Film over Walraven van Hall, een van de spilfiguren van het Nederlandse verzet tegen de nazi’s

Plaatje hierboven: Walraven van Hall, rechts, en zijn broer Gijs in de jaren 1930 [beeldbron: JTA]

Een film over een vergeten verzetsstrijder uit de Holocaust laat de kassa’s rinkelen in Nederland. Decennialang was hij zelfs in zijn eigen land onbekend, ondanks het feit dat hij sluwheid en moed gebruikte om honderden Joden uit de holocaust te redden terwijl hij de nazi-oorlogsmachine pijnlijke schade toebracht voordat hij in 1945 werd geëxecuteerd door Duitse soldaten.

Dit jaar echter, werd de vergeten moed van Van Hall voor het eerst onder de schijnwerpers geplaatst dankzij de productie van een miljoenenfilm met de titel: ‘Bankier van het Verzet‘ die in première ging op 8 maart 2018, met Barry Atsma als Walraven van Hall en Jacob Derwig als Gijs van Hall in de hoofdrollen, en die in Nederland de nationale prijs won voor beste film van 2018 en die tevens werd ingediend bij de Oscars.

De film, waarin de Jodenvervolging centraal staat, is de eerste behandeling in zijn soort over de acties van Van Hall en zijn broer, Gijsbert – leden van een vooraanstaande bankfamilie die drie jaar lang het Nederlandse verzet oplichtten voor het equivalent van 500 miljoen dollars en dat geld doorsluisden naar het verzet tegen de nazi’s en het redden van Joden.

Het heeft verrassend lange geduurd vooraleer dit spectaculaire verhaal werd verfilmd, gezien de schaal van de acties van van Hall, waarvan historici zeggen dat het Nederlandse verzet een van de meest heftige en effectiefste van Europa is geworden. Er zijn ook krachtige dramatische elementen in het verhaal van van Hall, een verhaal vol moed, verraad, dood, toewijding – en zelfs een bankoverval van ongekende proporties.

Nederlandse bioscoopbezoekers hebben de film opgemerkt. Met 400.000 kaartverkoop is het dit jaar veruit de best scorende lokaal gemaakte filmproductie in Nederland en een van de meest populaire hits ooit, aldus de Volkskrant. De film debuteerde in de Nederlandse theaters in september en wordt thans door Netflix beschikbaar gesteld om te kijken in de Verenigde Staten.

“Wanneer mensen denken aan het verzet … denken ze zelden aan de enorme hoeveelheden geld die het kost om deze organisatie – het verzet – in stand te houden’, vertelde de regisseur van de film, Joram Lürsen, aan JTA. Maar verzetsleiders wisten dit maar al te goed toen ze in 1942 werden vergezeld door Van Hall, een ex-marine met bankverbindingen, die Israël in 1978 erkende als een Rechtvaardigde onder de Naties door Yad Vashem – een niet-Jood die zijn leven riskeerde om Joden te redden tijdens de Holocaust.

Hij en zijn broer stalen het equivalent van $ 250 miljoen van door de Nazi gecontroleerde schatkisten en leenden nog eens $ 250 miljoen van andere bankiers om aanvallen uit te voeren, geallieerde piloten naar veiligheid te smokkelen en financiële steun te bieden aan minstens 8.000 onderduikende Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze deden dit allemaal “via een ongelooflijk gecompliceerd web van frontbedrijven, vervalsingen en bureaucratische handigheid die lastig te verpakken is in een speelfilm van twee uur”, of zelfs een biografische roman, zei cineast Lürsen.

Een poging om “het genie van hun acties echt uit te leggen” zou de meeste filmgangers binnen de eerste 20 minuten vervelen, zei hij. Om deze verhaaluitdaging aan te pakken, richtte Lürsen zich op de meest gewaagde actie van de broeders: de diefstal en verzilveren van obligaties van centrale banken, die op dat moment de grootste bankroof in de Europese geschiedenis was.

Videoverslag hieronder: Film (12 min.) waarin Jeroen Kramer op zijn aanstekelijke Klokhuismanier vertelt wie deze geheimzinnige leider en bankier van het verzet was. Én hoe hij die miljoenen uit de Nederlandse bank haalde …

Officiële trailer van “Bankier van het Verzet” (2018)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “A film on a forgotten Holocaust resistance fighter rocked the box office in Holland” van 15 oktober 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar de website over Walraven van Hall ‘Wally van Hall – Bankier van het Verzet

2 gedachtes over “Film over Walraven van Hall, een van de spilfiguren van het Nederlandse verzet tegen de nazi’s

  1. In 2006 vatte ik het levensverhaal van Walraven van Hall in een biografie waarin, veel meer dan in de film, de feiten aan bod komen. Het boek ‘Walraven van Hall, premier van het verzet (1906-1945’ is verkrijgbaar via onder meer Bol.com.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.