Nieuwe leider van terreurgroep Islamitische Jihad wil Hamas in Gaza naar de kroon steken

Zoek de zeven verschillen: links een terrorist van de Al Quds Brigades (Islamitische Jihad/PIJ) en rechts een van de Al Qassam Brigades (Hamas), die hun krachten bundelen om samen de Joodse staat Israël van de kaart te vegen [beeldbron: Islamic Invitation Turkey]

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en haar militie de Al Quds Brigades, die nà Hamas de grootste bewapende terreurfractie is in de Gazastrook, heeft eind vorige maand aangekondigd dat zij een nieuwe leider hebben.

Ziad al-Nakhleh (ook Zyad Al-Nakhala genoemd), voorheen de plaatsvervangend secretaris-generaal van de door Iran gesteunde Palestijnse groep, werd genoemd als de opvolger van de vertrekkende leider Ramadan Shallah. Net zoals Shallah woont Nakhleh in het buitenland en reist hij heen en weer tussen Syrië en Iran, de twee belangrijkste bondgenoten én geldschieters van de PIJ.

Nakleh wordt de derde leider van de PIJ.  De oprichter van de groep, Fathi Shiqaqi, werd naar verluidt gedood door Israël in Malta op 26 oktober 1995. Na die liquidatie werd Nakhleh benoemd tot plaatsvervangend leider van PIJ en bleef in die positie tot hij afgelopen week aan het roer kwam van de terreurorganisatie.

Hij zal nu op afstand leiding geven aan het sterke en goed bewapende guerrilla-terroristenleger dat over een eigen arsenaal aan raketten beschikt in Gaza, wapenproductiecentra, Gaza-bataljons en terreurstunnels.

PIJ en Hamas zijn de enige twee Gazaanse facties die in hun voorraden middellange afstandsraketten bezitten die ze lokaal produceren en die van hetzelfde type zijn zoals diegene die werd afgevuurd in het midden van de nacht op 17 oktober naar Beersjeba en een huis vernietigde.

Nochtans hebben zowel de PIJ als Hamas de verantwoordelijkheid voor deze terreuraanslag ontkend, uit vrees dat dit Gaza in een nieuw avontuur met Israël zou kunnen storten. Nakhleh zal vanuit het buitenland de PIJ leiden met de hulp van zijn in Gaza gevestigde nieuw aangestelde plaatsvervangend secretaris-generaal, Mohammed Al-Hindi.

Plaatje hierboven: De Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei (rechts) ontmoet hier de leiders van de Palestijnse Islamitische Jihad, Ramadan Shallah (2de van rechts), Mohammed Al-Hindi (3de van rechts) en Ziad Nakhleh (4de van rechts) in Teheran, Iran 1 mei 2016 [beeldbron: Reuters/Daily Star]

‘Hij zal het leven voor Hamas niet makkelijk maken’
De Israëlische brigade-generaal (op rust) Alon Eviatar, een expert in de Palestijnse arena en een voormalig adviseur van de Israëlische Coördinatie-eenheid voor Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), vertelde JNS dat Nakhleh …

“… een centrale en dominante figuur is, gesneden uit hetzelfde hout van de Islamitische Jihad – die vooraan en centraal het symbool is van de jihad. Hij is een loyale bondgenoot van de Iraniërs en hoort hen toe. Er zijn mensen die beweren dat hij Ramadan Shallah [de voormalige secretaris-generaal van de organisatie] opzij heeft geschoven en het daarom redelijk is om aan te nemen dat hij het leven van Hamas niet gemakkelijk zal maken en zal proberen in de  gunst van de Iraniërs te komen.”

De relaties tussen PIJ en Hamas worden getekend door een combinatie van spanning en samenwerking. Terwijl PIJ momenteel voldoet aan de eis van Hamas dat alle Gazastroepen een wapenstilstand met Israël observeren, heeft PIJ in het verleden de heerschappij van Hamas ondermijnd en het in escalaties met Israël gesleept door het begaan van grensbombardementen en raketaanvallen, waardoor de Israëliërs werden gedwongen terug te vuren.

