Israël wil gunstmaatregelen voor Palestijnen in gevangenschap dramatisch verminderen

Plaatje hierboven: Bezoekuurtje voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenschap [beeldbron: Arutz Sheva]

Israël zou binnenkort de gevangenisomstandigheden voor Palestijnen die veroordeeld zijn voor terrorisme aanzienlijk kunnen verlagen, die wellicht tot verontwaardiging en onrust bij de gevangenen en buiten de gevangenismuren zou kunnen leiden.

Hadashot TV nieuws publiceerde wat volgens haar conclusies waren die binnenkort worden gepresenteerd door een commissie die vier maanden geleden werd opgericht door Gilad Erdan, de openbare veiligheidsminister, die de mogelijkheid moest onderzoeken om de gunstmaatregelen van de gevangenen te vverminderen tot het minimum dat is vereist volgens het internationaal recht.

Minister Erdan kondigde in juni de vorming van de openbare commissie aan om druk uit te oefenen op de terreurgroeperingen waartoe zij behoren, in het bijzonder de genavgen terroristen van Hamas, om de Israëlische burgers en de lichamen van de IDF-soldaten die in Gaza worden vastgehouden, vrij te laten.

Volgens het rapport is de commissie van plan om Israël aan te bevelen om familiebezoek voor veiligheidsgevangenen drastisch te verminderen en te stoppen met het buiten de gevangenis kopen van vlees, vis, fruit en groenten. Het is hen ook verboden om maaltijden in hun afdelingen en cellen te koken en hun voedselmolens en blenders moeten worden weggenomen.

Bovendien zal de Israel Prison Service stoppen met het scheiden van de gevangenen in overeenstemming met de terreurgroepen waartoe zij behoren, wat betekent dat leden van rivalenfracties zoals Hamas, Fatah en Islamitische Jihad in dezelfde wijk en zelfs in dezelfde cellen zullen verblijven, wat uiteraard tot nodige spanningen onder de gevangenen zelves kan leiden.

Andere aanbevelingen die in het rapport worden geciteerd, omvatten het beperken van het aantal televisiekanalen dat beschikbaar is voor terroristen, het sluiten van de kantines op de afdelingen en het annuleren van de status van ‘wijkwoordvoerder’. Dit betekent dat slechts een paar specifieke onderwerpen door een vertegenwoordiger van de gevangenen namens hen mogen aandragen.

Het rapport zei dat de repercussies van dergelijke maatregelen, als ze door Erdan zijn goedgekeurd, dramatisch kunnen zijn – zowel binnen de gevangenissen als in de Palestijnse straten – en zouden speciale voorbereiding door de gevangenisdienst vereisen.

Tijdens een terrorismebestrijdingsconferentie in Herzliya in juni zei Erdan dat studies van het ministerie concludeerden dat sommige Palestijnen terreuraanslagen plegen om gevangen te worden en opgesloten te worden in Israëlische cellen als een manier om thuis weg te lopen van problemen, en suggereerden dat verslechterende omstandigheden konden helpen mogelijke ‘prikkels’ voor het uitvoeren van aanvallen verminderen.

Het is algemeen bekend dat Palestijnen zitten liever opgesloten in de luxueuze Israëlische gevangeniscellen dan in de Arabische. Want ze weten dat in Israël dozijnen pro-Palestijnse [lees: anti-Israëlische] mensenrechtenorganisaties erover waken dat ze zeker niks tekort komen.

In de meeste Arabische landen, met inbegrip van Gaza en de West Bank, kunnen ze het woord ‘mensenrechten’ niet eens uitspreken. Maar daar kom je die boze en bijzonder luidruchtige mensenrechtenactivisten natuurlijk nooit tegen.

Dit voornamelijk uit schrik natuurlijk dat ze anders zèlf in zo’n varkenshok worden opgesloten zoals hieronder in de beruchte gevangenis van Diyarbakir, in het toch zo bevriende naburige land Turkije…

Hieronder: Ook in de militaire gevangenis van Tadmor in buurland Syrië kunnen de dagen soms lang duren. Vele honderden Syrische Palestijnen zitten onder meer in deze gevangenis opgesloten, bestuurd door het dictatoriale regime van de Syrische president Bashar Al-Assad, aka de Slager van Damaskus …

tadmor

En hieronder de gevangenis van Sednaya, Syrië. Volgens Amnesty International zouden er reeds 18.000 gevangenen zijn omgekomen in de Syrische gevangenissen. Ooit van gehoord? Iemand? Naa…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Israel said poised to dramatically worsen Palestinian prisoners’ conditions” van 11 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israël wil gunstmaatregelen voor Palestijnen in gevangenschap dramatisch verminderen

  1. Volgens Conventie van Geneve : ieder die zichzelf als strijdende partij ziet en als danig gevangen zit is Prisoner of War (krijgsgevangene) die niet meer aangerijkt krijgt dan bed-bad-brood ! het minimalistische bestaan !! het enige bezoekrecht heeft het Rode Kruis en verder NIET ZEIKEN !! je zit in het gevang door eigen toedoen : nooit anders geweest en zal nooit anders worden !!

    Like

Reacties zijn gesloten.