Palestijnse status in de VN opgewaardeerd hoewel Palestina niet eens bestaat

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde dinsdag met een overweldigende meerderheid om de Palestijnse Autoriteit vrijwel alle rechten en privileges van een lidstaat te bieden, zonder officieel te stemmen om het lidmaatschap goed te keuren voor de entiteit als een staat.

De zogenaamde VN ‘Inschepingsresolutie’ (Resolutie A / 73 / L.5) die werd ingediend door Egypte, heeft tot doel om het voor de Palestijnse Autoriteit mogelijk te maken om haar werk als voorzitter van ‘Groep van 77‘ (G77) van de Verenigde Naties te legaliseren.

De ‘Groep van 77’ is een coalitie van 77 ontwikkelingslanden die lidstaten zijn van de VN (aanvankelijk 77 landen maar intussen uitgebreid tot 134, inclusief China), waarvan ‘Palestina’ in juli j.l. aan het hoofd werd geplaatst, ook al is deze ‘staat’ compleet illegaal en volledig ongeschikt om de groep te leiden.

Tegen de resolutie waren enkel de Verenigde Staten, Israël en Australië gekant. Vijftien andere leden onthielden zich van stemming. Echter 146 andere lidstaten hebben in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de resolutie gestemd om tijdelijk de ‘Palestijnse staat’ het recht te verlenen om voorstellen en amendementen mede te sponsoren, verklaringen af ​​te leggen en procedurele moties aan te nemen – ondanks de status van niet-lidstaat met een waarnemerstatus.

Het gezond verstand kwam andermaal – en alléén – uit de hoek van de Amerikaanse afgevaardigde aan de VN Nikki Haley die opmerkte:

“De Verenigde Staten erkennen geen Palestijnse staat, merkt op dat een dergelijke staat niet is toegelaten als een VN-lidstaat, en gelooft niet dat de Palestijnen in aanmerking komen om te worden toegelaten als een VN-lidstaat.

De VS verzetten zich krachtig tegen de Palestijnse verkiezingen als voorzitter van de G77, evenals tegen de zogenaamde inwijdende resolutie in de Algemene Vergadering van de VN. De Palestijnen zijn helemaal geen VN-lidstaat of staat. De Verenigde Staten zullen daar voortdurend op wijzen in onze opmerkingen bij VN-evenementen geleid door de Palestijnen.

De huidige VN-fout ondermijnt de vooruitzichten op vrede door de illusie van sommige Palestijnse leiders aan te moedigen dat zij hun doelen kunnen bereiken zonder directe vredesonderhandelingen. De stemming van vandaag doet niets om het Palestijnse volk te helpen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “U.S. envoy Haley: Palestine is not any state at all” en een artikelU.N. ups Palestinian’s status, makes it head of group of 77” van 17 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “UN Votes to Grant Palestinian Authority Rights of State, Without Label” van 17 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Palestijnse status in de VN opgewaardeerd hoewel Palestina niet eens bestaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.