Hamas ontkent beschieting van Beersjeba; Egyptisch onderhandelaar verlaat Gaza voortijdig

Plaatje hierboven: Dinsdagnacht 17 oktober ’18 werd dit huis in Beersjeba verwoest door een raket die werd afgevuurd vanuit Gaza door Hamas en Co [beeldbron: Arutz Sheva]

Hamasleider Musa Abu Marzouk drukte woensdag zijn ‘spijt’ uit over de annulering van een gepland bezoek aan de Ramallah en de Gazastrook door Abbas Kamel, hoofd van de Egyptische General Intelligence Force. De Egyptische topambtenaar zou donderdag een bezoek brengen aan Ramallah en de Gazastrook als onderdeel van Caïro’s poging om een ​​militaire confrontatie tussen Israël en Hamas te voorkomen.

Abbas Kamel zegde naar verluidt zijn bezoek af na de raketaanvallen van woensdag vanuit de Gazastrook op Israël. Als reactie hierop heeft de Israëlische luchtmacht 20 Hamas-doelen getroffen in de Gazastrook. De annulering van het bezoek wordt gezien als een teken van de ontevredenheid van Egypte met Hamas over de raketaanvallen, die kwamen toen Egyptische inlichtingenfunctionarissen besprekingen voerden met Hamas-leiders voorafgaand aan Kamel’s bezoek aan de Gazastrook.

Hamas ontkende de verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen, maar stopte met het noemen van de partij die de raketten lanceerde, die in Beersjeba een huis verwoestte en een andere raket die in de zee naast de centrale Israëlische stad vielen.

Tot nog toe heeft geen enkele groep van het dozijn terreurgroepen dat Gaza ‘rijk’ is, de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval. Sommige Palestijnen in de Gazastrook zeiden dat ze niet uitsluiten dat de raketaanvallen werden uitgevoerd door terroristen die tot een kleine groep behoorden en die tegengesteld zijn aan de poging van Egypte om een ​​wapenstilstandsovereenkomst tussen Hamas en Israël te sluiten.

“Degene die de raketten heeft gelanceerd, wilde Hamas in verlegenheid brengen en de bemiddelingsinspanningen van Egypte ondermijnen”, zei een Palestijnse politieke analist in de enclave aan de kust. “Hamas zou zoiets niet doen terwijl Egyptische inlichtingenfunctionarissen in de Gazastrook zitten en uren voor de aankomst van het hoofd van de Egyptische General Intelligence Force.”

Mohamed al-Zaq, een hoge functionaris bij het Palestijnse Volkse Strijdfront (PPSF) in Gaza, zei dat hij geloofde dat iemand de Palestijnen in een ‘destructieve oorlog’ tracht te slepen. “Degenen die een oorlog proberen op te zetten, zijn bij uitstek criminelen. Niemand is geïnteresseerd in een nieuwe oorlog in de Gazastrook,” zei politiek analist Ibrahim al-Madhoun. “Het was vanaf het begin duidelijk dat de raketaanvallen niet waren geïnitieerd door de grote facties.” Bronnen in de Gazastrook zeiden dat Hamas via de Egyptenaren en de VN een bericht aan Israël doorgegeven dat het niet verantwoordelijk was voor de raketaanvallen.

De Egyptische inlichtingenbaas Abbas Kamal annuleerde zijn geplande bezoek aan de Gazastrook en Ramallah in het licht van de raketaanval die Beersheba gisteravond trof, en de toenemende spanning in het zuiden. Kamal zou in de regio aankomen als onderdeel van pogingen om gesprekken tussen Hamas en Israël te bevorderen en de hitte proberen te verminderen. De Egyptische delegatie die aanwezig was in de Gazastrook stopte ook de gesprekken en verliet Gaza via de grensovergang van Erez.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas denies firing rockets, ‘regrets’ cancellation of Egypt intel visit” en een artikel van Arik Bender e.a. “Securiy cabinet meeting on Gaza tensions ends after five and a half hours” van 18 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post