De Palestijnse strijd tegen een plan dat niet bestaat

Geen enkele Palestijn of wie dan ook, heeft inzage gehad in het langverwachte vredesplan van de Amerikaanse president Donald J. Trump in het Midden-Oosten, dat ook wel de ‘deal van de eeuw’ wordt genoemd. Dit ‘kleine’ detail belet de Palestijnen echter niet om het plan der geruchten af te wijzen, onder het voorwendsel dat het gericht is op het ‘liquideren’ van de Palestijnse zaak en de nationale rechten.

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat Palestijnse leiders en functionarissen in het politieke spectrum zich gedragen alsof ze elk detail van de ‘deal van de eeuw’ kennen. De Palestijnen zijn zelfs niet bereid om te wachten totdat de Amerikaanse regering daadwerkelijk een plan presenteert.

De Palestijnse afwijzing van een nog te verschijnen vredesplan zou niemand moeten verbazen. De Palestijnen zullen nooit enig plan accepteren van een Amerikaanse regering die zij als extreem ‘vijandig’ tegenover de Palestijnen beschouwen en ‘bevooroordeeld’ zou zijn ten gunste van Israël.

Nog vóór Trump’s beslissing om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël in december 2017, hadden de Palestijnen besloten: als het bestuur van Trump aan de kant van Israël staat en het beleid voornamelijk gericht lijkt te zijn om Israël te lijmen en te versterken, hebben de Palestijnen blijkbaar besloten dat ze de Amerikaanse overheid moet boycotten.

Het is onwaarschijnlijk dat deze boycot in de nabije toekomst zal eindigen, vooral in het licht van de aanhoudende Palestijnse veroordelingen van de Amerikaanse regering en haar beleid ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Palestijnen lijken te zijn gegijzeld door hun eigen vitriolieke retoriek. Het is moeilijk te begrijpen dat na bijna een jaar van aanvallen op het bestuur van Trump elke Palestijnse leider in staat zou zijn om de voorgestelde ‘deal van de eeuw’ te accepteren, ongeacht wat erin zit, of om enige omgang met Amerikaanse functionarissen te hebben.

De massale anti-Amerikaanse campagne die de Palestijnse leiders de afgelopen maanden gevoerd hebben in de media en op elk beschikbaar platform heeft het onmogelijk, zo niet gevaarlijk, gemaakt voor een Palestijnse leider om zaken te doen met de regering Trump.

Hoewel de Palestijnse haat tegen Trump en zijn regering niet als een verrassing komt, is het vreemd dat de twee facties van de Palestijnen – Fatah op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in de Gazastrook – nu het door president Trump verwachte plan gebruiken om modder naar elkaar te gooien, niet beseffend dat wie met modder gooit vooral zichzelf bevuilt.

De twee rivaliserende Palestijnse partijen hebben al jaren elkaar bij de keel en zijn nog steeds verwikkeld in een machtsstrijd. Hamas en Fatah haten elkaar zo erg dat ze zelfs bereid zijn om elkaar te beschuldigen van ‘samenwerking met de vijanden’, Amerika en Israël. President Trump weet hoogstwaarschijnlijk niet dat hij geheime Palestijnse ‘agenten’ heeft die voor hem werken in Fatah en Hamas. Dit is natuurlijk alleen waar als men de wederzijdse beschuldigingen van Fatah en Hamas serieus wil nemen.

Welkom in het Palestijnse Theater van het Absurde, waar verzinsels, leugens en complottheorieën al lang onderdeel zijn van de Palestijnse cultuur en samenleving.

Pallywood on the Rocks “With a little help of my friends in the European media


Bronnen:

♦ naar een artikel Khaled Abu Toameh “The Palestinian Battle against a Plan that Does Not Exist” van 15 oktober 2018 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “De Palestijnse strijd tegen een plan dat niet bestaat

 1. De crux van het palestijnse probleem is dat ze veel te serieus worden genomen.

  Zij zijn de énige terreur beweging met Natie status en gesteund word door de Internationale gemeenschap, ondanks hun terreur & bloedvergieten.

  Iedere terreur beweging met dezelfde ambities, de vernietiging van een legitieme Democratie, word a la minute in de kiem gesmoord………behalve de palestijnse PLO/Hamas & Co.

  Zij mogen, onder luid applaus, hun leugens & plannen komen verkondigen op de platformen van de VN & EU die van gekkigheid niet meer weten hoeveel $ zo nog moeten doneren aan deze bende.

  Misschien heeft hun Internationale ‘status’ dan toch iets te maken dat het object van deze plannen de Joodse staat Israel betreft.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bij een andere president wordt toch gewoon iets anders geprobeerd? Hun reactie op de huidige president en zijn onbekende plannen is dan wel wat anders, maar op de keper beschouwd heeft de leiding van de PLO steeds “nee” gezegd. Ze zijn wel consequent. Dat wel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.