Voorlopig probeert Hamas het conflict met Israël te beperken tot een ‘low-flame’ -situatie, omdat het probeert druk uit te oefenen op Israël om akkoord te gaan met het opheffen van veiligheidsrestricties voor Gaza. De PIJ zou echter kunnen optreden als een “brandende lucifer in het tankstation” en zijn arsenaal aan wapens gebruiken om Gaza in conflict te brengen, zoals in het verleden. De vraag of dit gebeurde tijdens de raketaanval op Beersjeba op 17 oktober blijft open.

Nakhleh, die in 1953 in Gaza werd geboren, was een van de stichtende leden van PIJ in de jaren tachtig. Veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf door Israël in 1971, werd hij 14 jaar later vrijgelaten als onderdeel van de Jibril Gevangenenruil uit 1985 tussen Israël en de PFLP-GC terreurgroep. Hij werd in 1988 door Israël opnieuw gearresteerd en naar Libanon verbannen.

De organisatie van Nakhleh fungeert als directe vertegenwoordiger van Iran in Gaza, ontvangt van hen geld, logistieke steun, wapens en raketten. De organisatie onderschrijft openlijk de sjomanistische radicale ideologie van Sjiitisch Iran, wat het in dat opzicht uniek maakt tussen Palestijnse gewapende groeperingen.

Hamas ziet zich van zijn kant als een Palestijnse tak van de hardline soennitische Moslim Broederschap, en zijn relatie met sjiitisch Iran is een schijnhuwelijk, vanwege een gebrek aan betere regionale sponsors. In dat opzicht zijn de ideologische neigingen van Hamas anders dan die van PIJ. De oprichter en eerste leider van PIJ, Shiqaqi, prees de Iraanse sjiitische islamitische revolutie in zijn talrijke werken. Andere soennitische groepen neigen naar een veel meer verdachte kijk op de sjiitisch islamitische agenda van Iran.

De benoeming van Nakhleh verliep niet vlekkeloos, volgens de Arabische krant Asharq Al-Awsat, die in Londen is gevestigd, aangezien twee andere kandidaten gediskwalificeerd werden door een PIJ-comité van toezicht enkele dagen voordat er werd gestemd. “De beweging leidde tot een ernstig geschil tussen leiders van hogere bewegingen, die invloedrijke figuren beschuldigden van het opzij zetten van de hiërarchie van de beweging”, aldus het rapport.

Het rapport citeert ook PIJ-insiders als te zeggen dat “Iran blij was met de verkiezing van Nakhleh, waardoor Mohammed al-Hindi de functie van adjunct-secretaris-generaal kreeg”, eraan toevoegend dat “Iran Nakhleh bevoordeelt ten opzichte van Hindi, gezien zijn nauwe banden met Turkije, de Moslim Broederschap en de Hamas-beweging.”

Plaatje hierboven: Ramadan Shallah (links) leider van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad en leider van het politburo van Hamas Khaled Meshaal (rechts), hier samen op de foto met de voormalige president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad (midden), zijn op 16 september 2013 akkoord gegaan om voortaan een gezamenlijk leiderschap te vormen in de Gazastrook. Intussen werd Ahmadinejad opgevolgd door Hassan Rouhani, Khaled Meshaal werd opgevolgd door Ismail Haniyeh en Ramadan Shallah wordt eerstdaags opgevolgd door Ziad al-Nakhleh. De koppen veranderen al eens maar het doel blijft onveranderd hetzelfde: Israël van de kaart vegen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yaakov Lappin “New Palestinian Islamic Jihad leader ‘will seek to satisfy Iran’” en een artikel van Assaf Golan “Is Iran trying to drag Israel into a war in Gaza?” van 18 oktober 2018 op de site van The Jewish News Service (JNS)

♦ naar een artikelPalestinian Islamic Jihad elects Al-Nakhleh as successor of Shalah” van 28 september 2018 en een artikelIslamic Jihad: Reconciliation is failing because PA wants resistance to disarm” op de site van Middle East Monitor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.