Arabieren vernietigen site van oud Joods dorp uit Bijbelse tijden

Plaatje hierboven: Stereografische foto van Daburiyya (Daberath), 6 maart 1900 nabij Nazareth in het noorden van Israël. Daburiyya verwijst naar de oude Bijbelse stad van Daberath (ook gespeld als Davrat of Dovrat) [beeldbron: Ancient Faces]

Aan het einde van vorige week betrapten inspecteurs van de Antiquities diefstalpreventie eenheid van de Israel Antiquities Authority (IAA) en de vrijwilligers van de grenspolitie op heterdaad twee Arabische antiquiteitenrovers, die met behulp van een bulldozer een antiquiteitensite  platswalste en vebrijzelde, site die werd geïdentificeerd als in onderzoek van de bijbelse Dovrat in het noorden van Israël.

Een paar dagen voorafgaand aan het incident hebben IAA-inspecteurs schade vastgesteld die op de locatie is uitgevoerd en sindsdien is de site voortdurend gecontroleerd. Aan het eind van de week keerden de verdachten terug naar de site met een bulldozer en begonnen ze destructief werk uit te voeren op zoek naar oudheden.

Tijdens het zoeken ontrafelden en vernietigden ze ondergrondse holtes en ontwortelde metselstenen die deel uitmaakten van de overblijfselen van een 2000 jaar oude nederzetting. Fragmenten van basaltmolenstenen die in de oudheid werden gebruikt om meel te malen en potscherven uit de Hellenistische periode konden worden gevonden in het puin van de vernietiging.

IAA-inspecteurs en vrijwilligers van de grenspolitie die kort daarna arriveerden, vingen twee verdachten van het nabijgelegen dorp Daburiya. De twee, broers van in de dertig, werden naar het politiebureau van Tiberias gebracht, en ondervraagd door de onderzoekers van de Israel Antiquities Authority en hun detentie werd verlengd.

Gistermiddag werden ze voor een rechtbank voor magistraten in Tiberias gebracht en op borgtocht vrijgelaten. De bulldozer die werd gebruikt om de vernietiging van de oudheden uit te voeren, werd geconfisqueerd en de autoriteit is van plan te verzoeken dat deze in beslag wordt genomen.

Volgens Nir Distelfeld, de inspecteur van de afdeling diefstalpreventie van de Antiquiteiten Autoriteit in de noordelijke regio, “veroorzaken de illegale en brutale opgravingen op de archeologische vindplaatsen vreselijke verwoesting van erfgoedlocaties en is de geschiedenis van ons allemaal voor altijd beschadigd. Deze opgravingslocatie, vlakbij het dorp Daburiya vanwaar de overvallers kwamen, wordt keer op keer getroffen door pogingen tot illegaal graven in antiquiteiten.”

“Het nastreven van geldgewin haalt het zinnige uit mensen. De scènes op de site zijn schokkend en huiveringwekkend, en gelukkig werden ze gestopt en werd grotere schade voorkomen. Het is belangrijk om te weten dat graven op een site van antiquiteiten een strafbaar feit is en dat de maximale straf die in de wet is voorgeschreven maximaal vijf jaar gevangenis bedraagt,” zei Distelfeld.

De antieke site bekend als Horvat Devorah wordt geïdentificeerd in het onderzoek met de bijbelse Dovrat, en met Dvora, beschreven als een Joods dorp in de regio Zippori in de Romeinse tijd. In het verleden zijn op de locatie fundamenten gevonden van gebouwen, uitgehouwen waterreservoirs en oude graven.

Archeologische opgravingen uitgevoerd in het dorp in 2004 en 2006 onthulden de overblijfselen van gebouwen uit de laat-Romeinse of Byzantijnse perioden, een muurformatie waarschijnlijk uit de Midden-Bronstijd of de Romeinse periode, potscherven uit de IJzertijd en Hellenistische perioden, en andere installaties zoals als wijnpersen en ringmerken.


Plaatje hierboven. Stichting van de kibboets Dovrat in 1946 nabij de oude Bijbelse stad [beeldbron: Israel Images]. De kibboets werd op 30 oktober 1946 opgericht door de Zara’im kvutza, die grotendeels bestond uit Joodse immigranten uit Oostenrijk en Duitsland die vóór het begin van de Tweede Wereldoorlog waren gearriveerd. De groep was in 1942 samengekomen in Ein Harod om zich voor te bereiden op de oprichting van een nieuw dorp. De nieuwe kibboets werd vernoemd naar de levitische stad Daberath die zich bevond in het gebied dat behoort tot de stam Issachar (Jozua 21:28). In 1947 werd een deel van het land gekocht door het Joods Nationaal Fonds. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 werd de kibboets verplaatst naar de nieuwe site, in eerste instantie bekend als Dovrat Illit (Upper Dovrat). In 2017 had het een bevolking van 429 inwoners.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orli Harari “Arabs destroy ancient Jewish village” van 16 oktober 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Tamara Zieve “Two brothers caught red-handed bulldozing antiquities site” van 16 oktober 2018 op de site van The Jerusalem Post

4 gedachtes over “Arabieren vernietigen site van oud Joods dorp uit Bijbelse tijden

  1. mohammed was zeer boos op joden omdat deze zich niet tot zijn secte wilden bekeren en heeft daarop wraak genomen op het joodse stadje Khaibar ; zo was de eerste Arabische massamoord op joden een feit !!
    uiteraard werd dit voorafgegaan door Romeinse massamoord ,Griekse massamoord , Assyrische , Babylonische en Perzische massamoord op Joden !!
    er zijn er nu wereldwijd nog maar vijftien miljoen van over ; die moeten van anti-semieten ook allemaal dood !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.