Saoedische geestelijke wil met moslim-christen-joodse vredesdelegatie naar Jeruzalem

De secretaris-generaal van de Saoedische Moslim Wereld Liga (MWL) heeft opgeroepen tot een moslim-christelijk-joodse interreligieuze delegatie om naar Jeruzalem te reizen om de zaak van de vrede te bevorderen door een overeenkomst te vinden tussen de de drie belangrijkste monotheïstische religies

Dr. Mohammed bin Abdul Karim al-Issa (plaatje hierboven), een bondgenoot van kroonprins Mohammed bin Salman, vertelde aan Fox News in een interview op donderdag: “We zouden een vredekonvooi moeten sturen dat representatief is voor alle drie de Abrahamitische religies. Ze moeten moslim, christen en joods zijn en ze moeten alle heilige plaatsen bezoeken. Ze moeten iedereen ontmoeten en een gemeenschappelijke basis vinden, en ze moeten een vruchtbare voedingsbodem bieden om oplossingen voor vrede te vinden.”

De oproep is hoogst ongebruikelijk, aangezien Saoedi-Arabië geen formele diplomatieke betrekkingen met Israël heeft en dat een groot deel van de Arabische wereld Israël niet erkent en zijn aanspraken op Jeruzalem verwerpt. De voormalige Saoedische minister van Justitie voegde eraan toe dat een dergelijke delegatie “onafhankelijk van de politiek” zou moeten zijn en “geen enkele politieke agenda zou mogen hebben. Ze zullen meer invloed hebben zonder een politieke agenda omdat ze onafhankelijk zijn.”

Zo’n bezoek “komt niet uit Saoedi-Arabië en het mag Saoedi-Arabië niet vertegenwoordigen. Het komt uit de moslimwereld, de christelijke wereld en de joodse wereld. Het is niet relevant voor welk land dan ook,” zei al-Issa. De Moslim Wereld Liga is een niet-gouvernementele organisatie van Soennitische geleerden, gevestigd in Mekka. De belangrijkste donor is het Saoedi-Arabische koninkrijk, volgens zijn website.

De MWL was deze week gastheer van het hoofd van het Wereld Joods Congres, Ronald Lauder, tijdens zijn tweede jaarlijkse conferentie voor “Culturele toenadering tussen de VS en de moslimwereld” in New York. Al-Issa heeft zich in het verleden krachtig uitgesproken tegen de ontkenning van de Holocaust – wijdverspreid in de Arabische wereld – en noemde het uitroeiingsprogramma van de nazi’s een van “de ergste menselijke gruweldaden ooit.”

Relaties tussen Arabieren en Israël ontdooien
Israël en Saoedi-Arabië hebben geen officiële betrekkingen, maar ambtenaren van de Joodse staat hebben in toenemende mate gesuggereerd op geheime banden met het door de soennieten bestuurde koninkrijk, omdat beide landen een gemeenschappelijke angst delen voor de pogingen van Iran om zijn invloed in de regio te vergroten. Bin Salman, een reformist die als de feitelijke heerser van het koninkrijk wordt gezien, is geïdentificeerd met veel van dit diplomatiek geflirt op hoog niveau.

Vorige week zei premier Benjamin Netanyahu dat nauwere banden tussen Israël en de Arabische wereld een zilveren rand vormden van de anders ‘slechte’ nucleaire deal met Iran. Netanyahu heeft herhaaldelijk verklaard dat hij een pad naar vrede met de Palestijnen kan zien door de ‘normalisering’ van de betrekkingen met Arabische staten, die net als Israël tegen Iran zijn.

De geruchten over geheime relaties worden door Saoedische functionarissen officieel ontkend. Toch bezocht een Saoedische generaal Jeruzalem in 2016 en ontmoette er Israëlische parlementsleden, en Saoedische functionarissen hebben verschillende Israëlische functionarissen in het openbaar ontmoet. Saoedi-Arabië heeft ook dit jaar Air India toegestaan ​​om van en naar Tel Aviv te vliegen via haar luchtruim.

Meer recent, Washington DC, 16 oktober 2018, sprak IDF stafchef Gadi Eizenkot met de Saoedische stafchef, Fayyad bin Hamad al-Ruwaili, in de marge van een bijeenkomst van militaire hoofden in de Verenigde Staten. Kan, Israel’s Public Broadcasting Corporation, meldde dinsdagavond dat de Israëlische en Saoedische militaire leiders de Iraanse kwestie bespraken, waarover hun standpunten vergelijkbaar zijn.

Naast zijn Saoedische tegenpartij voerde stafchef Eizenkot ook gesprekken met andere hoofden van legers in de regio. Foto’s van de conferentie verspreid door het Amerikaanse leger tonen aan (plaatje hierboven) dat Eizenkot op een tafel zit bij de Jordaanse stafchef en aan een tafel in de buurt van de Egyptische stafchef en de stafchef van het Bahreinse leger.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Saudi cleric calls for Muslim-Christian-Jewish peace delegation to Jerusalem” van 6 oktober 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van JNi.Media “IDF Chief Spoke in DC with his Counterparts from Saudi Arabia, Egypt and Jordan” van 17 oktober 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Saoedische geestelijke wil met moslim-christen-joodse vredesdelegatie naar Jeruzalem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.