Vrijdag: 10.000 relschoppers aan Gazaanse grens in de clinch met Israëlische soldaten

Plaatje hierboven: Palestijnse mannen gebruiken katapulten om stenen te gooien naar Israëlische troepen tijdens een demonstratie nabij de grens met Israël, ten oosten van Gaza, op 19 oktober 2018 [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Meer dan 100 Palestijnen raakten op vrijdagochtend naar verluidt gewond, tijdens gewelddadige confrontaties toen duizenden demonstranten dicht aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël protesteerden, autobanden in brand staken en stenen gooiden naar Israëlische militaire posities langsheen de grens met Gaza.

Het geweld kwam ondanks oproepen van Hamas-leiders en waarschuwingen van de IDF om de vrijdagprotesten vredig te houden en weg te blijven van de grensafsluiting. Israëlische defensie functionarissen zeiden echter dat het de rustigste protesten waren sinds de “Mars van de Terugkeer” -campagne van Hamas begonnen op 30 maart van dit jaar.

Volgens hun ramingen, heeft Hamas gewapende mannen dicht bij het hekken gestationeerd om te proberen het geweld tot een minimum te beperken, meldde de Ynet nieuwssite. Het door Hamas gerunde ‘gezondheidsministerie’ van Gaza aka Pallywood, zei dat 130 Palestijnen gewond raakten, waaronder 77 met scherp geschut werden getroffen.

De IDF zei dat demonstranten op drie locaties door het hekken braken voordat ze onmiddellijk terugkeerden naar de enclave aan de kust, waarbij Israëlische soldaten het vuur openden naar de verdachten in één apart geval. Bovendien opende een IDF-vliegtuig het vuur op een groep Palestijnen die vanuit de zuidelijke Gazastrook brandballonnen naar Israël lanceerden, zei het leger. Er waren geen directe meldingen van verwondingen door de luchtaanval.

Duizenden relschoppers zouden de demonstratie hebben bijgewoond. De IDF stuurde vrijdag sms-berichten naar inwoners van de enclave aan de kust, en waarschuwde hen om het hek niet te naderen, zeiden de Palestijnen. Het geweld brak uit ondanks dat een van de hoofdorganisatoren van de protesten die de deelnemers donderdagavond opriepen zich geweldloos te gedragen tijdens de demonstratie, na een opflakkering tussen Israël en de Gaza-heersende Hamas-terreurgroep die dreigde een totale oorlog uit te lokken.

“De belangrijkste boodschap van morgen is dat de massa’s op een vreedzame manier samenkomen”, schreef Khaled al-Batsh, een senior leider van de door Iran gesteunde Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroep en een organisator van de mars, in een verklaring de dag voordien. “De terugkeermars gaat door totdat zijn doelen zijn bereikt, met de nadruk op het belang van het houden van marsen die niet-gewelddadig zijn en worden geleid door het volk”, schreef hij. Al-Batsh riep ook deelnemers op om geen Israëlische sluipschutters een reden te geven om vuur op hen te openen.

Daoud Shehab, een ander lid van het organiserend comité van de marsen, zei dat officials demonstranten aanmoedigden om weg te blijven van de grensafsluiting. Maar hij zei dat hij niet zeker wist in hoeverre ze erin zouden slagen “de publieke stemming in bedwang te houden”. “Er zullen pogingen worden ondernomen om te voorkomen dat ze de omheining naderen. Er kan een reductie van [brandgevaarlijke] ballonnen zijn”, zei hij. “We hopen dat er morgen geen menselijke verliezen zullen zijn. We geven een kans aan de Egyptische inspanningen.”

Volgens berichten had Egypte Hamas gewaarschuwd dat hernieuwde protesten een zwaar Israëlisch antwoord zouden brengen. In zijn verklaring bedankte al-Batsh ook de Egyptische militaire inlichtingendelegatie voor haar werk dat op woensdag en donderdag om een beperkt staakt-het-vuren met Israël tot stand te brengen. Hij zei ook dat de delegatie de volgende week opnieuw de Gazastrook zou bezoeken om de onderhandelingsinspanningen voort te zetten.

Sinds 30 maart hebben Palestijnen in de Gazastrook deelgenomen aan een reeks protesten en rellen die de ‘Grote terugkeermars’ werden genoemd en die vooral het verbranden van autobanden en het gooien van stenen langs de veiligheidshek met zich meebrachten, maar ook schietaanvallen hebben gezien en bomaanslagen evenals het sturen van brandgevaarlijke ballonnen en vliegers naar Israël.

Meer dan de helft van de bossen van het Joodse Nationale Fonds in de westelijke Negev is tot as gereduceerd als gevolg van de afgelopen zes maanden van brandstichtingterrorisme door Hamas militanten in de Gazastrook, zei het Joods Nationaal Fonds (JNF) op dinsdag 16 oktober 2018.

Volgens het JNF hebben branden die zijn veroorzaakt door brandbommen en explosieven die werden vastgehecht aan ballonnen en vliegers en die over de grens van Gaza naar Israël werden gezonden, 8648 acres ( = 3.500 hectaren) grond in het zuiden van Israël zwart geblakerd. Experts geloven dat het jaren zal duren om de verbrande gebieden te rehabiliteren.

Van de bijna 9.000 acres (1 acre = 0,4 hectare) die tot nu toe verloren zijn gegaan, behoort ongeveer een derde (2.965 acres) tot de JNF en omvat meer dan de helft van de totale 5.189 acres grond die JNF bezit naast Gaza. De aanslagen hebben meer dan 1.100 afzonderlijke branden alleen al op JNF-land veroorzaakt sinds Hamas in mei de destructieve tactiek begon toe te passen.

Plaatje hierboven:  Twee Arabische terroristen lanceren een vlieger-met-brandbom naar Israël over de grens met Gaza [beeldbron: IDF]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “More than 100 Palestinians wounded in clashes at Gaza-Israel border” van 19 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Matan Tzuri en Elior Levy “Thousands of Palestinians protest on Gaza border” van 19 oktober 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff en Khaled Abu Toameh “10,000 rioters at Gaza border, in tense IDF-HAMAS standoff” van 19 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Vrijdag: 10.000 relschoppers aan Gazaanse grens in de clinch met Israëlische soldaten

  1. Tot nu toe is er 45 miljoen aan hulpgelden besteed aan deze demonstraties ! ::
    bedankt UNWRA, dank EU, Thanks World :: Allah will praise you !!

    Like

Reacties zijn gesloten.