinswoning. Een gezin van vier vermeed de dood door de heldhaftige inspanningen van de moeder, die haar slapende kinderen naar hun schuilkelder sleepte, vlak voordat de raket hun huis verwoestte. De raket die naar centraal Israël was geschoten, landde in de Middellandse Zee.

Zeven maanden lang heeft de regering voortdurend kritiek geuit op het vermijden van elke belangrijke reactie op de niet-aflatende agressie van Hamas. En gedurende zeven maanden hebben premier Benjamin Netanyahu en minister van defensie Avigdor Liberman beloofd Hamas hard terug te slaan terwijl hij toetreedt tot de positie van de IDF-generale staf dat Israël zo min mogelijk militair opereert en tracht Hamas te lijmen door af en toe de humanitaire hulp te verhogen aan Gaza.

Waarom heeft de regering zo zwak gereageerd op de aanvallen van Hamas en wat kunnen we verwachten dat er gebeurt in de aanloop naar de vergadering van het veiligheidskabinet woensdagavond? Wat zegt de situatie in Gaza over de toekomst van de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria en over de mogelijkheden van Israël om vooruitgang te boeken met betrekking tot beide groepen Palestijnen?

Om het dilemma van de regering te begrijpen, moeten we eerst begrijpen waar we in Gaza mee te maken hebben en welke opties Israël realistisch gezien heeft om de situatie ter plaatse vorm te geven op een manier die de veiligheid van Israël zal verbeteren. Dertien jaar geleden heeft Israël Gaza verlaten en zijn gemeenschappen in het gebied vernietigd en is Gaza sindsdien een quasi-onafhankelijke staat geweest. Sinds januari 2006, toen Hamas de verkiezingen voor de Palestijnse wetgevende macht won, is de terreurgroep de machtigste en meest populaire troepenmacht in Gaza geweest – en betwistbaar eveneens in Judea en Samaria.

Bovendien, als Hamas morgen zou worden omvergeworpen, zou het niet worden vervangen door een vreedzaam regime. Het heeft geen gematigde tegenstanders. Zoals The Jerusalem Post Khaled Abu Toameh heeft gerapporteerd, is de op één na machtigste strijdmacht in Gaza de Islamitische Jihad-terreurgroep. Hamas wordt gecontroleerd door Qatar, Turkije en Iran. Sinds de oprichting in 1988 door de Iraanse revolutionaire garde is de Islamitische Jihad een volledige proxy van Teheran geweest. Kies je vergif: Hamas of Islamitische Jihad.

ER IS een langetermijnmanier om Hamas omver te werpen of in ieder geval zijn macht te doen verliezen. Als Egypte zijn grens met Gaza zou openen, zouden honderdduizenden inwoners van Gaza uit de regio emigreren. Honderdduizenden anderen zouden werken in de onderbevolkte noordelijke Sinaï. Een dergelijke situatie zou Hamas achterlaten zonder economische invloed op de bevolking en bijgevolg met veel minder militaire vermogens om zijn eeuwige oorlog tegen de Joodse staat na te streven.

De belangrijkste strategische afhaal van Gaza en van Judea en Samaria is dat er geen oplossing, militair of anderszins, is voor de nooit eindigende oorlog van de Palestijnen tegen de Joodse staat. Het enige wat Israël kan doen, is de controle houden over wat het al controleert, onder andere door zijn wet toe te passen op gebied C, en militair geweld gebruiken om het vermogen van de Palestijnen om zijn burgers en zijn grondgebied aan te vallen, te beperken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Caroline B. Glick “Colomn One: Mowing the lawn in Gaza” van 18 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Glick: ‘Er is geen oplossing om de Palestijnse nooit-eindigende oorlog tegen Israël te stoppen’

 1. over het waarom Israel terughoudend is over ingrijpen zijn een paar goede redenen ; eerst en vooral – het zijn joden : die leven graag met een schoon geweten en zoeken altijd naar “de menselijke weg “. ten tweede zou het koren op de molen zijn voor de anti-semitische wereldgemeenschap om tot hardhandige zelfverdediging over te gaan !! Hoe durven die vuile Joden : terugschieten is een oorlogsmisdaad !! Hoort U het gebrul van gutmenschen al ?
  heel anders is het natuurlijk als Kaltoerfiguren zoiets doen : saoudies zijn op dr gemakje heel Jemen aan het uitroeien : geen haan die er naar kraait in “de westerse beschaving ” : lust u nog peultjes ??

  Like

 2. Of er ooit vrede komt in het M.O.??? Ik denk wanneer de grote Koning door de poort Jeruzalem zal binnen gaan er echte vrede komt ?

  Like

  1. Hoy Willy : die poort is door salami’s in 1400-1500 dichtgemetseld om te voorkomen dat een Joodse verlosser er doorheen kan ! geen sprookje ! om te klieren hebben ze recht ervoor een salami-begraafplaats aangelegd die nu nog bestaat ! palestino’s bestonden nog niet maar klootmakaken wel !
   de Grote komt onverwacht en ongezien : Wacht Niet , LEEF

   Like

Reacties zijn gesloten.