2100 jaar oude executieplek ontdekt in Jeruzalem, bewijs van ‘heilige’ koning’s bloedige regime

Plaatje hierboven: Opgraving van een massale begrafenis in de Russische compound van Jeruzalem, zomer 2018 [beeldbron: Kfir Arbiv/IAA]

Het bewijs van een massamoord, inclusief wrede onthoofdingen, gepleegd tijdens de bloedige regering van Alexander Jannaeus (103-76 v.Chr.), een telg van de Hamonese Dynastie (140 tot 37 v. Chr.), werd onlangs blootgelegd op een binnenplaats naast de gemeente Jeruzalem tijdens opgravingen van een oud waterreservoir.

“We hebben uit de put meer dan 20 nekwervels verwijderd die door een zwaard waren afgesneden”, zei dr. Yossi Nagar, een antropoloog bij de Israel Antiquities Authority (IAA). “We ontdekten in de put lichamen en lichaamsdelen van baby’s en volwassen individuen, vrouwen en mannen, die waarschijnlijk het slachtoffer waren van een brutale slachting.”

Embryonale botten die bij de opgraving werden ontdekt, geven aan dat onder slachtoffers zelfs zwangere vrouwen zaten. IAA archeologen Kfir Arbiv, Nagar en Tehillah Lieberman presenteerden hun gruwelijke ontdekking op donderdag in een lezing genaamd “Het raadsel achter een massagraf in de Russische compound.”

Als de zoon van John Hyrcanus diende ook Alexander Jannaeus, in het Hebreeuws bekend als Alexander Yannai, diende hij tijdens zijn 27-jarige bewind als Hogepriester in de Tweede Tempel. Het tijdperk van de ‘heilige man’ werd gekenmerkt door hofintriges en ogenschijnlijk eindeloze oorlogscampagnes waarin hij grote plakken territorium veroverde en verloor.

Het was een tijd van gewelddadige machtsstrijd tussen de Joodse Sadduceeën en Farizeeën, die leidde tot een zesjarige Judaïsche burgeroorlog die, volgens historische bronnen zoals de Farizeese historicus Josephus, ongeveer 50.000 Joden dood achterliet. Tijdens de oorlog ontwikkelden de Judaeanen een mislukte interventie door de Seleucidische koning, die, hoewel hij het Joodse volk uiteindelijk verenigde tegen een gemeenschappelijke vijand, zwaar faalde tegen degenen die hem hadden aangenomen.

Volgens het commentaar op het boek Nahum ontdekt als onderdeel van de Dode Zeerollen in Qumran, na het einde van de oorlog, strafte Alexander Jannaeus zo’n 800 van zijn politieke vijanden, hen veroordelend tot kruisiging. Anderen, zoals die ontdekt op de binnenplaats naast de gemeente Jeruzalem, werden onthoofd en uiteengereten.

Tijdens opgravingen ontdekten de archeologen gebroken menselijke botten, die willekeurig samen werden weggegooid in een waterreservoir en bedekt met as, rotsen en keien. Volgens archeologen Arbiv en Lieberman komt wat ze ontdekten overeen met accounts die in historische bronnen zijn vastgelegd.

“’In de historische bronnen wordt verteld dat de koning veel van zijn Joodse tegenstanders – evenals hun zonen en vrouwen – voor hun ogen heeft gevangengenomen en vermoord. Inderdaad, op de botten die achteloos in het waterreservoir werden weggegooid, waren er ontelbare executies met zwaarden die niet alleen de nek verwondden, maar ook de onderkaak, en soms zelfs de basis van de schedel, die op onthoofding duidt,” zeiden de archeologen.

De ontdekking van het bloederige massagraf uit de Hasmonese Dynastie werd gepresenteerd in een sessie met de titel ‘Of Internments and Interred’, afgeleverd op de 12de jaarlijkse conferentie over nieuwe studies in de archeologie van Jeruzalem en zijn regio, gehouden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. In een afgeladen, kille van airconditioning voorziene hal, presenteerden IAA archeologen en die van de toonaangevende academische instellingen van het land updates over bestaande opgravingen en nieuwe ontdekkingen in een lange dag van lezingen.

Een van de andere updates was een korte samenvatting van het afgelopen jaar door archeoloog Joe Uziel over de kleine, onvoltooide theaterachtige structuur die werd ontdekt in de tempeltunnels die dateerden uit de periode van de Romeinse kolonisatie na 70 na Chr. waarin de stad werd omgedoopt tot Aelia Capitolina. Uziel zei dat het nieuwe gedeelte van ongeveer 30 meter van de Westelijke Muur, evenals het geconserveerde theater nu gedeeltelijk toegankelijk is voor het publiek, en binnenkort volledig toegankelijk zal zijn.

Plaatje hierboven: in onze ‘moderne’ tijd is onthoofden met het zwaard voornamelijk een islamitische sport geworden en dat vooral in Saoedi-Arabië, Jemen en Afghanistan. Islamitische onthoofdingen kregen pas bekendheid in het Westen toen ISIS (Islamitische Staat/Daesh) massaal opponenten onthoofde en de beelden ervan op YouTube plaatste. Zoals bv. hierboven in Raqqa, Syria, op 5 juli 2016, toen deze man in het publiek werd onthoofd omdat hij “met de islam de spot had gedreven”. Op de achtergrond kijken vrouwen en kinderen toe vanop de eerste rij [beeldbron: Mirror]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Ancient beheading site found in Jerusalem, evidence of ‘holy’ king’s bloody rule” van 12 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Katherine Hignett “Ancient beheadings and holy kings: ‘Brutal slaughter’ recealed at Jerusalem mass burial site’ van 18 oktober 2018 op de site van Newsweek

Een gedachte over “2100 jaar oude executieplek ontdekt in Jeruzalem, bewijs van ‘heilige’ koning’s bloedige regime

  1. Ik begrijp alleen niet dat in de periode van de tweede Tempel, er een hoge priester is die misbruik maakt van zijn positie.
    De Tempel had toch een hele belangrijke functie en zou je verwachten dat hoge priesters er integen zijn omtrent hun aanstelling.
    Enige troost is, dat met de huidige tijd niets is veranderd kwa integriteit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.