Huis in Beersjeba incasseert voltreffer door raket die vanuit Gaza werd afgevuurd

Een raket die vannacht vanuit de Gazastrook werd afgevuurd sloeg in op een huis in de zuidelijk gelegen Israëlische stad Beersjeba. De paramedici van Magen David Adom gaven een medische behandeling aan een vrouw van ongeveer 50 jaar oud en een 40-jarige man die lichte verwondingen opliep tijdens het rennen naar een beschermd gebied. Bovendien werd een 20-jarige vrouw die aan shock leed, geëvacueerd naar het Soroka-ziekenhuis.

De bewoners van het huis werden behandeld voor shock, waaronder een 39-jarige vrouw en haar drie kinderen van negen, tien en twaalf. Twee andere bewoners die in de buurt wonen, werden ook voor shock behandeld. In totaal werden negen mensen behandeld door teams van Magen David Adom. Bovendien liep het gebouw schade op (plaatje hieronder):

Het huis in Beersjeba raakte zwaar beschadigd nadat kortbij een raket explodeerde die vanuit Gaza werd afgevuurd [beeldbron: Ynet]

Regionaal directeur van Negev van Magen David Adom, Itsik Alfasi, zei: “Zodra we de sirenes hoorden, stonden de MDA-teams overal in de stad op scherp, deden ze beschermende kleding aan en stapten op de ambulances. Het MDA 101 Emergency Dispatch Center ontving een rapport van een voltreffer op een huis. Onmiddellijk kwamen de eerste respondenten op Medi-Cycles, ambulances en Mobiele Intensive Care-eenheden ter plaatse. Toen we aankwamen, zagen we de schade en controleerden we op gewonden.”

Vóór de ontploffing waren er kort na 15.30 uur plaatselijke tijd in Beersjeba en de omgeving sirenes te horen. De IDF bevestigde dat, naast de raket die explodeerde in Beersjeba, tegelijkertijd een tweede raket werd afgevuurd die in de zee belandde. Afgelopen donderdag werden sirenes gehoord in en nabij de stad Netivot, evenals in verschillende gemeenschappen in de omgeving van Gaza. De IDF zei echter dat de sirenes niet het gevolg waren van een raketaanval, maar eerder klonken nadat het Iron Dome-raketafweersysteem was geactiveerd na een vals alarm.

Israël reageert
Een Israëlische reactie liet niet lang op zich wachten. De Israëlische Luchtmacht heeft verschillende terreurdoelwitten in de Gazastrook geraakt. Hierbij werden volgens Palestijnse berichten minstens tien inwoners van Gaza gewond en één werd gedood tijdens de aanvallen. De IAF heeft een gebouw met meerdere verdiepingen in Gaza City genivelleerd waarbij minstens 18 Palestijnen zijn verwond.

Echter, het Arabische persbureau Ma’an New Agency berichtte dat het Israëlische vliegtuig dat deze  woensdagochtend verschillende locaties in de Gazastrook bestookte, daarbij acht mensen werden gedood waaronder zes kinderen in Deir al-Balah in Centraal Gaza waar zowat 55.000 mensen wonen..

Volgens de IDF diende het gebouw met vijf verdiepingen in het Al-Shati-kamp in het westen van Gaza als een kantoorgebouw voor de binnenlandse veiligheidseenheid die verantwoordelijk is voor alle veiligheidsoperaties die in Gaza worden uitgevoerd, en wordt het beschouwd als een uitvoerende tak van het politiek leiderschap van Hamas.

IDF-stafchef Gadi Eisenkot besloot zijn reis naar de Verenigde Staten na de raketaanval te verkorten, terwijl minister van Defensie Avigdor Lieberman de sluiting beval van de grensovergangen van Kerem Shalom en Erez en de vermindering van de visserijzone van de Strook tot drie zeemijl. De geplande kabinetsvergadering voor woensdagochtend werd uitgesteld in het licht van de situatie.

De gemeente Beersjeba besloot om de school voor vandaag te sluiten, hoewel de Universiteit Ben-Gurion heeft aangekondigd dat de lessen normaal plaatsvinden.

Het incident van afgelopen nacht vond plaats enkele uren nadat minister van Defensie Avigdor Liberman gewaarschuwd had dat Hamas een harde slag zou krijgen als de escalatie in de regio doorgaat. Na een veiligheidsbeoordeling zei Liberman dat Israël “niet bereid is om het geweldsniveau te aanvaarden dat we week na week zien … We hebben alle opties, alle mogelijkheden uitgeput en nu is de tijd gekomen om beslissingen te nemen.” Hij en voegde daaraan toe: “We moeten Hamas hard treffen, en dit is de enige manier om de situatie weer normaal te maken en de geweldsdrempel te verlagen tot 0 of bijna 0, of naar het niveau van 29 maart.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Gaza rocket explodes in Be’er Sheva” van woensdag 17 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelGaza rocket hits Be’er Sheva home, IAF strikes strip in retaliation” van 17 oktober 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “IAF strikes terror targets in Gaza follwing rocket attack on Beersheba” van 17 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Israël “Arab Media: 8 Killed in IAF Retaliation in Gaza” en een artikelOvernight: Gaza Rocket Hits Be’er Sheva Home” van 17 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

3 gedachtes over “Huis in Beersjeba incasseert voltreffer door raket die vanuit Gaza werd afgevuurd

  1. deze “palestijnen” zijn NIET welkom in Jordanie en Egypte:de enige mogelijkheid is om ze op de boot naar Turkije of Europa te zetten !! probleem opgelost ???

    Like

  2. Deporteer alle Gazanen naar de Sinai of naar Jordanie. Alleen dan wordt het probleem opgelost.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.