Familie van Nederlandse diplomaat gestraft voor het redden van Joden krijgt eerherstel

Een Nederlandse diplomaat die tijdens de Holocaust duizenden Joden redde en voor zijn acties werd gestraft, ontving een excuus waarop hij wel erg lang heeft op moeten wachten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verontschuldigde zich dinsdag bij de familie van Jan Zwartendijk, die honorair consul van Nederland was in wat vandaag Litouwen is tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo meldden de Nederlandse media. Zwartendijk diende in Kaunas als consul op hetzelfde moment dat Chiune Sugihara daar was om keizerlijk Japan te vertegenwoordigen.

De Engel van Curaçao
Grotendeels overschaduwd door Sugihara, was Zwartendijk de initiator en hoofdbegeleider van de redding van meer dan 2000 Joden door de twee diplomaten. Sugihara gaf de vluchtelingen, die de Duitse bezetting ontvluchtten, transitvisa waarmee ze de Sovjet-Unie konden binnengaan. Maar ze zouden onbruikbaar zijn geweest als Zwartendijk hen geen bestemmingsvisums had gegeven voor Curaçao, toen een Caribische eilandkolonie van Nederland. Sommigen van hen gered door Zwartendijk noemden hem de ‘Engel van Curaçao’.

Beide mannen handelden zonder goedkeuring van hun meerderen. In tegenstelling tot Sugihara riskeerde Zwartendijk zijn eigen leven, evenals die van zijn vrouw en hun drie kleine kinderen, die allemaal leefden onder de nazi-bezetting. Jan Zwartendijk werd op 6 oktober 1997 erkend door Yad Vashem als Rechtvaardige Onder de Naties. Die bijzondere eer viel Sugihara reeds in 1984 te beurt.

Toch werd Zwartendijk, die stierf in 1976, een stevige ‘bolwassing’ nadat zijn acties bekend werden door een topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, met name Joseph Luns (1911-2002), die later het hoofd van de NAVO werd. Het incident werd onthuld in een nieuw boek over Zwartendijk, gebaseerd op interviews met mensen die Zwartendijk daarover had verteld en andere materiële zaken. De kinderen van Zwartendijk zeiden dat hun vader diep beledigd was door hoe hij was behandeld.

“’Als dat gebeurde’, zei minister Blok van Buitenlandse Zaken dinsdag in een schriftelijke reactie aan het Parlement, “was dat volkomen ongepast. Jan Zwartendijk kreeg erkenning en eerbetoon voor zijn moedige gedrag, helaas postuum, vanaf de jaren 1990.” Hij zei dat hij en koning Willem-Alexander van Nederland met de zoon en dochter van Zwartendijk spraken en “grote bewondering uitspraken voor de daden van hun vader in 1940.”

Joseph Luns was minister van Buitenlandse Zaken voor de Katholieke Volkspartij (KVP, een van de voorlopers van het CDA). Hij vervulde het ambt tussen 1952 en 1971. Vervolgens was hij ook secretaris-generaal van de NAVO tussen 1971 en 1984. Luns was niet onomstreden. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de uitgeweken Nederlandse regering in Londen. Hij onderhield contact met de familieleden van prins Bernhard die in het Derde Rijk verbleven. Na de oorlog raakte hij in onmin met Bernhard omdat hij vaak onaangekondigd op diens geheime Bilderbergconferenties verscheen.

Plaatje hierboven: De Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk en een visum voor Joodse mensen dat door hem werd getekend in 1940 [beeldbron: Wiki]


Bronnen:

♦ naar een artikelFamily of Dutch diplomat punished for saving Jews in the Holocaust gets official apology” van 18 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelFamily of Dutch diplomat punished for saving Jews gets apology” van 19 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Familie van Nederlandse diplomaat gestraft voor het redden van Joden krijgt eerherstel

  1. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
    De naam van die rat, Luns, kom je nog steeds tegen en niet in positieve zin. Jan Zwartendijk was een Mensch en daar waren er in 1940 (en daarna) maar weinig van.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.